Inrikes

Skärmavbild från SVT. NOA-chefen  SVT
Mordet i Botkyrka

Noa-chefen: Polisen ensam kan inte få bukt med det

Det behövs fler som hjälper till för att få ett stopp på skjutningarna. Det säger Stefan Hector, tillförordnad chef på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, i SVT:s Aktuellt. För varje kriminell polisen griper finns det någon som är beredd att ta dennes plats, det menar han är en anledning till att skjutningarna inte minskar.

– Tillväxten in i de här miljöerna är så stor så att polisen ensam kan inte få bukt med det. Flera måste hjälpa till och då framför allt att bryta tillväxten in i de här miljöerna, säger han.

Hector säger också att tröskeln för att använda grovt våld i de kriminella miljöerna har sjunkit.

2 tim
Folk samlas vid blommorna och ljusen på platsen där en tolvårig flicka sköts ihjäl Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Går inte att sätta ord på det – ont rakt in i märgen”

Hundratals människor samlades på den parkeringsplats där en tolvårig flicka sköts ihjäl i Norsborg på måndagen, rapporterar TT.

– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

Nattvandraren Gilberg Hellström säger att platsen normalt är lugn.

– Det har varit lugnt och fint här.

En av ungdomarna på platsen säger att de träffade flickan för ett par dagar sedan.

– Hur kan någon skjuta en tolvåring?

Idag 15:40
Läs mer om Mordet i Botkyrka
Arkivbild: En elev i Bryssel spritar händerna inför skoldagen.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

KI-forskare: Tygmunskydd kan minska virusspridning

En studie av 25 artiklar om de filtrerande egenskaperna hos tygmunskydd visar att användning kan minska spridningen av virus. Det har en forskargrupp från Karolinska institutet i Stockholm och McMaster University i Kanada kommit fram till, rapporterar TT.

Forskargruppen har inte direkta bevis på att munskydden minskar överföringen av det nya coronaviruset, eftersom det skulle kräva oetiska kliniska tester. Men, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid KI: den litteratur som de funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna.

– Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, säger han i ett pressmeddelande.

5 tim
Illustrationsbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Universitetsrektorer varnar för hårt tonläge i debatten

Tonläget i den svenska coronadebatten har varit intensiv och utomlands har den varit hård – nu varnar flera rektorer vid svenska universitet för konsekvenserna vid ett eskalerande tonläge, skriver DN.

Till skillnad från USA där tonaliteten är hård mellan forskare och politiker så är det i Sverige hårt debattklimat forskare sinsemellan.

– Värsta tänkbara scenario är att tonläget blir så pass tufft att man som forskare inte längre vill bidra i debatten, säger Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet, till tidningen.

Idag 09:32
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

Fortsatt låga vattennivåer i öst trots julikyla

Det har regnat och varit ovanligt kyligt i stora delar av landet i juli – något som varit positivt för grundvattennivåerna.

– Generellt sett har sommaren varit bättre än 2018 och 2019, när det var extrem torka, säger Frida Hammar, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU) till TT.

Men även om grundvattnet nu ligger på normala nivåer för årstiden på många håll så är det fortfarande under eller till och med mycket under det normala i framförallt östra Götaland, östra Svealand och sydöstra Norrland.

4 tim
Arkivbild: Badare vid Saltholmen i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varmare redan på torsdag – kan hålla i sig över helgen

Till helgen väntar högsommartemperaturer och även i början av nästa vecka temperaturerna kan ligga kvar över 20 grader på flera håll, rapporterar TT.

– Redan på torsdagen börjar varmare luft röra sig in över landet, säger SMHI:s meteorolog Alexandra Olsson.

Hon säger till TT att den risk för skogsbränder som finns i södra Sverige kan utökas till fler län i om temperaturerna stiger och et blir torrare.

– Det är bra om man håller sig uppdaterad på varningssidan på SMHI:s hemsida, där ser vi dagligen över hur brandrisken ser ut i landet.

Idag 15:07
Sommarbad i Malmö i juni i år. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sommarvärmen kommer tillbaka – kan bli 30 grader

Juli blev en historiskt kall historia på många håll. Men nu börjar temperaturen leta sig uppåt igen, rapporterar flera medier.

Måndagen ser ut att domineras av växlande molnighet och en del regn längre norrut, säger Maria Augutis, meteorolog på Stormgeo, till Expressen.

Men redan på tisdagen blir det varmare och till mitten av veckan växer högtrycket och ökar därefter i styrka, enligt SVT:s meteorolog Josefine Bergstedt.

I helgen väntas termometern visa på högsommarvärme.

– Lördag och söndag, då värmeböljan är som starkast, kommer temperaturerna ligga mellan 25 och 30 grader i princip i hela landet, säger Josefine Bergstedt.

Idag 04:26
Läs mer om Sommarvädret