Sören Andersson
Avtalsrörelsen

Ingenjörsbossen: "Dags att vi får ersättning för det vi gör"

Sverige kan tacka landets ingenjörer för den högkonjunktur som skapat stora värden för hela landet. Men det är en uppskattning som, i den mån den hörs, ännu inte nått lönekuverten, anser förhandlingschefen på Sveriges Ingenjörer. ”Det är dags att betala nu”, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Sveriges Ingenjörers tryck inför avtalsrörelsen är på väg att byggas upp. En lista över de tre viktigaste kraven kan uttydas: 1. Lönerna, 2. Lönerna, 3. Lönerna. Kanske något skämtsamt, ingenjörslönerna är i sig inte dåliga, snittlönen för privatanställda civilingenjörer ligger på drygt 53 000 kronor, men ska ställas i relation till insatsen och den övriga arbetsmarknaden, tycker Camilla Frankelius.

– Vi får faktiskt inte betalt för det samhällsekonomiska bidrag som vår yrkesgrupp ger i Sverige. Dagens högkonjunktur är mycket tack vare våra ingenjörer. De stora värden som den skapat för exportindustrin, näringslivet och för Sverige som land har inte visat sig i vår löneutveckling. Nu talas det om en kommande lågkonjunktur, vilket jag inte riktigt tror på, det handlar mer om att vi går mot en normal konjunktur. Men i en kommande avmattning vilar än en gång en del av ansvaret för att lösa samhällsutmaningarna på landets ingenjörer. Då krävs också att vi får ersättning för det, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Varför löneutvecklingen, i förbundets ögon, inte hängt med, finns inget entydigt svar på. I ett exportberoende land som Sverige, är omvärlden alltid närvarande och brexit, handelskrig och allmän politisk oro är en påverkande faktor. Vilket inte ska skymma det faktum att det går att hitta orsaker också på hemmaplan, menar Camilla Frankelius.

– Vi ser ju att den lokala lönebildningen ute bland företagen inte fungerar. Arbetsgivarna följer märket slaviskt och vågar inte sätta löner som tänjer på märket i rädsla för att det ska öka löneglidningen. I vissa fall innebär det att de avtal som finns inte tillämpas och det är ett bekymmer.

Toppnyheter

Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer