Inrikes

Jonas Sjöstedt. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Avgörande V-mötet över – besked om Löfven i morgon

Jonas Sjöstedt satt under kvällen i möte med V:s partistyrelse för att avgöra hur partiet ska ställa sig i en statsministeromröstning om Stefan Löfven, skriver DN.

Strax innan 22 rapporterade Expressen att det två timmar långa telefonmötet var över, men beskedet om vad de kommit från till kommer först under morgondagen.

Det är partistyrelsen som har sista ordet i frågan och enligt DN:s uppgifter är de som vill säga nej till Löfven i minoritet. Vid 22-tiden var DN i kontakt med flera ledamöter, men ingen ville ge några kommentarer.

6 tim
Åkesson / Sjöstedt.  TT
Valet - regeringsbildningen

Samarbete med SD nästan lika populärt som med V

53 procent av svenskarna tycker att de övriga partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i de frågor där de tycker lika, enligt en ny SvD/Sifo-mätning. Det är nästan lika många som tycker att andra partier ska samarbeta med Vänsterpartiet, där siffran är 56 procent.

– Vi har ställt frågan om SD under en längre tid och kan konstatera att viljan att samarbeta med dem sakta ökar inom partierna, säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo till SvD.

I mätningen blir det också tydligt att synen på SD delar de borgerliga väljarna: 64 procent av de som säger att de skulle rösta på C svarade att de är emot SD-samarbete, medan samma siffra för M-väljare är 7 procent.

6 tim
Mats Persson vid Liberalernas partiråd i söndags.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Persson (L): Får V igenom sina krav måste vi rösta nej

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson säger till Sydsvenskan att L måste rösta nej till Stefan Löfven som statsminister om han går Vänsterpartiet till mötes.

– Om Stefan Löfven förverkligar de krav som Sjöstedt ställt i media så faller överenskommelsen, säger han till tidningen.

Persson tillhörde den minoritet inom L som hellre ville att partiet skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Idag 16:51
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.  Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Analyser: Säger V nej till Löfven blir det extra val

Tiden är knapp – men Moderaterna gör nu sitt bästa för att i sista stund sätta stopp för en Löfven-ledd regering, skriver Sydsvenskans Olle Lönnaeus i en analys.

”Nu när Jonas Sjöstedt krävt nya förhandlingar med Löfven hoppas Moderaterna att de liberala upprorsmakarna ska driva fram en omprövning av partiets beslut”, skriver han.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger till den egna kanalen att vi just nu är inne i ett avgörande skede där Stefan Löfven måste gå balansgång för att göra Vänsterpartiet nöjda – utan att C och L vänder sig emot honom.

Blir det till slut ett nej från V tror Knutson att vi går mot ett extra val. Detta då riksdagen sannolikt skulle rösta om M-ledaren Ulf Kristersson, vilket Mats Knutson tror skulle sluta med att Sverigedemokraterna röstar ned honom eftersom M gjort tydligt att SD ska hållas utanför inflytande.

Idag 15:18
Stefan Löfven. Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Statsvetare: S kan inte mer kalla sänkt skatt ett hot

Mycket av den politik som Socialdemokraterna kommer att bedriva om uppgörelsen med L, C och MP blir verklighet är politik som partiet kanske ändå var på väg mot inom några år. Det säger statsvetaren Jonas Hinnfors till SvD.

Men han menar också att linjen innebär att S blir tvungna att förändra sin retorik framöver. Hinnfors påpekar att det under lång tid varit ett ”evigt mantra” från S att skattesänkningar hotar välfärden, något Stefan Löfven också ofta hävdade under valrörelsen.

– Nu kommer S aldrig mer kunna säga det. För nu accepterar man inte bara skattesänkningar som redan genomförts av Alliansen. Nu ska S själv sänka skatten, säger Hinnfors.

Igår 22:40
Läs mer om Valet - analyser