Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Inflationen prickar Riksbankens prognos

Inflationen i september var exakt så hög som Riksbanken hade räknat med. Den var något högre än vad många andra bedömare hade spått. Kronan stärktes efter beskedet om inflationen.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i september 1,3 procent, vilket är samma nivå som i augusti. Månadsförändringen var 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Inflationen var något högre än vad många bedömare hade väntat och i linje med Riksbankens prognos.

– Men det är fortfarande en utmaning för Riksbanken att nå inflationsmålet på omkring 2,0 procent, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea till TT.

Ingen höjning

Den senaste inflationssiffran hänger till stor del samman med den inhemska ekonomin.

– Det är något som Riksbanken säkert välkomnar, säger Torbjörn Isaksson.

Han tror inte att Riksbanken kommer att kunna höja räntan som den har föresatt sig.

– Nej, Riksbanken har mycket motvind. Den svagare ekonomin framöver gör det mycket osannolikt att Riksbanken höjer räntan. Det är helt enkelt inte läge att höja räntan, säger Torbjörn Isaksson.

Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en inflationstakt på 1,2 procent och en ökning mellan månaderna på 0,3 procent, enligt Reuters enkät.

På väg nedåt

John Hassler, professor på Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet, säger till TT att det nu finns en svag tendens att inflationsförväntningarna är på väg nedåt.

– Detta talar emot att Riksbanken ska höja räntan nästa år. Det troliga är att vi får behålla en mycket låg ränta under överskådlig framtid. Det är besvärligt för Riksbanken att inflationsförväntningarna är låga, nu när konjunkturen vänder nedåt, säger John Hassler.

Kronan stärktes efter inflationsbeskedet. Men under lång tid har den svenska kronan varit svag. John Hassler säger att kronan rör sig uppåt och nedåt på ett sätt som är svårt att förutsäga.

– Det är ett pris som vi får betala för att vi inte har euron som valuta. Men kronans rörelser har å andra sidan inte skadat den svenska ekonomin särskilt mycket, säger John Hassler.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Stärkt krona

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i september till 1,5 procent, jämfört med 1,4 procent månaden före. Månadsförändringen var 0,5 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

Statistiken fick omedelbart kronan att stärkas jämfört med tidigare under dagen. Klockan 10.20 kostade en euro 10:87 kronor och en dollar 9:87 kronor. Det är fem respektive åtta öre billigare jämfört med onsdagen.

Fakta: Räntebesked den 24 oktober

Riksbankens viktigaste ränta, reporäntan, är för närvarande minus 0,25 procent. Nästa besked om räntan kommer den 24 oktober. Riksbanken har aviserat att räntan höjs i slutet av detta år eller i början av 2020.

Källa: Riksbanken

Toppnyheter

Demonstranter klättrar ner från en bro och flyr i mopeder. AFP
Demokratirörelsen i Hongkong

Studenter klättrade ner för bro och flydde på MC:s

Ett dussintal studenter i Hongkong lyckades på måndagen fly undan polisen genom att klättra tio meter ner för en bro, för att sedan plockas upp av andra demonstranter på motorcyklar, skriver Reuters.

Studenterna flydde när polisen tidigt på måndagsmorgonen lokal tid stormade det polytekniska universitetet, som i flera dagar varit ockuperat av dem. Enligt uppgifter ska ska flera av studenterna ha gripits efter att ha flytt i motorcykel.

Igår 22:27
Illustrationsbild.  TT
undefined

Efter våldsamheterna: SAS drar ner på flygningarna

SAS minskar antalet flygningar till Hongkong. Anledningen: De våldsamma protesterna har gjort att efterfrågan på biljetter minskat, skriver TT.

SAS har under november beslutat att gå från fem till fyra flygningar från Köpenhamn till Hongkong.

Det delvis statligt ägda flygbolaget följer utvecklingen kring oroligheterna noga, skriver TT.

– Det kommer att se lite annorlunda ut under jul- och nyårshelgerna men i nuläget ser vi inte skäl till att minska antalet flighter ytterligare, säger presschefen Freja Annamatz.

Igår 15:16
Demonstranter under en sammandrabbning vid det polytekniska universitet i Hongkong.   Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Styret har feltolkat eller ignorerat antipatin

Läget vid det polytekniska universitetet i Hongkong är fortsatt spänt samtidigt som protester på andra platser förvärras, skriver CNN:s James Griffith i en analys. Flera av protesterna har skett regelbundet under lunchtid av kontorsarbetare. Tjänstemännens engagemang är ett tecken på hur illa regeringen har misstolkat, eller avsiktligen ignorerat, djupet av antipatin mot sig, skriver Griffith.

När kinesiska soldater i lördags gick ut för att röja undan demonstranters väghinder tolkades det som ett försök att lägga sig i Hongkongpolitiken, skriver Lily Kuo på The Guardian. ”Många tolkade det som en illavarslande varning”, skriver hon. Soldater kan kallas in om styret i Hongkong ber om det, men ingen sådan begäran har skett, konstaterar Kuo.

Igår 10:42
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Israeliska bosättningar på Västbanken. Ilan Ben Zion / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Israel kommer att kräva fler bosättningar”

USA:s beslut att inte längre se de israeliska bosättningarna på Västbanken som brott mot internationell lag är en kalldusch för det palestinska självstyret i Ramallah, skriver Nathan Shachar på DN. Samtidigt har inga seriösa försök till fredsförhandlingar förekommit på fem år, så beslutet kommer inte sätta några käppar i hjulet för framtida fredsinitiativ.

De israeliska bosättarna kommer dock kräva att koloniseringen fortsätter i allt större grad. Hur palestinierna på Västbanken kommer reagera återstår att se, menar Shachar.

Herb Keinon på Jerusalem Post välkomnar beslutet. Efter att USA nu har backat från formuleringen ”illegala israeliska bosättningar” kan inte hela världssamfundet längre anses stå bakom den – vilket öppnar upp för en enligt Keinon välbehövlig debatt om något som inte kan anses vara en sanning, utan bara en tolkning.

”Trump-administrationen har visat att några av de antaganden som länge fått vägleda de misslyckade försöken att skapa fred i Mellanöstern borde omprövas”, skriver han.

Igår 21:55
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Löfven: Man kan inte etnifiera brottsligheten

Det är segregation och socioekonomiska förutsättningar som är huvudorsaken till den framväxande gängkriminaliteten i Sverige. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) till DN.

– Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund, säger Löfven.

Statsministern har fått hård kritik för sitt framträdande i SVT:s Agenda i helgen där han bland annat fick frågor varför Sverige drabbats hårdare av gängkriminalitet än andra jämförbara länder. Bland annat kallade Aftonbladets krönikör Lena Mellin Löfven ”förbluffande usel”.

Igår 21:53
Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mellin: Löfven i Agenda var kort sagt en katastrof

Statsminister Stefan Löfvens (S) framträdande i SVT:s Agenda under söndagen, där han intervjuades om den senaste tiden gängvåld och dödsskjutningar var ”oacceptabelt dåligt”, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en krönika.

Enligt Mellin tycktes Löfven vara illa förberedd, hade inga svar på frågorna och såg dessutom inte särkilt engagerad ut. ”Kort sagt en katastrof”, skriver Mellin som nu frågar sig hur Löfven ska komma tillbaka.

”Det man undrar nu är om Löfven hade en dålig dag eller om han helt enkelt är less på jobbet”, skriver hon.

Igår 19:29
Nyamko Sabuni i Agendastudion. SVT
undefined

Sabuni efterlyser konkreta svar från Löfven om brott

L-ledaren Nyamko Sabuni önskar mer konkreta svar från statsminister Stefan Löfven (S) i frågan om den organiserade brottsligheten, säger hon i Agenda.

Löfven säger i en intervju i programmet att arbetslösheten och segregationen är viktiga faktorer till Sveriges problem med gängbrottsligheten.

– Jag tror inte svaret är att det finns hög arbetslöshet, för de flesta arbetslösa blir inte kriminella.

Sabuni lyfter andra faktorer, som exempelvis att Sverige har dålig koll på sina gränser. Ett annat problem är att många skolor i utsatta områden har dåliga skolresultat, säger Sabuni och föreslår att eleverna ska spridas ut.

– Vi får låta bli att packa nyanlända i samma skolor i utsatta områden, säger hon.

17 nov
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer