Inrikes

Isabella Lövin.  Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets kongress

MP vill tvinga företag att redovisa prylars livslängd

Miljöpartiet vill att företag som tillverkar till exempel hemelektronik och möbler ska tvingas redovisa hur länge sakerna förväntas hålla.
– Vi ser ju i dag att producenter ibland planerar in ett åldrande, så att prylarna programmeras att gå sönder efter en viss tid, säger MP:s språkrör Isabella Lövin till Sveriges Radio Ekot.
Konsumenter kommer bättre kunna bedöma hur prisvärd en pryl är om det blir obligatoriskt att redovisa produktens förväntade livslängd, enligt Lövin. Vallöftet kommer att presenteras på partiets kongress i Västerås i dag.

Idag 03:52
Miljöpartiet under kongressen i Västerås. Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartiets kongress

Analys: Relevant politik – ändå går det uselt för MP

Miljöpartiets miljöpolitik är relevant, samt populär både bland sakkunniga och bland väljarna, konstaterar Expressens Torbjörn Nilsson i en analys.
”Ändå går det så uruselt” skriver han.
Enligt Nilsson har partiledningen en tendens att hantera förluster med undanflykter, vilket kan ha legat MP i fatet. Dessutom har partiet haft problem med att definiera vad miljöpolitik är, enligt Nilsson.
Även Lena Mellin uppmärksammar MP i en analys i Aftonbladet TV, men med fokus på hur S åtstramning i migrationspolitiken har påverkat samarbetet mellan partierna.
– Om läget uppstår där den sittande regeringen har möjlighet att sitta kvar efter valet så tror jag inte att MP kommer att tacka för sig, säger hon.
Mellin tror i stället att det kan bli aktuellt för MP att lämna först ”när frågan ställs på sin spets”, det vill säga under nästa mandatperiod.

Igår 08:45
Läs mer om Miljöpartiets kongress