S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
Jan-Olof Jacke: Från min horisont
I flödet

Jacke om EU-valet: ”Tänk stort”

Svenskt Näringsliv uppmanar i annonser människor att rösta i EU-valet nu på söndag. Varför gör ni det?

–  Vi är övertygade om att det bästa för Sverige är att vara en del av Europasamarbetet. EU är viktigt för oss på så många sätt. Mer än hälften av vår export går till andra EU-länder. 800 000 svenska jobb är beroende av EU:s inre marknad. Vi kan plugga och jobba i alla medlemsländer. 

– Det räcker egentligen med att titta på Brexit för att inse hur mycket EU betyder, inte bara för britterna utan för oss alla.

– Vi skulle helt enkelt klara oss sämre utanför EU. Det var den insikten som låg bakom vår avgörande insats för att Sverige skulle bli en del av EU. Det är en av de klokaste och viktigaste framtidsinvesteringar vi gjort. Nu gäller det att vårda den. 

”Tänk stort” uppmanar ni, tycker ni att det tänks för smått i EU-debatten?

– Ja, faktiskt. Ofta talas det om EU som nånting utanför Sverige. Det är fel och dålig konsumentupplysning till väljarna. 

 -Hur ska vi vidga den inre marknaden och stärka Europas konkurrenskraft i världen? Det är EUs huvuduppdrag och vad valrörelsen borde handla om. Och det är stort, inte minst för Sveriges framtid.

Det är inte precis något lätt samtalsämne. 

– Viktiga frågor lämpar sig inte alltid för tweets och förenklingar. ”Tänk stort” betyder också att vi måste sluta förminska väljarnas förnuft och förmåga att ta till sig svåra frågor. Ska Sveriges röst bli tung måste vi också tänka stort. 

– EU-valet är inte ett genrep för riksdagsvalet. Det är ett eget val med egna frågor, precis som valen till kommun och riksdag. Ditt ställningstagande och din röst i EU-valet är precis lika viktigt i vår demokrati som de andra valen. Det är dags att den svenska debatten inser det och Svenskt Näringsliv vill gärna dra sitt strå till stacken.

Toppnyheter

Arkivbild. Tobisvik Camping i Simrishamn.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge ändrar reseregler för flera svenska regioner

Det norska utrikesdepartementet ändrar sina rekommendationer för resor till flera svenska regioner, rapporterar Aftenposten.

Enligt tidningen kommer resande som återvänder från Skåne och Kronoberg återigen tvingas sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt öppnar man upp för resor till Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten, utan krav på karantän, rapporterar norska TV2. Reglerna gäller från den 8 augusti.

Norge inför också karantänkrav för resande som återvänder från Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien.

Igår 14:16
Vy över Oslo/Person som grillar.  TT
undefined

Coronaspridning bland unga på stora fester i Oslo

Ytterligare en fest med coronasmitta har uppdagats i Oslostadsdelen Vestre Aker, säger stadsdelsdirektör Elizabeth Vennevold till norska VG.

Grillfesten hölls i helgen och 51 personer i 20-årsåldern deltog. I går blev det känt att fyra personer bekräftats smittade efter tre fester i samma stadsdel den senaste veckan.

– Den smittade personen som deltog på den här festen var också på minst en av de andra festerna, säger Vennevold.

Igår 10:02
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
Migrationspolitiken i Sverige

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

Igår 19:41
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhöriginvandring splittrar i nytt migrationsförslag

Partierna är fortfarande inte eniga om varken anhöriginvandring eller asylgrund, enligt migrationskommitténs preliminära förslag som DN tagit del av.

På fredag håller kommittén sitt sista möte och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker helt olika om de flesta av förslagen, enligt tidningen.

Endast S och Centerpartiet är överens om utredningsförslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Några förslag kan samla majoritet, bland annat det om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregler. Endast kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Igår 18:51
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige