Hydroxiklorokin. GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Inga positiva effekter av hydroxiklorokin – tvärtom

Det finns inga fördelar med att ta malarialäkemedlen klorokin och hydroxiklorokin för den som vill skydda sig mot covid-19. Det visar en ny studie med 96 000 smittade patienter från hundratals sjukhus, rapporterar AFP.

– I stället pekar våra resultat på att det kan vara förknippat med en ökad risk för allvarliga hjärtproblem och en ökad risk att dö, säger forskningsledaren Mandeep Mehra.

Studien publiceras i The Lancet i dag. Läkemedlen har använts av flera länder i hopp om att det ska hjälpa mot coroanaviruset, och fick stor uppmärksamhet sedan USA:s president Donald Trump i veckan meddelade att han själv tar hydroxiklorokin.

Läs mer

Två tidigare studier om hydroxiklorokin

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer