Ebba Busch Thor och Stefan Löfven är två av dagens talare. TT
Första maj

Intensiv politikdag väntar – det händer i Sverige i dag

Första maj är här. Flera av landets mest välkända politiker kommer att tala, tåga och besöka olika svenska städer. Finansminister Magdalena Andersson (S) inledde dagen med ett tal i Sundbyberg klockan 11.00.

Flera andra socialdemokratiska ministrar kommer också att tala under dagen. Statsminister Stefan Löfven möter väljarna i Umeå, Peter Hultqvist åker till Karlskrona, Annika Strandhäll till Östersund och Morgan Johansson håller till i Falköping och Skövde. Flera andra S-ministrar och EU-parlamentariker sprider också ut sig i landet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talar i Kalmar medan LO firar första maj i huvudstaden tillsammans med S i Stockholms stad.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor väljer att åka till Västerås, Centerns Annie Lööf till Ludvika och Vänsterns Jonas Sjöstedt talar i Göteborg och Borås. Det nystartade partiet Vändpunkts talesperson Carl Schlyter talar i Nacka.

Några av dagens hållpunkter

11.00: Magdalena Andersson (S) talar i Sundbyberg

11.45: Ebba Busch Thor (KD) talar i Västerås

12.00: Jonas Sjöstedt (V) talar i Borås

13.00: Stefan Löfven (S) talar i Umeå

15.10: Magdalena Andersson (S) talar på Norra Bantorget i Stockholm

15.15: LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson håller tal i Kalmar

15.30: Jonas Sjöstedt (V) talar i Göteborg

Flera andra ministrar och facktoppar talar på olika platser i Sverige under dagen.

Direktrapporter

Läs mer

Toppnyheter

Donald Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Anklagelserna mot Trump

Trump avfärdar på nytt anklagelserna: ”Löjligt”

Donald Trump kommer allt närmre att bli den tredje amerikanske presidenten genom tiderna att ställas inför riksrätt.

– Ingen, inte ens presidenten, står ovanför lagen, sa Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, i samband med att de formella åtalspunkterna lades fram, skriver TT.

Trump själv var snabb med att slå tillbaka och fokuserade på att Nadler sa att presidenten försökte pressa Ukraina att påverka valet i USA.

”Löjligt, han vet att det inte är sant”, skrev Trump på Twitter.

30 min
Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två steg återstår innan Trump ställs inför riksrätt

När nu Demokraterna formellt lagt fram två åtalspunkter mot president Donald Trump återstår två steg innan ett riksrättsåtal väcks mot presidenten, skriver TT.

Först ska det demokratledda justitieutskottet ge grönt ljus vilket väntas ske senare denna vecka. Sedan ska även representanthuset i sin helhet rösta i frågan. Även där har Demokraterna majoritet och väntas rösta ja till formellt riksrättsåtal.

Därefter hamnar frågan i senaten. Men att Trump skulle fällas där är dock betydligt mer osannolikt. I senaten har Republikanerna majoritet och det krävs dessutom att två tredjedelar röstat mot Trump för att han ska fällas.

40 min
Justitieutskottet lyssnar till riksrättsutredningens fynd.  Anna Moneymaker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nagelbitardag om riksrätt: Punkter mot Trump väntas

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

Idag 05:02
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Akademiledamöterna Eric M. Runesson, Jila Mossaed, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Kristina Lugn, Bo Ralph, Horace Engdahl under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

Nobelfestligheterna inledda – följ utdelningen här

Vid 16.30 inleds Nobelfestligheterna med prisutdelning i Konserthuset i Stockholm. Flera medier rapporterar direkt från utdelningen och festen som inleds vid 19 i Blå hallen i Stockholms stadshus. Prominenta gäster och kungligheter bjuds där traditionsenlig middag och dans.

Samtidigt väntas protester mot att Peter Handke får litteraturpriset, tusentals personer väntas samlas i en gemensam aktion mot Handkes tidigare ställningstaganden för Bosnien. Flera länder bojkottar också ceremonin i protest mot Svenska Akademiens val av Handke.

10 min
Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen, fredspristagaren Abiy Ahmed samt vice ordförande i kommittén, Henrik Syse. FREDRIK VARFJELL / AFP
undefined

Fredpristagaren i sitt tal: Krig är helvete på jorden

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed pratade om krigets fasor när han tog emot Nobels fredpris i Oslo under tisdagen.

– Krig är ett helvete på jorden för alla involverade. Jag vet det för jag har varit där och kommit tillbaka. Jag har sett bröder slakta sina bröder på slagfältet, säger Ahmed enligt NTB.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen säger att priset är ett erkännande för samtliga insatser av de nationer som verkat för fred i konflikten mellan Etiopien och Eritrea.

– Etiopien är mänsklighetens vagga. I det avseendet är vi alla etiopier, säger hon under prisutdelningen.

1 tim
Peter Handke Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals väntas samlas i protest mot Handke

Mellan tusen och tre tusen personer väntas samlas i en protest mot att Peter Handke får litteraturpriset ikväll. Det rapporterar Göteborgs-Posten som skriver om bosnier från Göteborg som åker till Stockholm för manifestationen. Kritiken mot Handke rör hans relation till de jugoslaviska krigen. Handke har förnekat att massakern i Srebrenica var ett folkmord, men har nu backat från den ståndpunkten i intervjuer och menar att han aldrig menat så.

Men debattören Edin Osmančević, som är en av dem som ska protestera, tror inte på honom.

– Kan man vara trovärdig om man förnekar något i tjugofyra år och sedan plötsligt vänder? Jag litar inte på vad han säger och jag förlåter honom inte, säger han till GP.

Idag 08:18
Läs mer om Nobelpriset
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

Igår 05:49
Demonstrationer vid mötet i Madrid/Michael Bloomberg. TT
undefined

Bloomberg till Madrid för att prata klimatreformer

Mediemogulen och mångmiljardären Michael Bloomberg som sent gav sig in i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat åker till det pågående klimatmötet i Madrid, rapporterar AFP.

”Jag reser till Madrid för att president Trump inte gör det”, skriver Bloomberg på Twitter.

Väl på plats ska Bloomberg bland annat presentera en ny forskningsrapport som visar ett en amerikansk president som driver igenom klimatvänliga reformer har möjlighet att minska landets utsläpp med 49 procent de kommande tio åren.

Igår 18:52
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
TT
Kärnkraftens framtid

M och KD lämnar energiöverenskommelsen

Moderaterna och Kristdemokraterna lämnar energiöverenskommelsen, uppger partierna för Dagens Industri.

– Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin till tidningen.

Partierna har tidigare krävt svar från regeringen på huruvida den är villig att föra samtal om kärnkraftens framtid med alla riksdagspartier. Energiminister Anders Ygeman återkom, men M och KD är inte nöjda med svaret.

Elförsörjningen är en central fråga för hela samhället, understryker Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Den får ökad betydelse i takt med digitalisering och klimatomställningen. Det ställer nya krav på energipolitiken som behöver utvecklas för att möta framtida behov. Vi ser att det kommer att behövas en bred politisk uppslutning kring dessa frågor, säger Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Han fortsätter:
– Energifrågan är mångfacetterad och komplicerad och vår uppgift är att bidra med sakliga underlag med utgångspunkt i en klimatneutral elförsörjning med stärkt konkurrenskraft för Sverige.

5 tim
ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debatt: Fortum borde ges möjlighet att driva Ringhals vidare

Det är ett misstag att lägga ned de båda kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid. Det var heller aldrig meningen att det skulle ske, skriver forskaren Staffan Qvist i en debattartikel i tidningen Dagens Industri.

Därför föreslår han att Fortum, som ska ta över de båda reaktorerna efter Uniper, under det första kvartalet 2020 ska ges förutsättningar att driva dem vidare.

Han påpekar att Fortum hela tiden varit emot en nedläggning och att man ser en viktig roll för kärnkraften framöver.

Han menar också att beslutet att lägga ned de båda reaktorerna var en följd av skatten på kärnkraft som stod för cirka 20 procent av produktionskostnaden, vilket i kombination med det låga elpriset gjorde driften olönsam.

Nu är förutsättningarna för att driva de båda reaktorerna vidare däremot goda, menar Staffan Qvist.

2 tim
Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: ”Verkar vara M:s nya linje att bryta löften”

Sveriges vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) är besviken över dagens besked att KD och M lämnar energiöverenskommelsen.

”Löften är till för att brytas verkar vara Moderaternas nya linje. Detta är politiskt spel som äventyrar svensk energisäkerhet och förvirrar klimatdebatten”, skriver språkröret på Twitter.

Även energiminister Anders Ygeman (S) uttrycker besvikelse.

”Ulf Kristersson verkar gjort svikna löften och brutna överenskommelser till sitt nya signum”, skriver han.

1 tim
Läs mer om Kärnkraftens framtid
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna”

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, kritiserar att de fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar LAS-förhandlingarna med arbetsgivarna.

– Det är beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna om trygghet och omställning. Vår ambition är fortfarande att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO, säger Mattias Dahl.

Han fortsätter:

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.

Mattias Dahl understryker att det förs långt gångna diskussioner om förbättringar på flera områden som är viktiga för LO: s medlemmar.

– Det rör sig om bland annat kompetensutveckling samt omställning vid arbetslöshet.
– Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare, säger Mattias Dahl.

Idag 08:16
 Tobias Baudin Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunaltoppen: LO:s förtroende är förbrukat

Kommunals ordförande Tobias Baudin saknar helt förtroende för LO:s ledning i förhandlingarna om Las, säger han till förbundets medlemstidning Kommunalarbetaren. Han kallar förtroendet ”förbrukat” och säger att LO hela tiden sagt att det inte finns något att rapportera från förhandlingarna.

– Nu har vi fått ett förslag till en principöverenskommelse och har fått veta att det sedan i våras har pågått intensiva förhandlingar om den, säger han.

LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna har hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna eftersom förbunden menar att motparten gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

4 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jeremy Corbyn och Boris Johnson.  TT/AP
Valet i Storbritannien

Analys: Valet har blivit en impopularitetstävling

Det som kan komma att avgöra det brittiska valet är väljarnas förtroende för politikerna. Det skriver Kate McCann i en analys på Sky News och menar att både Torypartiet och Labour haft svårt att få väljarna att lita på deras förmåga att styra landet. Premiärminister Boris Johnson har ifrågasatts om sina brexitlöften. Hon skriver även att för vissa väljare betyder en röst på Johnson en röst på brexit – vilket inte nödvändigtvis innebär att de anser sig vara konservativa.

Valet är en impopularitetstävling. Det skriver The Times Rachel Sylvester och menar att valet mellan Johnson och Corbyn är oinspirerande. Hon skriver också att valkampanjen varit deprimerande.

När det kommer till sakfrågor har sjukvården fått mycket fokus. Labour avsätter mest pengar för området i sin budget, skriver Denis Campbell på The Guardian. Men varken Torypartiet eller Labour har en lösning på personalbristen inom vården, konstaterar han.

2 tim
Jeremy Corbyn.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn ”mycket närmare” en seger än väljarna tror

Labourledaren Jeremy Corbyn är ”mycket närmare” att bli premiärminister i Storbritannien än vad väljarna tror. Det varnas om i ett internt meddelande inom Torypartiet, rapporterar The Telegraph.

Hotet från Labour har allvarligt underskattats, enligt meddelandet som pekar på att Corbyn kan kamma hem en valseger utan att vinna en enda extra stol. Resonemanget är att mindre partier, som Liberaldemokraterna och SNP, kan stjäla röster från Torypartiet och bara behöver ta hem 12 valdistrikt för att peta bort Boris Johnson från makten.

Idag 06:58
Läs mer om Valet i Storbritannien