Irans president Hassan Rouhani. TT
USA:s fejd med Iran

Iran väntas svara på USA:s förflyttning av stridsfartyg

På onsdag väntas Irans president Hassan Rouhani gå ut med Irans motåtgärder efter att USA flyttat ett hangarfartyg och stridsflygplan till regionen, rapporterar AP.

Spänningen mellan länderna har trappats upp sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president. Årsdagen närmar sig för när Trumps valde att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och återinföra hårda sanktioner. Rouhani ska ha förvarnat de länder som är kvar i avtalet om att han kommer gå ut med motåtgärder mot USA.

I förra veckan tog Donald Trump också bort det undantag som funnits från sanktioner för vissa länder som importerar iransk olja, en åtgärd som väntas slå mot den iranska ekonomin.

Läs mer

Toppnyheter

Lars Adaktusson. Arkivbild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Lars Adaktusson ställer in medverkan i SVT:s valvaka

KD-toppen Lars Adaktusson kommer inte att delta i SVT:s valvaka på söndag. Han säger till kanalen att han saknar energi till att medverka efter den senaste tidens turbulens.

Bakgrunden är DN:s granskning om att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtt i parlamentet på ett sätt som sticker ut bland svenska politiker. Granskningen har väckt starka reaktioner från politiskt håll.

Adaktusson kommer inte heller att vara med i Expressens uppesittarkväll på lördag inför EU-valet.

37 min
Frans Timmermans. Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Timmermans: Röstade på mig själv för första gången

Den nederländska EU-toppen Frans Timmermans har lagt sin röst i dagens EU-parlamentsval i hemlandet, skriver Politico. Och varje röst behövs – Timmermans Arbetarpartiet ser ut att bara belönas med tre mandat i parlamentet av väljarna.

– För första gången någonsin röstade jag på mig själv – jag har aldrig gjort det förut. För det mesta går jag på den första kvinnan på listan, men i dag, av någon anledning, satte jag spontant ett kryss bredvid mitt eget namn, säger han till sajten efter röstningen.

Timmermans måste också följa valet i övriga 27 medlemsländer. Han är parlamentets socialdemokratratiska partigrupp S&D:s toppkandidat och därmed en av favoriterna till att efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Efter dagens val i hemlandet åker han runt till flera andra länder för att följa valet under helgen.

9 min
Läs mer om EU-valet 2019
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street öppnar klart ner – ”Ser dystrare ut än någonsin”

Rädsla för en utdragen handelskonflikt mellan USA och Kina fortsätter att tynga de globala finansmarknaderna. På Wall Street syns tydliga nedgångar i öppningen. Cirka tio minuter efter handelsstart ser de ledande indexen ut som följer:

• S&P 500: −1,2%
• Nasdaq: −1,4%
• Dow Jones: −1,3%

Den senaste veckan har handelskonflikten mellan världens två ekonomiska stormakter eskalerat. Inte minst sedan USA i fredags svartlistade kinesiska Huawei vilket har fått tekniksektorn både i Asien och USA att utvecklas svagt, skriver Direkt.

– Handelslandskapet ser dystrare ut än någonsin, säger JP Morgans förvaltningschef Adam Crisafulli, enligt CNBC.

Under onsdagen rasade bland annat Qualcomm, som även fick en dom mot sig om brott mot konkurrenslagstiftningen, drygt 10 procent. Aktien fortsätter ner nästan 4 procent i torsdagens öppning.

Investerarna har även gått hårt åt Apples aktie som fortsätter ner nästan 2 procent i starten. En UBS-analytiker har sänkt sin riktkurs för aktien till 225 från tidigare 235 dollar, skriver CNBC.

Tesla backar drygt 2 procent efter att ha fått se en vikande aktiekurs under veckan.

Texten uppdateras.

2 min
TT
Dagens börs

Börsfallet i Stockholm tilltar – verkstadsbolagen i botten

Stockholmsbörsen inledde med breda och djupa fall på torsdagen, i linje med ledande index i Europa. Under förmiddagen tilltog fallen och vid 12.20-tiden ser det ut som följer:

• OMXSPI: −1,6%
• OMXS30: –1,8 %


Förnyad brexitoro och den eskalerade handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter att ha en dämpande effekt på de globala börserna. Med dagens nedgång inräknad har OMXS30 nu fallit mer än 7 procent sedan toppen i slutet av april.

I storbolagslistan noteras endast Astra Zeneca på plus med en uppgång på 1,5 procent. I botten av OMXS30 ligger verkstadsbolagen Sandvik, Hexagon, Atlas Copco och SKF. Sandvik backar över 4 procent medan övriga är ner knappt 3 procent.

Svaga siffror från den tyska industrin kan medverka till nedgången. Inköpschefsindexet kom in lägre än analytikernas förväntningar och backade för femte månaden i rad.

Tele2:s aktie inledde uppåt men har sedan vänt ner till strax under nollan. Bolaget har kommit överens om villkoren för sitt utträde ur Kazakstan. Tele2 säljer sin andel till partnern Kazakhtelecom för motsvarande 1,6 miljarder kronor. Något som kan lämna utrymme för en extrautdelning, enligt Morgan Stanley.

Oscar Properties aktie rusar över 10 procent. Bostadsutvecklaren har löst knuten med Stockholms stad och tecknat ett tilläggsavtal för projektet Gasklockan som innebär att byggnationen kan påbörjas.

Veoneer avser att ta in totalt 600–690 miljoner dollar i de två emissioner som aviserades häromdagen, mer än tidigare indikerat. Aktien klättrar cirka 3 procent.

4 tim
TINGSHU WANG / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tung start på handelsdagen i Japan och Kina

Torsdagen inleddes med börsnedgångar i Kina och Japan. På Tokyobörsen var flera elektronikbolag bland förlorarna, däribland Advantest, Tokyo Electron, Sharp, Panasonic och Sony.

Handelsspänningarna mellan Kina och USA har fortsatt stor effekt.

USA:s handelsminister Steven Mnuchin sa i en intervju med CNBC under onsdagen att en ny resa till Peking, för att återuppta förhandlingarna, inte hade planerats. Detta släcker investerarnas hopp om ett snabbt avslut på konflikten.

Vid 05.30 ligger ledande index som följer.

• Nikkei: – 0,8%
• Shanghai: – 0,8 %
• Shenzhen: – 1,3 %
• Hongkong: – 1,3 %
• Kospi: – 0,3 %

Idag 03:35
Läs mer om Dagens börs
Unga klimatstrejkar på Stortorget i Lund. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Forskare: Genuin oro bakom ungas klimatstrejk

Att unga klimatstrejkar är grundat i en genuin oro över klimatförändringarna – inte ett uttryck för en allmän aktivismlust eller en önskan om att slippa skolan, skriver fem forskare i en debattartikel i DN.

Det är en av de slutsatserna forskarna kom fram till efter att ha gjort en enkätundersökning under skolstrejken i Stockholm den 15 mars. I enkäten kom de fram till att många av de strejkande är flickor utan tidigare erfarenhet av aktivism.

1 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

”Klimatbudgeten slösas bort på värdelösa åtgärder”

Sverige har gått från att vara en förebild till att bli ett avskräckande exempel i klimatpolitiken. Skattepengar slösas på symbolpolitiska åtgärder som inte har någon större effekt på utsläppen. Det skriver Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas förening, i en debattartikel i SvD.

I en rapport slår Slöseriombudsmannen fast att trots att anslagen för miljö och klimat mer än fördubblats på tre år har utsläppsminskningarna i princip upphört.

”Den viktigaste anledningen är utan tvekan att effektiva åtgärder under flera år har fått stå tillbaka för satsningar som till och med fått underkänt av regeringens egna expertmyndigheter”, skriver Johan Gustafsson.

Han pekar bland annat ut satsningen ”Klimatklivet, stödet till solel och klimatbonusen till miljöbilar.

5 tim
Rolf Hamilton / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

”Därför hade Palme haft fel i klimatfrågan”

”Olof Palme sade att politik handlar om att vilja. Men också i det här fallet hade han fel. Politik handlar om att göra. Faktum är att Sverige gör mest i EU och EU gör mest i världen”, skriver Europaparlamentarikern Christofer Fjellner i Liberal Debatt.

Sverige och EU ska fortsätta att leda vägen och göra ännu mer, skriver Fjellner men efterfrågar perspektiv på frågan: ”Sverige står för en promille av världens utsläpp och EU för mindre än tio procent”.

Fjellner propagerar även för kärnkraftens roll för klimatet:

”Klimathotet är på allvar och just därför förtjänar det smarta lösningar som gör skillnad på riktigt, inte symboliska utfästelser. En satsning på kärnkraft, som under överskådlig tid är det enda realistiska alternativet till kol- och gaskraft, är en sådan lösning”.

Igår 19:42
Läs mer om Klimathotet
Theresa May  Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Analys: May har skött det illa – men kämpat tappert

Det råder ingen tvekan om att Storbritanniens premiärminister Theresa May inom kort kommer att avgå, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson i en analys.

Han menar att hon bitvis skött uppdraget med att lotsa Storbritannien ut ur EU katastrofalt dåligt – men medger samtidigt att May kämpat oerhört tappert.

”Hon har tagit stryk som ingen annan premiärminister före henne. Hon har varit golvad otaliga gånger med alltid rest sig före tio och sett helt oberörd ut”, skriver Hansson.

Sveriges Radios Londonkorrespondent Claes Aronsson menar i en analys att dagens oönskade EU-val gör läget med brexit än mer pressat.

–Hon har tappat all auktoritet det senaste dygnet. Hon har ingen möjlighet att sitta kvar längre, säger han i radion.

2 tim
Theresa May  Peter Nicholls / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Uppgifter: May väntas meddela avgång i morgon

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas meddela sin avgång i morgon, uppger The Times.

Enligt uppgifter till tidningen kommer hon att träffa ordföranden för den konservativa 1922-kommittén Graham Brady och därefter meddela sin avgång. Enligt BBC ska flera ministrar ha krävt Mays avgång i interna överläggningar.

Det ryktades om att May skulle tvingas bort från posten redan i går kväll. Men premiärministern ska ha lyckats övervinna motståndet tillfälligt och kommer enligt The Times tillbringa dagen med att kampanja i EU-valet.

Idag 05:35
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Myndigheten backar: Ingen förundersökning inledd mot Kristina Winberg

Åklagarmyndigheten dementerar sina tidigare uppgifter om att en förundersökning inletts mot EU-parlamentarikern Kristina Winberg.

”I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker. Ingen anmälan har heller ännu inkommit till Särskilda åklagarkammaren. Åklagarmyndigheten beklagar den felaktiga informationen som tidigare publicerats pga av ett missförstånd”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

3 tim
Kristina Winberg. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Åklagarmissen: ”Vi blandade ihop ärendena”

Den mänskliga faktorn ligger bakom Åklagarmyndighetens felaktiga pressmeddelande där det stod att en förundersökning om förtal inletts mot tidigare SD-politikern Kristina Winberg.

Robin Simonsson vid myndighetens presstjänst säger till Aftonbladet att man blandat ihop anmälan mot Winberg med ärendet gällande sexuellt ofredande mot SD-toppen Peter Lundgren.

– Det handlar helt enkelt om den mänskliga faktorn, säger han.

En förundersökning har sedan tidigare inletts mot Lundgren.

3 tim
Peter Lundgren/Kristina Winberg. TT
Turbulensen i SD

Winberg: ”Jag har bara hållit mig till sanningen”

Den sparkade SD-politikern Kristina Winberg säger att hon inte förstår varför Brysselkollegan Peter Lundgren (SD) anmält henne för förtal, skriver DN.

– Jag tycker allting är jättejobbigt. Jag har bara hållit mig till sanningen och gör man det har man väl inte gjort något fel, säger hon till tidningen.

I söndags ströks Winberg från partiets EU-vallista och uteslöts ur partiet. SD har hävdat att hon agerat ”klandervärt” men vidhåller att det inte är hennes agerande i turerna kring Lundgren som ligger till grund.

4 tim
Läs mer om Turbulensen i SD
BJP-anhängare jublar i Mumbai.  Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Regeringspartiet utropar sig till valsegrare i Indien

Indiens styrande hindunationalistiska parti Bharatiya Janata Party (BJP) utropar sig till segrare i valet, rapporterar AFP.

”Tillsammans växer vi. Tillsammans blomstrar vi. Tillsammans bygger vi ett starkt och inkluderande Indien. Indien vinner igen”, twittrade premiärminister Narendra Modi.

Reuters rapporterade tidigare på torsdagen att Modis parti såg ut att få en egen majoritet av rösterna, utan allierade, och att koalitionen med BJP i ledningen redan påbörjat arbetet med att bilda regering.

4 tim
Anhängare till Prabowo Subianto Dita Alangkara / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Indien

Subianto vägrar ge sig – överklagar valresultat

Den besegrade kandidaten Prabowo Subianto vägrar acceptera det indonesiska valresultatet som gett segern till landets sittande president Joko Widodo.

I dag väntas Subianto överklaga valresultatet i landets konstitutionsdomstol, skriver nyhetsbyrån AP. Presidentkandidatens stab hävdar att ett massivt valfusk ska ha begåtts, men har hittills inte lyckats presentera några trovärdiga bevis.

Tidigare i veckan presenterade valmyndigheten i Indonesien det slutgiltiga valresultatet som visade att Widodo vunnit med 55,5 procent av rösterna. Detta ledde till våldsamma protester där sex människor dödats.

Idag 05:28
En indisk kvinna håller upp sitt finger för att visa märket som visar att hon röstat. NARINDER NANU / AFP
Valet i Indien

Maratonvalet i mål: Nu räknas 600 miljoner röster

Rösträkningen har inletts i världens största val. De senaste veckorna har 600 miljoner indier lagt sina röster och valdeltagandet är rekordhögt, enligt CNN.

Vallokalsmätningar pekar på seger för premiärministern Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti Bharatiya Janata Party (BJP). Reuters skriver att koalitionen som leds av BJP redan har påbörjat arbetet med regeringsbildningen.

Resultatet väntas senare i dag.

Idag 03:34
Läs mer om Valet i Indien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer