Kompetensbristen i industrin

Isbrytaren Atles sommarjobb: Jagar ungdomar till sjöfarten

Kompetenskrisen drabbar nu även sjöfartsbranschen, men denna sommar ska branschen försöka vända utvecklingen – med hjälp av en vinterarbetare.

Isbrytaren Atle är vanligtvis baserad i Luleå och under vinterhalvåret bryter den is för handelsflottan i Östersjön. I sommar kommer Atle istället att stäva ut på öppna vatten för att hjälpa till att marknadsföra sjöfartsbranschen mot ungdomar. Totalt besöker Sjöfartskonvojen elva hamnar mellan den 24 juni och 18 juli.

– Det är en möjlighet att visa upp arbetsmiljön till sjöss. Här får besökarna se hur det är ombord: känna, lukta och prata för att få en bild av hur det är att vara anställd, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, till Arbetsmarknadsnytt.

Sjöfartsbranschen är en bransch i utveckling och under de kommande åren kommer anställningsbehovet öka ännu mer. Men sjöfarten är bredare än bara till havs, det kommer även finnas flera arbetstillfällen inom hamnverksamheten, logistikföretagen och rederierna.

Sjöfartskonvojen arrangeras av Sjöfartsverket och Transportföretagen och besöker följande hamnar:

 1. Göteborg, Amerikaskjulet, kaj 36, den 24 juni
 2. Lysekil, Anderssonskajen, den 26 juni
 3. Halmstad, Nissankajen, den 28 juni
 4. Helsingborg, Spannmålskajen, den 30 juni
 5. Karlskrona, Verköhamnen, den 2 juli
 6. Norrköping, Pampushamnen, den 6 juli
 7. Stockholm, Frihamnen, F650, den 9 juli
 8. Härnösand, den 12 juli
 9. Örnsköldsvik, Stadskajen, den 14 juli
 10. Skellefteå, Skelleftehamn, Handelskajen/Jubileumskajen, den 16 juli
 11. Luleå, Gamla Malmkajen, den 18 juli

Evenemangsområdet har öppet 9-17 och fartyget 10-15.

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran