BOSSE NILSSON / KRISTIANSTADSBLADET
Företagsklimatet i Sverige

Industritopp till attack mot Riksbanken: Har skapat en farlig miljö

Superentreprenören Rune Andersson berättar i en intervju för fPlus om varför Riksbankens penningpolitik är så farlig och varför det måste bli lättare för små företag att säga upp anställda.

Rune Andersson är grundare och styrelseordförande i industrikonglomeratet Mellby gård. På själva gården utanför Hässleholm bedrivs fortfarande traditionell jordbruksproduktion med uppfödning av både gris och nöt.

Han har genom åren gjort sig känd för att vara rak och tala klarspråk. Den devisen gäller fortfarande. Ett exempel är hans åsikt om Riksbankens penningpolitik som han ser på med stor oro.

– Det har skapats en artificiell överhettad miljö som är farlig anser jag. Det finns ju ingen rim och reson i att ha minusränta mitt under brinnande högkonjunktur. När pengar blir nästan gratis sker både investeringar och konsumtion som annars inte hade kommit till stånd och sådant kan bli surt efteråt, konstaterar han.

Just nu är det skakigt på fastighetsmarknaden. Priserna sjunker och företag i branschen går i konkurs. Samtidigt finns det osäkerhet kring Brexit och den globala handeln. Det är inga bra tecken, menar Rune Andersson.

– Vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur och säg att räntorna stiger. Det kan bli jobbigt eftersom belåningen dragit i väg så mycket hos hushållen. Detta kan i sin tur slå mot konsumtionen. Det hade varit bättre att höja räntorna lite tidigare så vi inte rusar in i väggen.

Nu är också det parlamentariska läget osäkert samtidigt som konjunkturen viker. Här anser Rune Andersson att regeringen förspillt ett gyllene tillfälle. Nämligen att under de goda åren ta tag i ett antal strukturella problem som hämmat ekonomin och företagarna.

– Som jag ser det har anställningsreglerna hög prioritet. Det måste bli lättare för små och medelstora företag att säga upp en anställd om de gjort fel efter provanställningen och det är väldigt lätt gjort. Istället avstår de hellre från att anställa. Stora företag har inte de problemen på samma sätt.

Skatterna är också ett område som kräver reformer.

– Sverige sticker ut i Europa med marginalskatter på 60 procent där de flesta stora länder ligger kring 45 procent Det ställer till det för företag som vill anställa utländsk kompetens till sitt huvudkontor i Sverige. Det måste företagen kompensera med högre lön vilket blir väldigt dyrt och trasslar till lönepolicyn i företaget.

Liksom många andra ser han integrationen som en av de viktigaste frågorna framåt. Här måste parterna komma överens om en modell och satsa på den.

– Parterna borde komma överens om en enkel modell som utgår från företagarnas behov. Vi måste satsa på utbildningar som leder till jobb och jag tror på mer teknik och naturvetenskap och praktiska hantverksutbildningar.

När dagens politiska läge kommer upp och svårigheten att bilda en regering varnar Rune Andersson för följderna. Partierna måste komma överens snart.

– Annars ökar risken för att folk röstar på extrempartierna. Jag hoppas på en alliansregering och förstår inte varför man inte vill tala med SD. Jag är inte heller förtjust i det partiet, men titta på Socialdemokraterna och deras historiska samarbete med vänstern även under dessas värsta kommunisttid.

Samtidigt tror han på Sverige. Landet har varit illa ute många gånger men alltid samlat sig.

– Det hade ju spårat ut helt på 1970- och 80-talet och det ledde till den stora kris vi hade i början av 1990-talet. Men vi satte oss ned och löste och genomförde flera helt nödvändiga reformer som tjänat oss väl.

Han har skurit ned arbetstiden från 80 till 40 timmar, säger han. Så vad finns det numera mer tid för?

– Jag gillar att jaga. Nu under vinterhalvåret är jag ute ett par dagar i veckan. Antingen här i närheten omkring eller uppe i Småland där vi jagar allt från älg till fågel, säger Rune Andersson.

Runes imperium

 • Idag finns 18 stycken företagsinnehav i Mellbys företagsportfölj. Flertalet är dotterbolag, där ägandet överstiger 90 procent, medan ägandet är mellan 20 och 50 procent i en tredjedel av dem.
 • Företagsinriktningarna spretar. Man har innehav i allt från utbildningsföretaget Academedia till en begravningsbyrå och specialiserade industriföretag som Roxtec och Feralco.
 • Idag har Rune Andersson trappat ned från en aktiv roll i bolaget och sedan 2013 är det sonen, Johan Andersson, som ansvarar för den dagliga driften av bolagen. ”Jag brukar säga att jag gått ned från 80 timmars- till 40 timmarsvecka men jag är fortfarande ordförande i moderkoncernen och extern styrelseledamot i några av våra bolag.”
 • Huvudkontoret ligger i Malmö. Mellby gårds senaste årsredovisning visade på en omsättning på över sex miljarder kronor.

Ägande

Mellby gård har ägande i följande företag:

Äger 50 till 100 procent av:

 • Roxtec, tillverkar tätningslösningar för kablar och rör.
 • Feralco, utvecklar produkter och system för vattenrening.
 • Glasögonkedjan Smarteyes.
 • Klädföretaget Flash.
 • Nikkarit, tillverkar lister och karmar.
 • Verkstadsmaskinstillverkaren Hedson.
 • Begravningsbyrån Klarahill.
 • Mellby gårds jordbruks AB, bedriver djuruppfödning och skog. Äger också Erikbergs hotel & nature reserve, Nordens största safaripark. Ligger i Blekinge.
 • Maskinimportören Söderberg & Haak.
 • Chevalier, tillverkar kläder för jakt och fritid.
 • Fondförvaltningsbolaget Excalibur asset management AB.
 • Äger mellan 20 och 49 procent av följande bolag:
 • Småhustillverkaren Älvsbyhus.
 • BM agri, försäljare av spannmål och oljeväxter.
 • Bemanningsföretaget Studentconsulting.
 • Servering- och måltidsförpackningsföretaget Duni.
 • Utbildningsföretaget Academedia.
 • Klädföretaget Kappahl.
 • Cale Access AB, tillhandahåller parkeringslösningar. Nyligen sammanslaget med den franska konkurrenten Parkeon.

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Regioner har köpt in osäkra skydd – kan vara farliga

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

44 min
Studentflak. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fördubbling av smittfall bland studenter i väst

Sedan vecka 23, då många gymnasieelever tog studenten i Västra Götaland, har antalet bekräftade fall av coronavirus i årskullen fördubblats i regionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Studentfirandena, kramkalasen och festerna har med all sannolikhet bidragit till en smittspridning, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Från andra regioner har rapporterats om smittspridning vid enskilda fester eller klasser, men i Västra Götaland har spridningen bland ungdomar födda 2001 varit mer generell, enligt Dotevall.

3 tim
Undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Patienter får själva spåra smitta – går emot WHO-råd

Den stora mängden coronatester har gjort att flera regioner har lagt över ansvaret för smittspårning på patienterna, som SVT var först med att rapportera. Men att be patienterna själva höra av sig till sina kontakter för att berätta om testresultatet lever inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s guide över smittspårning från i maj, enligt Ekot.

Uppsala är en av de regioner som till stor del förlitar sig på patienternas hjälp – men vården gör inga kontroller för att se till att smittspårningen verkligen äger rum.

– Det är inte så att vi ringer och dubbelcheckar och kollar, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

1 tim
Bilder från Hongkong. TT
undefined

Kina tänker stoppa brittiskt medborgarskap i motattack

Kina kommer att stoppa Storbritannien från att ge Hongkongbor brittiskt medborgarskap, uppger den kinesiska ambassaden i Storbritannien, enligt The Guardian.

Svaret kommer efter att premiärminister Boris Johnson under onsdagen lovat att introducera en enklare väg för att nå brittiskt medborgarskap för de som flyr undan den nya stränga säkerhetslagen i Hongkong.

Utrikesminister Dominic Raab har medgett att Storbritannien inte har mycket att sätta emot om Kina hindrar personer från att fly.

2 tim
Protester i Hongkong under onsdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadör uppkallad av brittiska UD: ”Djup oro”

Det brittiska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong, skriver Sky News. Syftet är att uttrycka Storbritanniens ”djupa oro” över situationen.

Mötet skedde tidigare under onsdagen. Den brittiska toppdiplomaten Simon McDonald ska då ha gjort klart att britterna anser att Kinas agerande bryter mot den brittisk-kinesiska överenskommelsen från 1984 som garanterade Hongkong full frihet under 50 år efter det att territoriet återlämnades till Kina 1997.

Igår 20:28
Läs mer om Hongkongprotesterna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Maria Van Kerkhove, WHO. - / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

2 tim
Bilder från Kalifornien. TT
undefined

USA för första gången över 50 000 nya fall på ett dygn

För första gången har antalet nya bekräftade smittfall av coronaviruset på ett dygn överstigit 50 000 i USA, rapporterar flera medier.

Flera delstater, som Kalifornien, Texas, Arizona, North Carolina och Georgia, har under det senaste dygnet haft fler nya bekräftade fall än någonsin.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppmanar nu invånarna till försiktighet.

– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer.

Det totala antalet smittade i landet steg under onsdagen med drygt 52 000 människor, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

3 tim
Dödsfallen uppmärksammas i Rio de Janeiro. Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien passerar 60 000 döda – lokalval skjuts upp

Brasilien har passerat 60 000 döda i covid-19, efter att drygt 1 000 nya dödsfall registrerats under onsdagen, rapporterar AFP. Hela den senaste veckan har landet haft det högsta antalet dagliga dödsfall i världen.

Smittspridningen visar inga tecken på att sakta ned och regeringen har enligt Reuters utfärdat ett dekret för att begränsa inresorna i landet under 30 dagar.

Landet har också beslutat att årets lokalval, som skulle ha hållits i oktober, skjuts upp till november på grund av smittan, rapporterar Bloomberg.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt