Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Ingves stora misstag skapar nästa kronslakt

Investerarflykt driver kronan mot avgrunden. Nu har toppinvesterarna tröttnat på Stefan Ingves ständiga felsteg. fPlus reder ut varför Riksbankens politik har lett fram till en situation där brända investerare tar pengarna och lämnar Sverige i sticket.

Den svenska kronan uppfattas alltmer som en riskvaluta av det globala investerarkollektivet, den så kallade marknaden. Konsekvensen är att man begär en allt större riskpremie för att investera i den.

Peder Beck-Friis är nationalekonom och portföljförvaltare på den stora amerikanska kapitalförvaltaren Pimco där stater och företag lånar pengar. Han menar att det beror på att Riksbanken nästan uteslutande har legat fel i sina prognoser de senaste åren, samt att bankens beslut alltmer uppfattas som ologiska.

Peder Beck-Friis, nationalekonom och portföljförvaltare på Pimco  PIMCO

– För två år sedan hade Sverige den lägsta realräntan bland alla industriländer samtidigt som man befann sig i en rejäl högkonjunktur. Trots det valde Riksbanken att inte höja räntan. I december 2018 däremot, när kurvorna pekade nedåt, då valde Riksbanken att höja, säger Peder Beck-Friis.

Kräver riskpremier för att investera

– Ju fler investerare som inte kan avläsa Riksbankens reaktionsmönster, desto större riskpremie vill de ha för att våga investera. Det handlar om att de vill täcka upp för risken att kronan utvecklas åt fel håll. Det leder i sin tur till en svagare växelkurs. Det är oerhört svårt att säga hur stora rikspremien är, men min bedömning är att den har haft en inverkan på kronans utveckling och värde, fortsätter han.

Paul Diggle är seniorekonom på kapitalförvaltaren Aberdeen Standard Investments. För Dagens Industri bekräftar han den bild som Peder Beck-Friis målar upp av Riksbanken.

– Folk köpte in sig i storyn om kronan - att svenska räntor skulle stiga väsentligt mot omvärlden. Det scenariot har kommit på skam, säger Paul Diggle.

Dålig kommunikation

Även Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, anser att Riksbanken har ett grundläggande kommunikationsproblem.

– Riksbanken strategi innebär att man inte ger nya penningpolitiska signaler mellan de penningpolitiska mötena, men det medför att de kommentarer som man faktiskt gör mellan mötena kan bli missvisande och lätt feltolkas av marknaden.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea TT

Ett exempel på det, menar Isaksson, var när Riksbanken tonade ned betydelsen av de låga inflationsutfallen i början av året men trots det sänkte den framtida räntebanan i samband med räntebeslutet.

Han tror att den osäkerhet som Riksbanken skapar inte bara resulterar i att investerare vill ha större och större riskpremier. Det kan också leda till att de överger den svenska kronan eftersom många investerare inte förstår den förda penningpolitiken.

– Den svenska ekonomin har under en längre period varit stark med ett högt resursutnyttjande. Trots det har penningpolitiken ändå varit mycket expansiv.

– Jag befarar att Riksbanken underskattar risken för att kronan kan försvagas ytterligare. Om investerare till exempel överger kronan kan det bli svårt att få tillbaka dem, med en fortsatt svag växelkurs som följd, fortsätter Torbjörn Isaksson.

– Många investerare har gång på gång förlorat pengar på att kronans förstärkning uteblivit, och känner sig lite brända i dag, säger Paul Diggle till DI.

Risk för deflation

Peder Beck-Friis tycker också att Riksbanken verkar ha slutat tro på sina egna prognoser.

–Titta på bankens senaste räntebesked i april. Då sänkte man den framtida räntebanan samtidigt som man lät inflations- och tillväxtprognosen vara i stort satt de samma för 2020 och framåt. Det går inte ihop.

Beck-Friis anser att det bästa sättet för Riksbanken att återfå marknadens förtroende är att så snart som möjligt nå inflationsmålet om två procent. Om inflationsmål- och förväntningar fortsätter att komma på skam riskerar man ett japanskt scenario.

– Om Riksbanken inte klarar det så riskerar förtroendet för Riksbankens förmåga att nå inflationsmålet att urholkas ytterligare.

Vilken är risken med att inflationsförväntningarna faller?

– Tittar man till exempel på hur det ser ut i Japan så har låga inflationsförväntningar, mycket på grund av ett urholkat förtroende for Bank of Japan, lämnat inflationen runt noll strecket i över 20 års tid. Det har fått allvarliga konsekvenser för den japanska ekonomin eftersom det resulterat i en skadlig deflation.

– Läget är i och för sig inte lika drastiskt i Sverige som i det övriga Europa där inflationsförväntningarna har fallit oerhört snabbt.

Men det finns även andra risker.

– Nedsidan med att föra en expansiv penningpolitik är att den framtida verktygslådan blir begränsad. Därför bli det viktigt att föra en mer expansiv finanspolitik i nästa konjunkturnedgång, konstaterar Peder Beck-Friis.

Så trycker investerarnas riskpremie ned värdet på den svenska kronan:

Investerare, det vill säga marknaden, anser att den svenska kronans fundamentala värde är 100.

De vill ha en avkastning på 10 procent, vilket ger priset 90.

Det tycker investerare är en bra investering i förhållande till risken.

Men om risken ökar på grund av att den svenska Riksbanken ger oklara besked så vill de ha en högre avkastning – säg 20 procent – för att våga investera.

För att uppnå den avkastningsnivån kommer man att sälja kronan så att priset faller från 90 till 80.

Till det priset blir kronan, i förhållande till den ökande risken, intressant att investera i igen. Men konsekvensen blir att kronans värde sjunkit med 10 procent.

Toppnyheter

Socialminister Lena Hallengren. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Uppgifter: Regeringen vill utöka svenska testerna

Regeringen planerar att redan i morgon ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en strategi för hur fler svenskar ska kunna testas för det nya coronaviruset, enligt uppgifter till Ekot.

Socialminister Lena Hallengren vill dock inte kommentera uppgifterna i detalj i nuläget, men har meddelat att regeringen verkar för att fler ska kunna testas.

Tidigare i dag gick Moderaterna ut med att de vill se masstester, för att människor som inte är sjuka inte ska behöva vara hemma, bland annat i syfte att minska skadeverkningarna på ekonomin.

2 tim
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

6 500 frivilliga har anmält sig till Stockholmsvården

Drygt 6 500 personer – bland annat läkare, sjuksköterskor och vårdstudenter – har anmält intresse för att hjälpa till i vården i Stockholm. Det rapporterar TT.

– En fantastisk respons och utan det här engagemanget hade vi inte klarat att utöka kapaciteten så mycket som vi har gjort, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukhusdirektör i Region Stockholm.

Regionen har tillfälligt pausat möjligheten att anmäla sig men Eriksson gör bedömningen att ännu fler frivilliga kommer att behövas framöver.

22 min
Människor i centrala Stockholm. David Keyton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

119 nya konstaterade fall i Stockholm – färre än igår

119 personer i Stockholm har konstaterats vara smittade med det nya coronaviruset i Stockholm det senaste dygnet. Det är en minskning jämfört med gårdagssiffran på 227 nya konstaterade fall.

Totalt har 1 657 personer i regionen konstaterats vara smittade. 92 personer vårdas på intensivvårdsavdelning, jämfört med 85 under gårdagen. Därutöver får 443 patienter annan sjukhusvård.

Smittskyddsläkare Per Folin säger till Aftonbladet att läget i Stockholmsvården just nu är ansträngt. Han lägger inte så stor vikt vid att siffrorna går upp eller ner enskilda dagar.

– Det viktigaste är den generella trenden, och där ser vi en fortsatt ökning, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Ekot att utvecklingen under veckan har legat på en jämn nivå, men att man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ryssar håller avståndet. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskvaborna uppmanas sätta sig i karantän

Alla Moskvas invånare uppmanas av stadens borgmästare att sätta sig i karantän hemma från och med måndag, enligt AFP. Över helgen har antalet bekräftade fall av smittan passerat 1 000 stycken.

Karantänen kommer gälla invånare av alla åldrar. Moskvaborna kommer endast få lämna hemmet för att exempelvis vård, resor till jobbet och att handla mat.

”Den extremt negativa utvecklingen i större städer i Europa och USA har skapat stor oro för våra invånares liv och hälsa”, skriver r Sergei Sobyanin på sin hemsida.

1 tim
En puma i Chiles huvudstad Santiago. ANDRES PINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Det våras för djurlivet i världens isolerade städer

Fyra av tio människor i världen lever i någon form av karantän på grund av den pågående coronapandemin. Detta har fått vilda djur att börja utforska städernas numera folktomma gator, skriver AFP.

Bland annat har det rapporterats om vildsvin i Barcelona i Spanien, hjortar längs öde tågstationer i Japan – och en puma mitt i Chiles huvudstad Santiagos centrala delar.

– Det här var en gång deras hemvist som vi stal från dem, säger Marcel Giagnoni, chef för Chiles jordbruks- och boskapstjänst som hjälpte polisen att fånga kattdjuret.

22 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Johan Rockström. TT
Klimatomställningen

”Vi borde mobilisera på samma sätt för klimatet”

Även om det viktiga för stunden är att bekämpa de akut negativa effekterna av den pågående coronakrisen måste vi också redan nu börja tänka på vilken ekonomi vi vill ha när krisen är över. Det skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap i en krönika i SvD.

Att försöka återgå till hur situationen var tidigare vore förödande för klimatet, skriver Rockström. Istället bör världen ta lärdom över hur coronakrisen hanteras.

”Vi borde vara fullt kapabla att mobilisera oss på samma sätt och lösa den planetära krisen – och vi kan göra det nu”, skriver Rockström.

Alex Schulman väljer i sin krönika i Expressen att hylla vårdpersonalen som arbetar vidare trots larm om brist på skyddsutrustning.

”Det är både mardrömslikt och hjältelikt och hopplöst, för jävligt på en och samma gång”, skriver han.

3 tim
Bild från Arlanda under coronakrisen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin kan ge tuffare klimatavtal för flyget

De minskade flygutsläpp som coronapandemin har orsakat kan få en positiv effekt på klimatet på längre sikt, rapporterar DN.

Enligt uppgifter som tidningen tagit del av har flyget globalt minskat med cirka 60 procent under virusutbrottet. Det påverkar i sin tur klimatkompensationsprogrammet Corsia som träder i kraft nästa år – som baseras på baslinjen av genomsnittet för utsläppen under 2019 och 2020.

– Utsläpp över det ska kompenseras. Om flygandet hade fortsatt som vanligt i år hade baslinjen legat högre, säger Olle Palmqvist, handläggare på Naturvårdsverket.

Idag 04:25
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer