Solum, Stian Lysberg / TT NYHETSBYRÅN
Äganderätten i skogen
I flödet

Inte konstigt att det råder upprorsstämning i skogen

Kan det verkligen vara rimligt att ett missriktat miljötänkande formar inriktningen på skogspolitiken? Naturligtvis inte. Ändå är det precis det som sker just nu.

I dagarna avgörs den rättsprocess som rör fjällnära skog men som kan slå mot hela skogsnäringen. Staten ifrågasätter nämligen om avverkning i gammal skog kan räknas som pågående markanvändning. I klartext: Staten tar sig rätten att inkräva skog lite varstans utan att betala för det. Som när småföretagaren Ingrid Lindh från Kraddsele nekades att avverka sin skog utan ersättning och därför inte kan genomföra en planerad investering i sitt företag. ”Om staten inte har råd att ersätta oss för att vi sparar naturvärden, hur ska jag som liten skogsägare ha råd. Vill dom att vi ska bevara naturvärden, så måste vi få ersättning”, berättar hon uppgivet för tidningen Entreprenör.

Ingrid Lindh är en av 330 000 enskilda skogsägare i Sverige.

Det är inom tre områden som utvecklingen går bakåt – artskyddsförordningen, nyckelbiotopsfrågan och så har vi frågan som behandlas i den pågående rättsprocessen, det vill säga att staten driver att avverkning i gammelskog inte är ”pågående markanvändning”.

” Den oklara regeringsfrågan skapar fortsatt osäkerhet. Vad händer till exempel om Löfven bildar en ny regering med MP? ”

Regering Löfven har hittills inte gjort något för att stoppa utvecklingen, ivrigt påhejad av delar av miljörörelsen. I M:s och KD:s klubbade statsbudget finns en del lättnader med – bland annat ska partierna slopa nyckelbiotopsinventeringarna. Dessutom vill M och KD återinföra det system där enskilda skogsägare kan få statlig ersättningsmark om ett reservat planeras på deras mark.

Men den oklara regeringsfrågan skapar fortsatt osäkerhet. Vad händer till exempel om Löfven bildar en ny regering med MP? Hur kommer C, som hittills har tagit fighten för äganderätten, agera om partiet hamnar i regeringsställning och tvingas samarbeta med MP? Här borde C sätta ner foten, vilket de med all sannolikhet gör. Landsbygdsfrågorna är för viktiga för det gamla bondeförbundet.

Det som är så sorgligt är att man åter har dragit en gräns mellan Stockholm och glesbygd. På ett övergripande plan kan man nämligen tala om en strid mellan stad och landsbygd. Vi har en frustrerad glesbygdsbefolkning som känner sig undanskuffad av makthavarna. Höjda bensinpriser och flygskatt är två exempel på reformer som Stockholm har kunnat erbjuda glesbygden på senare år. Planerna på en kilometerskatt hade också en udd riktad mot verksamheter som är beroende av långa transporter. Och nu tar man dessutom skogen…

”Inom miljörörelsen har man ofta utgångspunkten att naturen är något absolut, något som står över allt annat, stoppar all form av vettig diskussion”

Inom miljörörelsen har man ofta utgångspunkten att naturen är något absolut, något som står över allt annat, stoppar all form av vettig diskussion. Det är klart att vi ska värna naturen – och det gör de flesta små och stora skogsbolag – men samtidigt måste politiker och tjänstemän erkänna skogens betydelse för svensk ekonomi. Skogen har alltid brukats och måste även fortsättningsvis brukas. Ur ett klimatperspektiv har satsningarna inom svensk skogsnäring dessutom största betydelse.

Det frontalangrepp som genomförts mot skogsnäringen är skadlig och uppfattas av landsbygdsborna med rätta som en attack från storstaden. Nu är det riksdagspolitikernas och myndigheternas ansvar att skapa en långsiktig plan för skogen som kombinerar ett skydd av äganderätten med ett sansat miljötänkande.

Läs mer

Toppnyheter

Arkivbild.  TT
Den svenska säkerheten

FOI: Omfattande kinesiskt cyberspionage mot Sverige

Kina knyts an till ett omfattande industriellt cyberspionage mot Sverige i en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, rapporterar DN.

Rapporten, som bygger på öppna källor, visar att det handlar om stölder som rör spetskunskaper inom elektronik, it, flyg- och robotteknik.

Enligt FOI är Sverige extra utsatt för sådant spionage från Kina då man har en öppen och innovativ ekonomi som dessutom är rätt digitaliserad.

– Det är troligt att problemen underskattas eftersom det finns ett stort mörkertal, säger analytikern och rapportskrivaren Johan Englund till DN.

Det är svårt att säga exakt hur stort det industriella cyberspionaget är.

42 min
Blommor på Drottninggatan efter terrordådet den 7:e april 2017. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska säkerheten

Stockholmspolisen har 250 farliga personer på radarn

Hur svårt är det att upptäcka en attentatsperson i tid? Den frågan ställer sig många efter moskéattackerna i Nya Zeeland. Polisregion Stockholm har cirka 250 personer som bedöms som farliga under bevakning, skriver SVT Nyheter Stockholm.

– Det kan handla om allt från människor med psykisk ohälsa till terrorister och skolskjutare, säger Per som arbetar på polisens underrättelsetjänst med att göra riskbedömningar.

Av de 200 fall som underrättelsetjänsten i polisregion Stockholm hanterade under 2017 sattes åtgärder in i ungefär häften, skriver SVT. Det är däremot svårt att säga om polisen har kunnat stoppa någon farlig person från att begå terrordåd.

– Som med allt brottsförebyggande arbete är det svårt att mäta det som inte hänt. Vi tittar bredare än att förhindra terroristdåd, säger Per.

19 mar
Anna Lindstedt Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska säkerheten

Lindstedt nekar till brott – välkomnar utredningen

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, nekar till brott i samband med det möte hon organiserade, där bland annat kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter deltog, rapporterar SVT.

Lindstedt är misstänkt för brott mot rikets säkerhet och utreds just nu av Säpo. Via sin försvarsadvokat Conny Cedermark meddelar Lindstedt att hon välkomnar utredningen mot henne.

20 mar
Läs mer om Den svenska säkerheten
Finansministern Magdalena Andersson, S, och förre statsministern Göran Persson.  Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Göran Persson: Vi behöver en större skattereform

Det behövs en större skattereform i Sverige, säger den förra statsministern Göran Persson till Dagens Industri.

Han är bekymrad över planerna att slopa värnskatten till hösten, en reform som gör att personer med över 58 600 i månadslön får sänkt skatt.

– Det är väldigt svårt att se framför sig ett borttagande av värnskatten utan att det kombineras med en större skattereform, vilket vi behöver göra, säger Göran Persson till DI.

23 mar
Göteborgs Energi
Det svenska skattetrycket

Ny kritik mot miljöskatterna – ger mer utsläpp än innan

Från och med augusti vill regeringen införa en ny skatt på fossila bränslen i kraftvärmenät. Men förslaget får kritik, inte minst från Göteborgs Energi.

Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, menar att lagen får motsatt effekt mot vad lagstiftaren vill. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi kommer att behöva dra ned produktionen i Rya kraftvärmeverk och produktionen kommer att flyttas från kraftvärme till hetvattenproduktion – vilket betyder minskad elproduktion från oss. Och nettoeffekten av det blir i sin tur att elen som konsumeras produceras i länder med kolkraft i stället, säger han till tidningen.

Enligt deras remissvar kommer den sammanlagda effekten år 2020 av lagförslaget bli att koldioxidutsläppen i atmosfären istället ökar med 42 000 ton och dessutom blir det 100 miljoner kronor dyrare.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare säger till GP att de just nu inte kommer att ge några kommentarer.

22 mar
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Nent knoppas av från MTG – Filippa Wallenstam blir ny vd. TT
Dagens börs

Stockholm pekar ner – industrin tynger index

Stockholmsbörsen inleder handelsdagen ned efter ras i Asien och amerikanska terminer som pekar nedåt inför i eftermiddag, skriver Direkt.

Vid tiotiden på måndagsförmiddagen är de ledande indexen:

• OMXPI −0,5%
• OMXS0 −0,4%

De stora verkstadsbolagen ABB, SKF och Sandvik tynger Index, aktierna faller ned mot en procent. SSAB:s aktier faller cirka 1,5 procent.

Även MTG drar intresse till sig då aktien för första gången ska handlas utan Nent, inför avknoppningen av tv-verksamheten. Aktien faller drygt 60 procent – något mer än analytikerna förutspår.

Texten uppdateras.

2 tim
Hong Kong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börsfall inleder handelsveckan i Asien

Asien inleder handelsveckan med fallande börser. I Tokyo är Nikkei-index ner över tre procent. Exportföretag som Sony, Panasonic, Honda och maskintillverkaren Komatsu tillhör förlorarna, skriver TT.

I Hong Kong tyngs det ledande Hang Seng Index (HSI) av den kinesiska techjätten Tencents aktie som fallit runt 2,5 procent, skriver CNBC.

I Sydkorea tyngs Kospi av chiptillverkaren SK Hynix vars aktie faller runt 4 procent.

Vid 05.30 på måndagen ser de ledande indexen ut som följer:

• Nikkei: −3,1%
• Shanghai: −1,4%
• Shenzhen: −1,2%
• Hongkong: −1,8%
• Kospi: −1,7%

5 tim
TT
Dagens börs

Kraftigt fall i Stockholm – samtliga storbolag på rött

Stockholmsbörsen inledde på plus men tog sedan en skarp riktning söderut. Vid stängning noterades samtliga storbolag i OMXS30 på rött.

• OMXSPI: –1,6 %
• OMXS30: –1,8 %

Även de ledande Europabörserna backade tungt efter förnyad tillväxtoro. Bland annat släpptes franska och tyska inköpschefsindex som var oväntat svaga och siffrorna visar att Europas industri trycker på bromsen. I den tyska industrin är läget det sämsta sedan 2012.

Under morgonen släppte Swedbank slutsatserna av den externa granskningen av den misstänkta penningtvätten. Mycket var maskat och flera experter kritiserade rapporten. Aktien backade 1,6 procent.

Bioarctics aktie handelsstoppades under torsdagen efter att ha rasat 26 procent sedan Biogen och Eisai meddelat att de globala fas 3-studierna Engage och Emerge med aducanumab mot alzheimer avbryts. Handelsstoppet lyftes inför börsöppning. Aktien steg 10 procent i öppningen men stängde på minus 14 procent.

Essity och Hexagon gick bäst i storbolagsindexet och stängde strax under nollan. Export-tunga SKF och SSAB fanns i botten av indexet och tappade över 3 procent.

Nokia backade 4,7 procent efter medieuppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

22 mar
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Elpriserna

”Halva elräkningen är skatt – det är stötande”

”Elskatten har fyrdubblats på tjugo år och idag består hälften av elräkningen av ren skatt”, skriver Christian Ekström, vd för Skattebetalarna på Aftonbladet Debatt. Han menar också att elskatten nu är nästan lika hög som den avskydda bensinskatten.

Christian Ekström är upprörd över att politikerna försöker flytta fokus till elnätsbolagen men han hävdar att det handlar om småpotatis jämfört med hur mycket politikerna höjt skatten.

”Därför finns det skäl för den oro som många känner inför Januariöverenskommelsens kommande gröna skatteväxling på 15 miljarder kronor”, skriver Christian Ekström i Aftonbladet.

4 tim
Foto: JESSICA GOW/TT
Elpriserna

Svenska elavgifter är bland de högsta

Sverige är ett av de europeiska länder vars elnätskostnad har ökat mest de senaste tio åren, rapporterar Villaägarna utifrån en undersökning från Sweco. Nu riskerar elnätsavgifterna dessutom att stiga ännu mer.

Under åren 2009 till 2017 ökade elnätsavgifterna i snitt med 64 procent. I Norge har de ökat med åtta procent, i Danmark med 18 procent och i Finland med 42 procent under samma tidsperiod, skriver Placera.

Det är bara Turkiet och Portugal, av de 39 läder som ingick i undersökningen, som har haft en kraftigare ökning bland normalhushållen som förbrukar omkring 15 000 kWh per år.

Även gällande nätkostnaden får svenska elanvändare betala mer än de flesta européer. ”I Sverige utgör elnätsavgiften idag den enskilt största kostnaden av den totala elkostnaden på elfakturan som även består av energikostnad och skatter”, skriver Placera.

14 mar
Läs mer om Elpriserna