Svenskt Näringsliv
Jan-Olof Jacke: Från min horisont
I flödet

Jacke: Hela utbildningssystemet måste förbättras

ÅF:s vd Jonas Gustavsson pekade nyligen på att nästan varannan student som börjar på civilingenjörsprogrammet hoppar av utbildningen.

Hur allvarligt är det?

– Det är väldigt bekymmersamt och vi måste göra allt vi kan för att vända utvecklingen. Det handlar om en nyckelkompetens för många svenska företag idag och är en viktig framtidsfråga för Sverige, säger Jan-Olof Jacke, vd på organisationen Svenskt Näringsliv.

Många företagare vittnar om att de har svårt att hitta den kompetens de behöver. Vad är lösningen?

– Vi måste förbättra hela utbildningssystemet, från grundskola till högskola och inte minst yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande. Det krävs ett tydligare fokus på de kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Ett sätt för företag att klara kompetensförsörjningen är att rekrytera i andra länder.

Hur viktig är arbetskraftsinvandringen?

– För många företag är det räddningen. Sverige ska vara ett land som kan locka spetskompetens från andra länder.

Det har förekommit flera uppmärksammade fall där arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av misstag som tidigare arbetsgivare gjort.

Är det rimligt?

– Nej. Vi som näringsliv ska naturligtvis sköta oss men de gånger det blir fel måste det finnas en rimlig koppling mellan felaktigheter och följder. I många fall rör det sig om små misstag som får enorma konsekvenser för människor som i flera år varit etablerade i Sverige. Här finns tyvärr fortfarande oklarheter kring regler och praxis.

– Häromdagen läste jag om en ölbryggare som utvisas för att han tidigare tagit ut för liten lön. Det är ett exempel på hur fyrkantigt regelverket tillämpas. Jag undrar just hur många nyföretagare som redan från början kan ta ut full lön.

Toppnyheter

Peter Lundgren, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Ledare: Giftig partikultur där lojaliteten sätts främst

Att SD-politikern Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten, mot hennes vilja, lyfts på många ledarsidor i dag.

Lundgren är med all sannolikhet fortfarande EU-parlamentariker efter helgens val till Europaparlamentet, konstaterar Borås Tidnings ledarskribent Amanda Broberg. Även om kvinnan i fråga säger att saken är utagerad kokar allt ner till huruvida ett parti vill ha företrädare som beter sig gravt olämpligt, skriver hon.

Nya Wermlands-Tidningens Henrik L. Barvå skriver att SD:s partikultur är giftig och att lojaliteten med partiledningen sätts främst. ”Att SD fortsätter att agera så här omoget kommer att göra det svårare för den normaliseringsprocess som de hoppas komma”, skriver han.

Hanteringen av skandalen kan också underblåsa SD:s problem med att betydligt färre kvinnor än män röstar på partiet, enligt Expressens ledare.

38 min
Peter Lundgren och SD-kvinnan i samtal. Omni har valt att anonymisera kvinnan. Sverigedemokraterna
Turbulensen i SD

SD:s video i natt: Kvinnan i samtal med Peter Lundgren – ”trodde att det var över”

SD gick under natten ut med ett nytt bemötande av anklagelserna om att partiets EU-topp Peter Lundgren utsatt en kvinnlig kollega för sexuellt ofredande förra året.

I en video som publiceras på Youtube samtalar Lundgren och SD-kvinnan om händelsen som de hävdar är utagerad.

Lundgren säger att han betett sig tölpigt på den fest där han i efterhand medgett att han tagit på kvinnans bröst.

– Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här också, och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, säger Lundgren i klippet.

Kvinnan säger att hon inte haft någon tanke på att göra någon polisanmälan.

– Det är jag som får själv välja det, det är inte media som ska välja det, eller någon annan.

I dagarna blev det känt att SD-politikern Kristina Winberg petas från partiets EU-lista, vilket SD menar saknar samband med turerna kring Lundgren.

3 tim
Kristina Winberg och Peter Lundgren. TT
Turbulensen i SD

Nya detaljer från samtalet: ”Kunde inte komma loss”

I samtalet mellan Kristina Winberg och SD-kvinnan, som blivit utsatt för sexuella trakasserier av SD-toppen Peter Lundgren, berättar kvinnan om hur hon blev fasthållen av honom, skriver Expressen som tagit del av en inspelning från samtalet.

”Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom”, säger kvinnan.

Kvinnan beskriver hur Lundgren tryckte upp händerna innanför hennes behå så att hon inte kom loss och hur han ”knep med benen”.

Partiledare Jimmie Åkesson sa tidigare i dag att han haft tät kontakt med kvinnan och att han ”har en helt annan bild” av händelsen.

Igår 16:49
Läs mer om Turbulensen i SD
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).  TT
Diskussionen om LAS

Offentlig sektor förhandlar om anställningstrygghet

Arbetsmarknadens parter ska förhandla om trygga anställningar för offentlig sektors 1,1 miljoner anställda. För Sveriges kommuner och landsting, SKL, är målet att stoppa uppsägningar och i stället satsa på vidareutbildning för att klara omställningar på arbetsmarknaden, skriver SR Ekot.

SKL satte sig med facken för en första förhandling under gårdagen. Målet är att vara klar med nya regler för anställningstrygghet i september.

Förhandlingarna förekommer regeringens parallella utredning av arbetsrätten – vilken görs efter krav från C och L. Den väntas ge förslag om utökade undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

– Naturligtvis vill vi ha lösningar som passar vår sektor bäst och det gör vi bäst själva som parter utan att lagstiftaren är inne, säger SKL:s chefsförhandlare Niclas Lindahl.

25 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Jacke: Utredningen om LAS borde gått ännu längre

Utredningen om LAS lämnar utanför många viktiga områden, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett debattinlägg i Arbetet.

Han menar att LAS, Lagen om anställningsskydd, utgår från en svunnen tid som svensk arbetsmarknad såg ut på 1960-talet. Då var lagen ett olyckligt politiskt ingrepp som förstörde balansen i en partsmodell som fungerade väl. Jan-Olof Jacke anser att utvecklingen sedan länge sprungit ifrån lagen.

Dessutom menar han att regeringens utredning kunde ha varit mer omfattande. Den ska exempelvis inte ta upp de stora kraven för uppsägning på grund av personliga skäl, som Jacke anser vara ett stort problem för mindre företag.

Jan-Olof Jacke skriver att Svenskt Näringsliv nyligen presenterade modell i fem delar för en moderniserad arbetsrätt.

  1. LAS reformeras i grunden. Arbetsgivare får större möjligheter att bemanna utifrån verksamhetens förutsättningar. Skydd mot oskäliga uppsägningar finns i bland andra diskrimineringslagen, föräldraledighetslagen och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
  2. Omställningsförsäkringarna utvecklas ytterligare för att ge ett ännu bättre stöd vid omställning.
  3. Ökade möjligheter till kompetensutveckling. Drivkrafterna till lärande ska öka för både arbetsgivare och medarbetare.
  4. Arbetslöshetsförsäkringen reformeras. Skyddet ska både bli bättre och omfatta fler.
  5. Arbetsförmedlingen görs om i grunden. Fokus ska ligga på myndighetsutövning och effektivitet. Privata aktörer får ett större ansvar för stöd och matchning.

Avslutningsvis skriver Jan-Olof Jacke att en framgångsrik reform måste innehålla alla dessa delar.

8 maj
Läs mer om Diskussionen om LAS
Löfven på kampanjmöte i Trollhättan. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfvens råd till osäkra: ”Gå på magkänsla”

Gå på magkänsla. Det rådet ger statsminister Stefan Löfven (S) till osäkra väljare inför helgens EU-parlamentsval.

– Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU, säger Löfven till TT och förespråkar att väljare håller den kurs man har slagit in på i andra val.

Valdeltagandet i EU-val är betydligt lägre än i svenska riksdagsval och väljare är av tradition mindre partilojala. Men Löfven tror att Socialdemokraterna kan dra in mer än de drygt 24 procent som partiet fått i de senaste EU-parlamentsvalen.

– Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

17 min
Arkivbild. Valbås.  PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Fler svenskar förtidsröstar: ”Har ökat val för val”

Fler svenskar har förtidsröstat till EU-valet i år jämfört med samma period förra året.

Drygt 7,9 procent av de röstberättigade hade förtidsröstat när det var åtta dagar kvar till EU-valet, vilket kan jämföras med 2014 då knappt 6,7 procent hade förtidsröstat vid samma tid, skriver TT.

– Förtidsröstandet har ökat val för val. Och det totala valdeltagandet har också ökat under de senaste tre EU-valen som jag har undersökt, säger Richard Svensson vid Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, som sammanställer siffror om förtidsröster från Valmyndigheten.

Däremot går det inte att slå fast att fler förtidsröstare också kommer att innebära ett högre valdeltagande, enligt Richard Svensson.

31 min
Tomas Tobe/Heléne Fritzon. SVT
EU-valet 2019

Fritzon och Tobé rök ihop i debatt om kollektivavtal

Socialdemokraternas EU-kandidat Heléne Fritzon och Moderaternas dito Tomas Tobé möttes i SVT:s Toppkandidaterna i en debatt om arbetsmarknaden.

S vill ha en arbetsmarknad som går ut på att alla som kommer till Sverige för att arbeta ska göra det under svenska kollektivavtal.

– Där har ni röstat emot att svenska kollektivavtalet ska gälla på svensk mark, sa hon.

– Det stämmer inte, sa Tobé varpå en ordstrid bröt ut där kandidaterna flera gånger sa emot varandra.

– Det stämmer, och jag har faktiskt begärt fram protokollet för jag ser hur ni svänger nu. Precis som ni svänger när det gäller klimatfrågan och kärnkraftsfrågan, sa Fritzon varpå Tobé svarade:

– Vi kan läsa det tillsammans om du vill.

Igår 19:36
Läs mer om EU-valet 2019
Elisabeth Holvik. Fotograf Ørnelund AS
Den svenska kronan

Ekonom om kronfallet: Måste titta på fundamenta

Det är dags att skrota de gamla modellerna för valutaprognoser och börja titta närmare på ekonomiska fundamenta i varje land. Det säger Elisabeth Holvik, chefsekonom på norska Sparebank 1, till Financial Times.

Holvik kommenterar de svenska och norska valutornas olikartade utveckling i år. Den svenska kronan har tappat 6,3 procent mot euron i år medan den norska kronan stärkts 1,4 procent mot euron, skriver FT.

En förklaring som tidningen lyfter fram är att Norges ekonomi spås växa 2,5 procent i år, medan den svenska tillväxten vänta landa på måttliga 1,2 procent.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Sluta mörka – Riksbanken ligger bakom kronkollapsen”

Det är hög tid att fler ifrågasätter Riksbankens agerande när det gäller kronförsvagningen, uppmanar DI:S Henrik Mitelman. Han ifrågasätter att riksbankschefen Ingves spelar oskyldig och att han tonar ned betydelse av den svaga svenska valutan.

”Riksbankschefen talar om dyrare semestrar i utlandet, men det är verkligen att förminska problemen. Först och främst rear vi ut våra kronjuveler. Nu kommer köpsugna utländska investerare. Det blir superkul för svenska aktieägare som kan sälja till ett fint pris, men är det bra för Sverige på sikt?”, undrar Mitelman.

Igår 18:58
Cecilia Skingsley SVT
Den svenska kronan

”Riksbanken försöker inte medvetet försvaga kronan”

En rad experter har skyllt den svaga kronkursen på Riksbankens penningpolitik – i kvällens Agenda i SVT försvarade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley centralbankens agerande.

– Riksbanken har ingen sån politik som går ut på att medvetet göra kronan svag. Utan tvärtom så tror vi att vi kan klara vårt inflationsmål de kommande åren också med en starkare krona, sa hon i programmet.

Skingsley kunde däremot inte säga när kronan blir starkare igen eftersom det bestäms av stora aktörer på valutamarknaden, men spådde en uppgång ”på lite längre sikt”.

19 maj
Läs mer om Den svenska kronan
FRED DUFOUR / AFP
Dagens börs

Starka uppgångar i Kina trots intensifierad handelsoro

De asiatiska börserna inledde i blandad riktning under tisdagsmorgonen, efter intensifierade handelsspänningar och USA:s förbud mot kinesiska telekomjätten Huawei. Utvecklingen följde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Även de tyngdes av handelsoro och framför allt tekniksektorn straffades.

Under morgonen återhämtade sig flera av börserna i Kina med råge. Både Shanghai och Shenzhen visade klara uppgångar.

Vid 05.30 ligger ledande index:

• Nikkei: –0,4 %
• Shanghai: +1,7 %
• Shenzhen: +2,0 %
• Hongkong: +0,4 %
• Kospi: +0,9 %

3 tim
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Techsektorn föll brett i USA efter Huawei-stopp

Det rådde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Vid stängning såg de ledande indexen ut som följer:

• S&P 500: −0,7 %
• Nasdaq: −1,5 %
• Dow Jones: −0,3 %

De senaste turerna i handelskriget mellan USA och Kina tyngde investerarnas humör, skriver CNBC. Googles beslut att stoppa flera viktiga Android-funktioner på Huaweis telefoner pressade flera chiptillverkare.

Nvidia, Micron Technology och Qualcomm föll 3, 4 respektive 6 procent. Googles moderbolag Alphabet backade drygt 2 procent. Halvledarindexet Philadelphia semiconductor index föll 4 procent och är därmed på väg mot sin sämsta månad sedan finanskrisen 2008, skriver FT.

– För många av de här techbolagen finns det ingen större marknad än Kina, säger Rick Meckler, partner på Cherry Lane Investments, till Reuters.

Tesla startade dagen med ett tapp på omkring 13 procent i skakig handel och ramlade under 200 dollar – den lägsta nivån sedan december 2016, skriver Finwire. Efter några timmars handel var aktien över 200 dollar igen och stängde till kursen 205,36, ner 2,7 procent för dagen.

Tappet kommer efter att en Wedbush-analytiker slaktat Teslas riktkurs till 230 dollar från tidigare 275. Rekommendationen neutral behålls.

Igår 13:50
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer