Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Inflationen steg – men räntehöjning dröjer

Inflationen steg aningen överraskande i maj. Men ekonomerna tror ändå inte att Riksbanken lever upp till sin prognos och höjer räntan mot slutet av året.

Inflationstakten, prisförändringarna på årsbasis enligt måttet KPIF, var i maj 2,1 procent, jämfört med 2,0 procent i april, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det var lite högre än vad bedömarna hade räknat med. På Danske Bank hade ekonomerna räknat med ett pristryck nedåt.

– Men tji fick vi där, säger chefekonom Michael Grahn.

Det som drog upp inflationen något var oväntade prisökningar på kläder, hotell och möbler.

– Olika bäckar små som bidrog till den något överraskande högre inflationen, säger Grahn.

Och för Riksbanken, som brottas med att hålla inflationsångan uppe, kom beskedet som en lättnad, åtminstone tillfälligt, resonerar han.

– Med det här utfallet kan de luta sig tillbaka inför nästa räntemöte, säger Grahn.

Riksbanken har flaggat för att nästa räntehöjning kommer mot slutet av året.

– Men det tror ju inte vi, säger Grahn och pekar på att det gör nästan ingen annan heller, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Inflationssiffran bidrog till att stärka kronan som ökade med runt fyra öre mot både euron och dollarn efter beskedet. En dollar kostar nu 9:45 kronor och en euro kostar 10:67 kronor.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade. Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i maj till 2,2 procent, jämfört med 2,1 procent månaden före.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Analys: Svenska kronan når finanskrisnivå i år

Svenska kronan kommer pressas ytterligare under andra halvåret menar analyshuset Capital Economics. Enligt analyshuset kommer kronan försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året, skriver Dagens Industri.

Senast kronan var så svag var 2009, året efter finanskrisen. Riksbanken har hittills förespråkat oväntat positiva utsikter för den svenska ekonomin, men Capital Economics bedömer att Riksbanken snart kommer få ändra sin ståndpunkt då det nu finns flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas.

Ett viktigt tecken är att hushållskonsumtionen för maj var svag, och sjönk från samma månad i fjol med 1,0, vilket är den största nedgången på ett decennium. Enligt Capital Economics är det helt klart att den svenska ekonomin tappat mycket momentum i mitten av året.

Det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta, menar analyshuset.

1 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Fortsatt svag krona efter inflationsbesvikelse

Senaste svenska inflationssiffror blev en besvikelse vilket sänker förhoppningarna om en kronförstärkning inom en snar framtid.

Det skriver Nordeas Martin Enlund och Andreas Steno Larsen i ett nyhetsbrev på söndagen, skriver Omni Ekonomi.

”Hösten talar för en svagare krona snarare än en starkare krona”, skriver de.

Vidare tror Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf att Riksbanken kan komma att behöva slopa sin planerade räntehöjning i vinter och behålla räntan på minus 0,25 fram till och med 2021.

14 jul
Läs mer om Den svenska kronan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i den flygolycka där nio personer omkom i söndags. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Haverikommissionen klar på olycksplatsen i Umeå

Statens haverikommissions arbete på platsen där flygolyckan i Umeå inträffade för en vecka sedan är färdigt, rapporterar TT. Nu fortsätter arbetet med utredningen, dels från huvudkontoret i Stockholm och dels i myndighetens lokaler i Strängnäs där flygplansvraket finns.

Faktainsamlingen beräknas ta flera månader och avdelningschef Peter Swaffer på Haverikommissionen vill inte uttala sig om man har gjort några framsteg hittills.

– Jag har ingen kommentar om det just nu. Vi behöver få lite mer tid på oss, säger han till nyhetsbyrån.

4 tim
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i flygolyckan i Umeå där nio personer omkom. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australisk expert följer utredning av flygkraschen

På plats för att följa Haverikommissionens utredning av dödskraschen i Umeå finns en representant från Australiens motsvarighet till myndigheten, Australian Transport Safety Bureau, ATSB. Anledningen är att flygplansmodellen, Gipps Aero GA8 Airvan, är Australientillverkat, rapporterar TT.

– För flygsäkerheten har vi berörda personer som kan vara behjälpliga av att få ta del av det vi håller på med, säger avdelningschef Peter Swaffer på Statens haverikommission till TT.

Dessutom utser den australiske representanten en teknisk rådgivare som i det här fallet kommer från Australiens transportmyndighet CASA.

3 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå