Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagens miljöarbete

Jacke: Parisavtalet inte tillräckligt skarpt

Svenskt Näringsliv som organiserar 60 000 företag håller på att dra igång en satsning på att studera elförsörjningen över en längre tid. Det berättar vd:n Jan-Olof Jacke i en intervju med DI.

– Vi behöver fatta beslut idag om en situation som råder om 30, 40 och 50 år framåt. Då måste man vara grundad i fakta, säger han.

DI publicerar en 20-sidig specialtidning med titeln ”Hållbart näringsliv” där intervjun ingår. Jan-Olof Jacke, som tillträdde som vd för Svenskt Näringsliv för knappt ett år sedan, har satt hållbarhetsarbetet högt upp på organisationens agenda. Han förklarar det bland annat med sitt eget privata intresse för källsortering.

– Det finns ingen som har fler sorteringskärl hemma än vad vi har. Det kan jag lova dig, säger Jan-Olof Jacke till DI.

Han slår fast att Svenskt Näringsliv står bakom Parisavtalet fullt ut men understryker samtidigt att avtalet inte är tillräckligt skarpt.

Jan-Olof Jacke berättar också om organisationens hållning när det gäller flyget. Han anser att det finns utrymme för att flygresandet kan öka.

– Vi gör inte klimatnytta för världen genom att begränsa vår mobilitet. Men vi ska göra allt vi kan för att begränsa effekterna av att vi förflyttar oss, säger Jan-Olof Jacke till DI.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket