Inrikes

Caroline Szyber. Tor Johnsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamöternas kvitton

Efter resenotorna: Szyber ska betala tillbaka 35 000

KD-toppen Caroline Szyber ska betala tillbaka omkring 35 000 kronor efter att Aftonbladet avslöjat flera regelbrott. Szyber lät skattebetalarna stå för notan när hon åkte på ett privat bröllop och hon lät även dem betala hennes familjs hotellkostnader vid tjänsteresor.
Totalt handlar det om tre resor som KD-toppen gjort och nu skriver hon på sin blogg att hon ska ”betala alla tre resorna privat”, enligt tidningen.
Tidigare i dag bad hon om ursäkt och sa att hon ”aldrig haft avsikt att lura någon”.

Igår 20:35
Caroline Szyber (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksdagsledamöternas kvitton

Caroline Szyber: Jag vill ödmjukt be om förlåtelse

Den kristdemokratiska toppolitikern Caroline Szyber skriver att det var fel att låta skattebetalarna stå för notan när hon åkte på ett privat bröllop till Lysekil år 2015, rapporterar SR.
”Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad, men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt. Jag vill ödmjukt be om förlåtelse”, skriver Szyber i uttalandet.
Totalt kostade KD-toppens helg 6 500 kronor, avslöjade Aftonbladet.

Igår 11:51
Caroline Szyber under KD:s valvaka. Jessica Gow/TT
Riksdagsledamöternas kvitton

KD-topp åkte på bröllop – skattebetalarna fick notan

Kristdemokraternas Caroline Szyber åkte på ett bröllop i Bohuslän och lät skattebetalarna stå för notan, skriver Aftonbladet.
Tidningen har fått fram nya detaljer i sin granskning av KD-toppens resor. Bilersättningen, hotellnotan och traktamentet under bröllopshelgen kostade skattebetalarna 6 500 kronor.
Szyber bekräftar att hon var på bröllopet, men menar att det huvudsakliga syftet med resan var att jobba i närheten av hotellet. Hon skulle bland annat studera en lokal omdiskuterad byggnation och höra mer om hur den påverkade lokalbefolkningen, säger hon till tidningen.

Igår 07:45
Läs mer om Riksdagsledamöternas kvitton
Stefan Löfven (S). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Lokala S-toppar: Ser helst en regering med L och C

90 procent av 60 S-kommunalråd som SvD pratat med vill helst se en mittenregering med L och C om de själva får välja.
– Ska man ha en blocköverskridande konstellation gäller det att krångla till den så lite som möjligt och då är tre partier bättre, säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) i Uddevalla som vill se S, L och C i regeringen till tidningen.
En av tio vill se ett samarbete mellan S, MP och V medan nära hälften vill göra sig av med MP, skriver SvD. Ett tiotal tycker att man kan vara med i en blocköverskridande överenskommelse där S inte har statsministerposten.

Igår 17:14
Annie Lööf (C). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Lööf: Alliansens ledare förbereder samtal med S

C-ledaren Annie Lööf bekräftar att Alliansens ledare förbereder blocköverskridande samtal med S, skriver Expressen. Alliansen vill ha mötet med partiet för att diskutera regeringsfrågan och talmansvalet.
– Jag hoppas att de kommande dagarna kommer innebära samtal över blockgränsen, säger hon till tidningen.
Hon säger även att C vill ha posten för den tredje vice talmannen då partiet blev fjärde störst i riksdagen.

Igår 15:28
Alliansens partiledare. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Expert: Kristersson är den skickligaste förhandlaren

Sverige håller andan och partiledarna positionerar sig inför kommande förhandlingar, skriver SvD. Enligt förhandlingsexperten Lars-Johan Åge består de politiska förhandlingarna av tre perioder: först pumpar politikerna upp sitt självförtroende, därefter sker offentligt bråkande för att få igång processen för att i det sista maximera det gemensamma utfallet.
Ånge menar att Ulf Kristersson (M) är den skickligaste förhandlaren framför allt på grund av sitt signum som ”den vuxne i rummet”.
– Mognad gynnar utfall. Men alla partiledare sitter ju med olika kort på handen, så det är inte säkert att det kommer gå bäst för honom, säger han till tidningen.

Igår 15:08
Läs mer om Valet - regeringsbildningen