Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan-Olof Jacke: Från min horisont
I flödet

Jacke: Elkrisen stoppar nya investeringar

Sverige har drabbats av en elkris. Hur har vi hamnat där?

– En orsak är bristande kapacitet i elnäten. Vi har överskott på el i norra Sverige men underskott i södra. Det låter kanske inte som något problem. Men elnätet klarar inte att föra över tillräckligt med el för att komma till rätta med obalansen, säger Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs VD.

– Dessutom har vi lokala flaskhalsar i näten på många ställen.

Vilka konsekvenser kan det få?

– Elkrisen slår redan nu mot investeringar i Sverige. Det har hänt att städer tvingats tacka nej till stora industriinvesteringar på grund av otillräcklig kapacitet i elnätet.

– Tillsammans med industrins oro för försörjningstryggheten ökar det förstås risken för att investeringar, jobb och tillväxt hamnar i andra länder.

Hur löser vi problemen?

–  Till att börja med måste vi öka kapacitet i elnäten på ett kostnadseffektivt sätt. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan investeringar och kostnader för kunderna som står för notan. Snabba tillståndsprocesser är också centralt.

– Samtidigt behöver vi långsiktigt investera i ny planerbar elproduktion, inte minst med tanke på att två kärnkraftsreaktorer i Ringhals snart stängs.  Redan under normalvintrar finns en risk för elbrist och det är inte säkert att vi i krislägen kan importera el från andra länder.

– Det är bra att vindkraften byggs ut. Men den har inte alls samma leveranssäkerhet som kärnkraften. Och för många företag är leveranssäkerheten livsviktig, något som Anders Fröberg, VD för Borealis i Sverige, nyligen påpekade (https://www.fplus.se/industrijattens-larm-kan-paverka-investeringar/a/wEzmKL).  

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer