Sören Andersson
Avtalsrörelsen

Industritoppen: Vi förhandlar alltid under strejkhot

"De är helt orealistiska". Så säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten till Arbetsmarknadsnytt om lönekraven från facken inom industrin. Han jublar inte över att LO misslyckades med sin samordning och menar att den kommande avtalsrörelsen kan bli oförutsägbar.

Per Hidesten har varit vd för Industriarbetsgivarna sedan organisationen bildades år 2013. Innan dess var han på Skogsindustrierna, Svensk Handel och Almega, samt Coca-Cola. Som en av de tyngsta företrädarna på arbetsgivarsidan är Per Hidesten med och förhandlar industriavtalet och därmed lönenormeringen, märket, för hela den svenska lönebildningen.

Hur förbereder ni er inför den kommande avtalsrörelsen?
– Det gör vi på olika sätt. Först och främst pratar vi mycket med våra medlemsföretag – det är ju på deras uppdrag vi gör det här, säger han och berättar om olika möten och seminarier som de genomför inför att avtalsrörelsen drar igång.

– Det första vi vill bedöma är läget för företagen, vad de går in i för situation.

Kan du ge ett exempel på viktiga frågor?
– Naturligtvis handlar det om att vi vill träffa löneavtal som är bra för vår konkurrenskraft, alltså det som är bra för den internationellt konkurrensutsatta industrin. Sedan är det viktigt att lyfta frågor kring flexibilitet, förbättrat arbetstidsuttag och sådana saker också, säger Per Hidesten och fortsätter:

– Om vi tittar på konkurrenskraften så behöver vi tydligt växla ned i löneökningstakt. Vi har för höga arbetskraftskostnader och löner i Sverige. Vi har bland de högsta arbetskraftskostnaderna i världen. Det är inte hållbart.

Företagen föredrar fleråriga avtal framför ettåriga. Långa avtal är bra för konkurrenskraften eftersom det ger förutsägbarhet och gör det enklare för företagen att planera sina kostnader, förklarar Per Hidesten.

Vikande konjunkturen den hetaste frågan

Att göra en bedömning av omvärldsläget är en grundläggande del i arbetet inför avtalsrörelsen. Förutom att träffa medlemsföretag pratar Industriarbetsgivarna även med arbetsgivarorganisationer i bland annat Tyskland och Finland. Den globalt vikande konjunkturen är kanske den hetaste frågan inför den här avtalsrörelsen – och en fråga där parterna målar upp två delvis olika omvärldsbilder. För Per Hidesten är det tydligt att ekonomin går mot mörkare tider, något som kommer att prägla avtalsrörelsen.

– Det vi ser är att konjunkturen sedan mitten av 2018 tydligt har försämrats och nu går försämringen i allt snabbare takt. Vi ser också att arbetslöshetssiffrorna stiger. Rimligtvis gör det att fler förstår att vi behöver en nedväxling av löneökningstakten, säger han.

Orealistiska fackliga krav

Facken inom industrin är den fackliga motpart bestående av fem fackförbund som bland andra Industriarbetsgivarna förhandlar med för industriavtalet. Nyligen presenterade de sina krav inför den kommande avtalsrörelsen och då framför allt kravet om treprocentiga löneökningar på ett år.

– De är helt orealistiska. De har inte tagit hänsyn till hur det ser ut i ekonomin och för hur svensk industris konkurrenskraft ska klara sig framåt.

Facken menar att arbetsgivarna alltid larmar om sämre tider inför en avtalsrörelse, något som också nämndes under den presskonferens som facken inom industrin höll när de presenterade sina krav.

– Det är ju inte bara arbetsgivarna, utan nu är det ju alla som larmar om att det är en avmattning sedan årsskiften 2017–2018 och att vi är i en lågkonjunktursfas. Omvärldsbilden ser ut så och det är klart att vi tar fasta på det, konstaterar Per Hidesten.

Pappers vill ha en löneökning på fyra procent? Vad är din kommentar på det?
– Det är väldigt verklighetsfrämmande, som jag ser det.

Du har sagt att du ”ser som en risk” att facken ska vara revanschlystna eftersom löneökningstakten har legat på ”historiskt låga” 2,5 procent per år. Vad menar du med det?
– Det som jag försöker säga är att facken kanske har förväntningar som inte står i paritet med ekonomin och hur verkligheten ser ut. Så det är klart att det är en risk. Det finns alltid en risk när man förhandlar om vad kraven kommer att ligga på.

Oförutsägbara förhandlingar

För en tid sedan visade det sig att den samordningen inom LO brakade samman, när fackförbunden Kommunal och Pappers inte ställde sig bakom LO:s gemensamma krav.

Hur ser du på att LO inte är samordnat?
– Om inte LO är samordnat, så blir det mindre förutsägbart för oss i förhandlingsprocessen, hur den ska löpa och vad konsekvensen av förhandlingarna blir.

– Utifrån den svenska modellen är det bekymmersamt att LO inte lyckas samordna sig. Och nu är det två gånger av tre som de inte har klarat av det.

Kan det inte vara lite bra ur ett arbetsgivarperspektiv om de fackliga motparterna bråkar med varandra?
– Nej. Det blir mindre osäkert om de håller ihop. Och vi förhandlar ju hela tiden under ett strejkhot och om det blir mer osäkert, så är det ingenting som vi tycker är positivt. Dessutom blir det väldigt bekymmersamt när en så stor grupp som Kommunal ställer sig utanför, givet att de inte har något med den internationella konkurrenskraften att göra.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

Fallet i Uppsala rör en kvinna som vistats i Tyskland och som uppsökte vård i Sverige efter att hon fått symptom på en luftvägsinfektion.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala till TT.

Personen i Stockholm har smittats under en resa i Iran.

De två personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den smittade mannen i Göteborg och upptäcktes via aktiv smittspårning.

1 tim
Sjukhus i Wuhan.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åtta av tio virusfall milda – riskerar förvärra spridning

Drygt åtta av tio fall av det nya coronaviruset beskrivs som varken allvarliga eller kritiska, enligt en ny kinesisk studie som New York Times rapporterar om.

Studien har analyserat över 40 000 fall i Kina, där samtliga delats in i kategorierna milda, allvarliga eller kritiska. 14 procent av fallen klassades som allvarliga medan knappa fem procent klassades som kritiska.

Det leder i sin tur till att viruset ofta blir svårt att upptäcka. Milda fall påminner ofta om en vanlig förkylning vilket gör att många inte söker vård. Forskare har också sagt att människor kan smittas och inte visa några symptom över huvud taget.

3 tim
Sjukvårdspersonal i Sverige. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krishanteringsrådet kallas in om coronaviruset

Regeringen kallar in myndigheterna i krishanteringsrådet för att trappa upp kampen mot det nya coronaviruset i Sverige. Senast man möttes i rådet var under de omfattande skogsbränderna sommaren 2018, skriver Aftonbladet.

I krishanteringsrådet ingår försvaret, polisen, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– De har ett ansvar för att koordinera det de hör och se att vi samarbetar så att vi verkligen hanterar det här på ett bra sätt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Ett första möte kommer att hållas på måndag.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
Framtidens pensioner

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

Idag 10:37
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

Idag 12:49
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

Idag 12:19
Läs mer om Framtidens pensioner
PHILIPPE LOPEZ / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Viktigt att Sverige markerar mot Kina

Fem år har gått sedan den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai fängslades i Kina. I veckan uppdagades att han döms till tio års fängelse ”för att ha försett utländsk makt med underrättelser”. Kinas förtryck trappas upp, men rättvisan för Gui Minhai går inte att tumma på, menar flera ledarredaktioner.

Mikael Hermansson på Borås Tidnings ledarsida skriver att domen inte är förvånande.

”Det går inte att förvänta sig något annat av den kinesiska staten än att den i alla lägen och avseenden ser till sina egna intressen. I det läget är rättsstatens principer noll och intet värda” skriver Mikael Hermansson.

Han får medhåll av Johan Rudström på UNT:s ledarredaktion som skriver att Kommunistpartiet alltid kommer att vara högsta prioritet för Kina. Men de svenska kraven är inte förhandlingsbara, det måste Kina förr eller senare inse.

”Varje steg i Gui Minhai-affären kan ses mot den bakgrunden, den totala oförståelsen för att Sverige skulle bry sig om en oppositionell halvkinesisk bokhandlare, när man har sådant som Volvo, Ericsson och annan export till en högteknologisk tillväxtmarknad att ta hänsyn till” skriver Johan Rudström.

Sydsvenskans ledarredaktion skriver att anklagelserna är felaktiga och visar på Kinas ständiga vägran till människors fri- och rättigheter. Därför är det av hög vikt att Sverige, tillsammans med andra länder, markerar mot Kina.

”Diktaturens hårdföra tag är långtifrån nya. Men sällan har Kina blottat förtryckaransiktet så tydligt mot Sverige som i fallet med Gui Minhai” skriver Sydsvenskan.

2 tim
Christer Nylander/Arkivbild TT
undefined

L: SD vill ha public service som politiskt redskap

Sverigedemokraternas begäran om att kalla public service-chefer till riksdagen vittnar om partiets vilja att ta kontroll över det offentliga samtalet, skriver Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander på Aftonbladet debatt.

Han menar att SD:s mediepolitik går på tvärs mot idén om fria medier som självständigt väljer vinklar och perspektiv för att spegla samhället.

”Kontrollerad media som följer den politiska maktens önskan bidrar till att göra samhället mer slutet och minska vår möjlighet att tänka nytt”, argumenterar Nylander.

Idag 09:44
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Mobilförbud är inte svaret på skolans problem

Kinas ekonomiska inflytande i Sverige, mobilförbud i skolan och kusingifte är några av de ämnen som engagerar på torsdagens ledarsidor.

Kinesiska investeringar i svenska företag medför ekonomiska fördelar men innebär också en uppenbar risk för politisk påverkan, skriver GP:s Karin Pihl. Hon efterlyser därför en genomtänkt strategi från Sverige för att kunna parera den politiska makt som de kinesiska företagen skapar sig genom sitt ägande parat med sina kopplingar till Kommunistpartiet.

Mobilförbud är inte tillräckligt för att skapa lugn och ro i skolan, skriver DI:s Lotta Engzell-Larsson med anledning av regeringens beslut att utreda hur ett sådant förbud skulle kunna införas.

”Sverige har sedan decennier ett auktoritetsproblem i skolan där lärarna degraderats till mentorer och stökiga elever ibland tagit makten. Det löser man inte genom att införa ett allmänt mobilförbud”, menar Engzell-Larsson.

Kusingiften är en del av hederskulturen och innebär betydande risker för medfödda missbildningar, påpekar Expressen osignerade ledare. Detta är något som Sverige borde uppmärksamma och införa åtgärder mot, anser man.

”Socialstyrelsen borde omgående ges i uppdrag att ta reda på hur utbrett det är med kusingiften är i Sverige, och genomföra en upplysningskampanj om vilka risker som är förknippade med att äkta sin kusin”.

Idag 07:02
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Fortsatt fall på Wall Street – öppnade ner 2 procent

Precis som de europeiska börserna öppnar Wall Street torsdagens handel med tydliga nedgångar. Vid 20.05 står indexen så här:
• S&P 500: −2,4%
• Nasdaq: −2,5%
• Dow Jones: −2,4%

Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlas ner drygt 2,5 procent.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien föll inledningsvis ner över 2 procent men har rekylerat upp och vänt till svagt plus.

4 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:55
LEFTERIS PITARAKIS / TT / NTB Scanpix
undefined

Ras i Stockholm dämpades något – SCA föll 4,8 procent

Coronasmittan fortsätter att sprida oro på världens finansmarknader. I Stockholm rasade både OMXSPI och OMXS30 över 5 procent på torsdagen innan köparna kom tillbaka sista halvtimman och handlade upp indexen något.
• OMXSPI: –3,7 procent
• OMXS30: –3,4 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30-listan stängde på minus. Defensiva aktier klarade sig bättre än mer cykliska bolag. SCA B, Hexagon och Volvo föll alla över 4 procent. Swedish Match gick bäst av storbolagen och stängde strax under nollan.

Bland morgonens rapportbolag fortsatte de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien stängde ner runt 20 procent.

Livekasinobolaget Evolution Gaming föll över 8 procent efter att den brittiska konkurrenten Playtech rapporterat på torsdagen. Playtech spår att resultatet för 2020 kommer att bli svagare än väntat, skriver Direkt.

Idag 08:02
Läs mer om Dagens börs