BOSSE NILSSON / KRISTIANSTADSBLADET
Företagsklimatet i Sverige

Industritopp till attack mot Riksbanken: Har skapat en farlig miljö

Superentreprenören Rune Andersson berättar i en intervju för fPlus om varför Riksbankens penningpolitik är så farlig och varför det måste bli lättare för små företag att säga upp anställda.

Rune Andersson är grundare och styrelseordförande i industrikonglomeratet Mellby gård. På själva gården utanför Hässleholm bedrivs fortfarande traditionell jordbruksproduktion med uppfödning av både gris och nöt.

Han har genom åren gjort sig känd för att vara rak och tala klarspråk. Den devisen gäller fortfarande. Ett exempel är hans åsikt om Riksbankens penningpolitik som han ser på med stor oro.

– Det har skapats en artificiell överhettad miljö som är farlig anser jag. Det finns ju ingen rim och reson i att ha minusränta mitt under brinnande högkonjunktur. När pengar blir nästan gratis sker både investeringar och konsumtion som annars inte hade kommit till stånd och sådant kan bli surt efteråt, konstaterar han.

Just nu är det skakigt på fastighetsmarknaden. Priserna sjunker och företag i branschen går i konkurs. Samtidigt finns det osäkerhet kring Brexit och den globala handeln. Det är inga bra tecken, menar Rune Andersson.

– Vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur och säg att räntorna stiger. Det kan bli jobbigt eftersom belåningen dragit i väg så mycket hos hushållen. Detta kan i sin tur slå mot konsumtionen. Det hade varit bättre att höja räntorna lite tidigare så vi inte rusar in i väggen.

Nu är också det parlamentariska läget osäkert samtidigt som konjunkturen viker. Här anser Rune Andersson att regeringen förspillt ett gyllene tillfälle. Nämligen att under de goda åren ta tag i ett antal strukturella problem som hämmat ekonomin och företagarna.

– Som jag ser det har anställningsreglerna hög prioritet. Det måste bli lättare för små och medelstora företag att säga upp en anställd om de gjort fel efter provanställningen och det är väldigt lätt gjort. Istället avstår de hellre från att anställa. Stora företag har inte de problemen på samma sätt.

Skatterna är också ett område som kräver reformer.

– Sverige sticker ut i Europa med marginalskatter på 60 procent där de flesta stora länder ligger kring 45 procent Det ställer till det för företag som vill anställa utländsk kompetens till sitt huvudkontor i Sverige. Det måste företagen kompensera med högre lön vilket blir väldigt dyrt och trasslar till lönepolicyn i företaget.

Liksom många andra ser han integrationen som en av de viktigaste frågorna framåt. Här måste parterna komma överens om en modell och satsa på den.

– Parterna borde komma överens om en enkel modell som utgår från företagarnas behov. Vi måste satsa på utbildningar som leder till jobb och jag tror på mer teknik och naturvetenskap och praktiska hantverksutbildningar.

När dagens politiska läge kommer upp och svårigheten att bilda en regering varnar Rune Andersson för följderna. Partierna måste komma överens snart.

– Annars ökar risken för att folk röstar på extrempartierna. Jag hoppas på en alliansregering och förstår inte varför man inte vill tala med SD. Jag är inte heller förtjust i det partiet, men titta på Socialdemokraterna och deras historiska samarbete med vänstern även under dessas värsta kommunisttid.

Samtidigt tror han på Sverige. Landet har varit illa ute många gånger men alltid samlat sig.

– Det hade ju spårat ut helt på 1970- och 80-talet och det ledde till den stora kris vi hade i början av 1990-talet. Men vi satte oss ned och löste och genomförde flera helt nödvändiga reformer som tjänat oss väl.

Han har skurit ned arbetstiden från 80 till 40 timmar, säger han. Så vad finns det numera mer tid för?

– Jag gillar att jaga. Nu under vinterhalvåret är jag ute ett par dagar i veckan. Antingen här i närheten omkring eller uppe i Småland där vi jagar allt från älg till fågel, säger Rune Andersson.

Runes imperium

 • Idag finns 18 stycken företagsinnehav i Mellbys företagsportfölj. Flertalet är dotterbolag, där ägandet överstiger 90 procent, medan ägandet är mellan 20 och 50 procent i en tredjedel av dem.
 • Företagsinriktningarna spretar. Man har innehav i allt från utbildningsföretaget Academedia till en begravningsbyrå och specialiserade industriföretag som Roxtec och Feralco.
 • Idag har Rune Andersson trappat ned från en aktiv roll i bolaget och sedan 2013 är det sonen, Johan Andersson, som ansvarar för den dagliga driften av bolagen. ”Jag brukar säga att jag gått ned från 80 timmars- till 40 timmarsvecka men jag är fortfarande ordförande i moderkoncernen och extern styrelseledamot i några av våra bolag.”
 • Huvudkontoret ligger i Malmö. Mellby gårds senaste årsredovisning visade på en omsättning på över sex miljarder kronor.

Ägande

Mellby gård har ägande i följande företag:

Äger 50 till 100 procent av:

 • Roxtec, tillverkar tätningslösningar för kablar och rör.
 • Feralco, utvecklar produkter och system för vattenrening.
 • Glasögonkedjan Smarteyes.
 • Klädföretaget Flash.
 • Nikkarit, tillverkar lister och karmar.
 • Verkstadsmaskinstillverkaren Hedson.
 • Begravningsbyrån Klarahill.
 • Mellby gårds jordbruks AB, bedriver djuruppfödning och skog. Äger också Erikbergs hotel & nature reserve, Nordens största safaripark. Ligger i Blekinge.
 • Maskinimportören Söderberg & Haak.
 • Chevalier, tillverkar kläder för jakt och fritid.
 • Fondförvaltningsbolaget Excalibur asset management AB.
 • Äger mellan 20 och 49 procent av följande bolag:
 • Småhustillverkaren Älvsbyhus.
 • BM agri, försäljare av spannmål och oljeväxter.
 • Bemanningsföretaget Studentconsulting.
 • Servering- och måltidsförpackningsföretaget Duni.
 • Utbildningsföretaget Academedia.
 • Klädföretaget Kappahl.
 • Cale Access AB, tillhandahåller parkeringslösningar. Nyligen sammanslaget med den franska konkurrenten Parkeon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer