Inrikes

Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarbränderna

Få av försvarets helikoptrar deltar i släckningsarbetet

Endast två av Försvarsmaktens totalt tio helikoptrar som kan användas för brandbekämpning har satts in i släckningsarbetet vid de många skogsbränder som rasar just nu, rapporterar Dagens Nyheter.
Anledningen är att försvaret inte har som uppgift att bekämpa bränder och att det saknas mycket folk under sommaren. Det säger Mikael Abrahamsson, kommunikatör vid Försvarsmakten:
– Vi får inte kalla in personal för det här. De är på semester.
Abrahamsson hänvisar till en lag som säger att försvaret inte får beredskapssätta personal.

Igår 19:33
Släckningsarbete i Ljusdal. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarbränderna

Just nu: Hel by evakueras – bränder hotar från tre håll

Alla invånare i Kårböle i Ljusdals kommun uppmanas att lämna sina hem, rapporterar flera medier. Evakueringen kommer att pågå hela natten med start klockan 21 på onsdagskvällen, enligt P4 Gävleborg.
– Vi har en brandspridning från tre olika håll som hotar byn, säger skadeplatschef Hans Nornholm, till P4.
Mellan klockan 21.00 och 03.00 kommer det att avgå bussar från kyrkan i byn som de boende kan åka med.

Igår 18:22
Brand i Ljusdals kommun / Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C). TT.
Sommarbränderna

Alliansen kräver extrainsatt utskottsmöte: ”Är krisläge”

Partierna i Alliansen är missnöjda med hur regeringen hanterar de rådande skogsbränderna och kräver nu därför att försvarsutskottet håller ett extrainsatt möte om läget. Det rapporterar TT.
– Det är krisläge i Sverige, det är väldigt oroande. Jag har inte upplevt särskilt många besked från regeringen, då är det på plats att försvarsutskottet sammanträder, säger Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström till nyhetsbyrån.
Kristdemokraterna vill även kalla till en debatt i riksdagen och menar att det kan vara så att de värsta bränderna ligger framför oss.

Igår 18:42
Läs mer om Sommarbränderna
Tobias Billström / migrationsminister ​Heléne Fritzon TT
De ensamkommande flyktingarna

Moderaterna: Detta haveri är regeringens ansvar

Läget rörande den nya gymnasielagen är så rättsosäkert att Migrationsverket väntar med beslut i ärendena tills man fått klara besked från Migrationsöverdomstolen. Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen och tidigare migrationsminister, tycker att myndighetens tvekan inför situationen är rimlig.
– Ansvaret för hela det här haveriet det ligger på regeringen som forcerat fram en lagstiftning via riksdagen som uppenbart inte håller måttet. Regeringen är fortfarande svaret skyldig om hur situationen ska hanteras om Migrationsöverdomstolen kommer fram till samma slutsats som migrationsdomstolarna, säger han till TT.
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) säger i en skriftlig kommentar att hon inte kan uttala sig om vilka bedömningar som görs av Migrationsverket som självständig myndighet.
Gymnasielagen är tänkt att ge personer som fått avslag på sina asylansökningar möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudier. Lagen sänker beviskraven för den sökandes identitet, vilket domstolarna slagit ned på.

Igår 09:58
Arkivbild. Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De ensamkommande flyktingarna

Migrationsverket stoppar beslut efter ny gymnasielag

Migrationsverket stoppar tillfälligt beslut i vissa av de asylärenden där den nya gymnasielagen har åberopats. Detta efter två fall där migrationsdomstolar bedömt att lagen inte går att tillämpa i den del som handlar om sänkt beviskrav för identitet. Minst en av domarna har överklagats till Migrationsöverdomstolen och myndigheten inväntar nu besked därifrån.
”Om Migrationsverket inte avvaktar med att fatta beslut i vissa ärenden skulle det leda till en rättsosäker situation där beslutet skulle bero på om ärendet prövas av Migrationsverket eller domstolen”, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Den nya gymnasielagen innebär att personer som fått avslag på sina asylansökningar kan ansöka om uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudier. Lagen trädde i kraft första juli i år och hittills har beslut fattats i närmare 100 ärenden. Tio personer av fått rätt att stanna och resten har fått avslag.

Igår 08:24
Tobias Billström Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
De ensamkommande flyktingarna

Billström: Gymnasielagen måste rivas upp

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, anser att den så kallade gymnasielagen ska rivas upp. Uttalandet kommer efter att det i en dom från Migrationsdomstolen i Malmö framkommer att de inte kan tillämpa bestämmelsen.
– Det är väldigt dåligt att den skarpa kritik som lagrådet framförde och de invändningar som kom från en lång rad remissinstanser inte fick något genomslag. I dag har vi sett resultatet efter sex dagar. Sex dagar efter det att lagen träder i kraft så har den underkänts av en domstol, det måste vara något slags rekord, säger Billström till TT.
Lagen klubbades igenom i riksdagen i våras och innebär att ensamkommande barn som ansökte om asyl i Sverige senast 24 november 2015 ska få avsluta sina gymnasiestudier.

6 jul
Läs mer om De ensamkommande flyktingarna