Jussi Halla-aho kampanjar i Tuusula inför valet. Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Finland

Invandringsfrågan i fokus i valet: ”Det är inte som förr”

I den senaste opinionsmätningen i Yle blev Sannfinländarna näst största parti med 16,3 procent, vilket är mindre än Socialdemokraterna men långt över den femteplats som partiet haft.

Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho säger till Yle att invandringsfrågan och klimatdebatten, där partiet har beskyllt andra för klimathysteri, har gett vind i seglen.

I vintras väckte ett flertal sexualbrott mot minderåriga i den nordliga staden Uleåborg, där de misstänkta förövarna varit asylsökande, stor uppmärksamhet. Det har Sannfinländarna tagit fasta på.

AFP har talat med syriskfödde Jabo Waleed som bor i Uleåborg. Han upplever att attityderna till invandrare har blivit hårdare.

– Det är inte som förr, säger han till nyhetsbyrån.

Bakgrund

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer