FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Italiens krisdrag: 25 miljarder euro i stimulans

Italien meddelar ett stimulanspaket på 25 miljarder euro som ska bekämpa det nya coronavirusets effekter, rapporterar AFP. I svenska kronor motsvarar det nära 270 miljarder kronor.

Paketet är tänkt att delas upp i två delar, hälften för användning just nu, hälften för bruk vid senare tillfälle, skriver TT.

Så sent som i torsdags lanserades ett liknande stödpaket på 7,5 miljarder euro.

Toppnyheter

Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
Migrationspolitiken i Sverige

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

Igår 19:41
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhöriginvandring splittrar i nytt migrationsförslag

Partierna är fortfarande inte eniga om varken anhöriginvandring eller asylgrund, enligt migrationskommitténs preliminära förslag som DN tagit del av.

På fredag håller kommittén sitt sista möte och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker helt olika om de flesta av förslagen, enligt tidningen.

Endast S och Centerpartiet är överens om utredningsförslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Några förslag kan samla majoritet, bland annat det om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregler. Endast kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Igår 18:51
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Arkivbild. Tobisvik Camping i Simrishamn.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge ändrar reseregler för flera svenska regioner

Det norska utrikesdepartementet ändrar sina rekommendationer för resor till flera svenska regioner, rapporterar Aftenposten.

Enligt tidningen kommer resande som återvänder från Skåne och Kronoberg återigen tvingas sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt öppnar man upp för resor till Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten, utan krav på karantän, rapporterar norska TV2. Reglerna gäller från den 8 augusti.

Norge inför också karantänkrav för resande som återvänder från Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien.

Igår 14:16
Vy över Oslo/Person som grillar.  TT
undefined

Coronaspridning bland unga på stora fester i Oslo

Ytterligare en fest med coronasmitta har uppdagats i Oslostadsdelen Vestre Aker, säger stadsdelsdirektör Elizabeth Vennevold till norska VG.

Grillfesten hölls i helgen och 51 personer i 20-årsåldern deltog. I går blev det känt att fyra personer bekräftats smittade efter tre fester i samma stadsdel den senaste veckan.

– Den smittade personen som deltog på den här festen var också på minst en av de andra festerna, säger Vennevold.

Igår 10:02
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

OECD: Svenskar blev rikare – trots det historiska raset

De disponibla inkomsterna för hushållen i västvärlden steg 0,1 procent per capita under första kvartalet. Detta trots att BNP per capita samtidigt föll med 2 procent i coronakrisen, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Stödpaket i många länder förklarar skillnaden.

Gapet mellan tillväxten för hushållsinkomster och fallande BNP på 2,1 procentenheter är enligt OECD det största sedan fjärde kvartalet 2008, då finanskrisen slog till med full kraft mot västvärldens ledande ekonomier.

Att hushållsinkomsterna inte sjönk lika mycket som BNP under årets första kvartal hänger enligt en OECD-rapport ihop med att många regeringar lanserade stödpaket under kvartalet.

I Sverige steg hushållsinkomsterna per capita med 1,3 procent under första kvartalet, enligt OECD. Det var en av de högsta tillväxtnivåerna bland OECD-länderna.

Bland de sju största OECD-länderna var det bara USA som hade en positiv utveckling för hushållsinkomsterna under kvartalet, vilket återspeglar att covid-19-pandemin då ännu inte hade slagit till med full kraft där.

I Italien och Tyskland föll hushållsinkomsterna per capita med 1,8 respektive 1,2 procent under första kvartalet. I Storbritannien och Frankrike var nedgången något mindre, minus 0,7 respektive minus 0,3 procent.

Igår 13:34
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Igår 08:13
Arkivbild.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undersökning: 8 av 10 reseanställda permitterade

Ny statistik från resebyrå- och arrangörsföreningen SRF visar att resebranschen är den sektor som drabbats allra hårdast i coronapandemin. Där ligger permitteringsgraden på 83 procent, att jämföra med svenska genomsnittet på 12 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad. Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, i ett uttalande.

Hotell- och restaurangbranschen är enligt undersökningen den sektor som drabbats näst hårdast. Där är permitteringsgraden dock betydligt lägre på 42 procent.

Igår 06:27
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Biståndsminister Peter Eriksson.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Sverige ger 4,8 miljoner kronor i bistånd till Beirut

Sida ger 4,8 miljoner kronor i stöd till libanesiska Röda Korset för att hjälpa till i arbetet efter explosionen i Beirut, rapporterar TT.

– Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd till Röda Korset i Libanon, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sedan tidigare står det klart att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap också skickat sjukvårdsmaterial till Libanon.

Igår 19:00
Emmanuel Macron pratar med en kvinnlig demonstrant.  Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron möttes av arga invånare i Beirut: ”Folket vill att regimen ska falla”

Arga demonstranter mötte Frankrikes president Emmanuel Macron när han anlände till Beirut på torsdagen för att besöka det explosionsdrabbade området, rapporterar CNN.

– Folket vill att regimen ska falla, skrek demonstranterna, som anklagar korrupta politiker för explosionerna som tog över 145 människors liv.

Enligt flera rapporter ska myndigheter i Beirut ha ignorerat upprepade varningar om de farliga kemikalier som förvarades i stadens hamn och som orsakade explosionerna.

Macron lovade folkmassorna att hjälp för att återuppbygga Beirut inte kommer att gå till korrupta politiker, skriver Reuters.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, sa han enligt TT.

Igår 15:58
Läs mer om Explosionen i Libanon

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Skolkorridor, arkivbild. Anders Tegnell vid dagens pressträff. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Lärare varnar: Stor risk att öppna gymnasieskolor

Folkhälsomyndigheten har gett gymnasieeleverna grönt ljus att återgå till klassrummen i höst. Men gymnasieläraren Jörgen Olsson, 61, är orolig för att smittspridningen av covid-19 kan ta fart, skriver Expressen.

– Det är ett stort steg och uppenbart också en stor risk man tar, säger han till tidningen och pekar på att det kan vara uppemot 32 elever i ett klassrum och att många elever blandas i korridorerna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Aftonbladet att det inte finns några garantier.

– Men vi tycker ändå att det är viktigt att gymnasieskolorna får gå tillbaka till någon sorts normalitet.

Igår 20:22
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Nicole Pereira / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Storbankens dom: Så går börsen i höst

Börskraschen i våras blev mindre än många spådde, men nu väntar en tuff återhämtning. Det spår Deutsche Bank i en ny prognos, skriver Dagens Industri.

Ett vaccin kan förbättra utsikterna framöver, men återhämtningen på USA-börser blir motig på kort sikt, enligt banken.

”Nästa fas, från mitten av 2020 till mitten av 2021 då ett vaccin antas vara tillgängligt, väntas bli betydligt trögare, och trögare än vad vi räknade med i vår tidigare prognos”, skriver Deutsche Bank.

Mycket hänger på om kongressen kan enas kring ett nytt stort stimulanspaket.

”Just nu är det ett av de största osäkerhetsmomenten, som kan påverka vår bedömning av återhämtningskurvan om utfallet blir markant annorlunda än vad vi antagit”, skriver banken, rapporterar Dagens Industri.

Igår 19:14
undefined

Svag börsnedgång: Nolato och Gunnebo dagens vinnare

Stockholmsbörsen backade något under en förhållandevis händelsefattig torsdag. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: -0,1%
• OMXS30: -0,4%
Bland storbolagen gick SEB bäst med en uppgång på närmare 1 procent medan Securitas tappade mest med ett fall på närmare 3 procent.

I nyhetsflödet noteras att Nolato köper det amerikanska företaget GW Plastics, med en omsättning om cirka 1,8 miljarder kronor, för cirka 2 miljarder kronor. Nolatos aktie steg över 9 procent.

Säkerhetsbolaget Gunnebo säljer sin svenska del av verksamheten Gateway med 25 anställda. Aktien steg över 3 procent.

First North-listade Cell Impact skjuter fram de sedan tidigare kommunicerade finansiella målen för 2021 och 2023 till 2022 respektive 2024. Aktien rasade 8 procent.

Spotlight-noterade Alteco rusade över 400 procent efter att bolaget mottagit en rapport från Ryssland rörande en 43 årig kvinnas tillfrisknande från covid-19 – där bolagets produkt LPS Adsorbera använts. Vd Fredrik Jonsson förtydligade snart att produkten endast används för att ta bort gifter ur blodet.

”Marknaden har uppenbarligen tolkat nyheten på felaktigt sätt”, skriver bolaget i ett nytt pressmeddelande.

Trots dementin stängde Altecos aktie över 60 procent högre.

Igår 07:15
Läs mer om Dagens börs