KD-ledaren Ebba Busch Thor är den partiledare som flest vill åka på campingsemester med TT
Opinionsläget

Inizio: Väljarna vill helst campa med Busch Thor

Ebba Busch Thor (KD) är den partiföreträdare som flest väljare vill ta med sig på en campingsemester, visar en mätning gjord av Inizio på uppdrag av Omni.

15 procent av väljarna svarar att de helst campar med KD-ledaren. Näst bästa resesällskap är enligt mätningen Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som 12 procent föredrar. På tredje plats kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson som 9 procent vill ha med sig.

– Ebba Busch Thor har visat upp en social sida på ett sätt som uppskattas. Hon har visat att hon är en kvinna med många talanger, vilket är viktigt för en partiledare i dag, säger Karin Nelsson, som är analyschef på Inizio.

Men de politiska ledarna är generellt inte några drömsällskap när väskorna ska packas. 29 procent av väljarna svarar att de inte vill åka på campingsemester med någon av dem.

– Man kanske kan tänka sig en träff med partiledarna som är lite kortare. Men att behöva umgås flera dagar under en campingsemester blir för mycket, säger Karin Nelsson.

Frågan som ställdes

Även om det är svårt, vilken partiföreträdare skulle du helst åka på campingsemester med?

Så fördelades rösterna (unga upp till 29 år inom parentes)

Ebba Busch Thor (KD ) 15 procent (18)

Jonas Sjöstedt (V) 12 procent (16)

Jimmie Åkesson (SD) 9 procent (9)

Stefan Löfven (S) 8 procent (7)

Annie Lööf (C) 8 procent (14)

Ulf Kristersson (M) 5 procent (12)

Nyamko Sabuni (L) 5 procent (5)

Isabella Lövin (MP) 4 procent (2)

Per Bolund (MP) 2 procent (2)

Ingen av dessa 29 procent (15)

Tveksam, vet ej 4 procent (1)

Omnis politikpoddar från Almedalsveckan

Gå med i Inizios opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

5 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Idag 13:54
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

6 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna