Magnus Berg, Per Ahl och Ulf Lindberg.
Det svenska skattetrycket

Industrin till attack mot den gröna skatteväxlingen

Nu kommer hård kritik från den svenska basindustrin mot den gröna skatteväxling på 15 miljarder kronor som är en del av januariöverenskommelsen. ”Det är endast ett sätt att få in pengar till statskassan, utan att det ger några miljömässiga förbättringar”, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Tunga företrädare från den svenska basindustrin är kritiska till det nya förslaget om en grön skatteväxling där skatt på arbete och företagande ska minska samtidigt som miljöfarliga ämnen ska beskattas hårdare.

– Vi är inte emot en grön skatteväxling, men i detta fall är det tydligt att det bara handlar om att få in pengar till statskassan, eftersom man sätter ett visst värde från början i överenskommelsen. En grön skatteväxling värd namnet borde per definition innebära att skattebasen minskar och försvinner över tid, säger Ulf Lindberg.

Det betyder att som skatteväxlingen är konstruerad hjälper den inte till att fasa ut miljöfarliga ämnen samtidigt som det ges möjlighet för företagen att hitta andra alternativ och påbörja en ny väg framåt.

– För att åstadkomma det måste man ge olika incitament för de berörda företagen att våga satsa på de alternativen som man vill fasa in och ge stöd till forskning och innovation, fortsätter Ulf Lindberg.

Skarpt läge för gruvnäringen

För Per Ahl, vd på branschorganisationen Svemin, är det redan skarpt läge eftersom det är känt att förslaget innehåller en slopad reduktion av dieselskatten för gruvnäringen.

– Förslaget slår hårt och på en gång utan att ta hänsyn till att det inte finns ny teknik tillgänglig att fasa in. Vi arbetar för fullt med elektrifieringen och vi kommer att få se resultat framöver men i ett kort perspektiv saknas det alternativ till diesel. Det saknas ett helhetstänk, säger Per Ahl.

Risk att produktionen flyttar

Istället finns det en risk att skatteväxlingen slår direkt mot företagens konkurrenskraft.

– Som förslaget är konstruerat är risken att det bara blir en extra kostnad för våra medlemsföretag som de inte kan göra något åt. Risken är då att våra medlemsföretag flyttar produktion till andra länder eller att konkurrenter kan vinna marknadsandelar, säger Ulf Lindberg.

– Stora företag klarar så klart en kostnadsökning bättre, men det kan slå väldigt hårt mot små företag som det nyöppnade Kaunis Iron i Pajala. Risken är också att konkurrenter i andra delar världen där koldioxidutsläppen är större gynnas, fortsätter Per Ahl.

Aktuella exempel på miljöskatter som inte har lett till några miljömässiga förbättringar utan endast till kostnadsökningar för företagen är flygskatten och kemikalieskatten som infördes för cirka två år sen, menar han.

”Ren extrakostnad”

– Punktskatter som metod riskerar alltid att snedvrida konkurrensen vilket kan slå mot jobb och produktion i Sverige, säger Ulf Lindberg.

Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna, vill inte kommentera den föreslagna gröna skatteväxlingen förrän det finns konkreta förslag på bordet.

– Nej, men vi följer så klart detta arbete noggrant. Rent generellt kan jag säga att det är viktigt att detta inte innebär att man inför dubbla styrmedel. Industrin får ju villkor för sin verksamhet, exempelvis avseende utsläpp, bestämd i tillståndsprövningar. Risken finns att man sedan inför en så kallad grön skatt på dessa utsläpp. En sådan skatt får ju ingen styreffekt, utan blir ju en ren extrakostnad.

Toppnyheter

Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

4 tim
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Labour knappar in på Torypartiets försprång inför nyvalet i Storbritannien nästa vecka, rapporterar Reuters med hänvisning till en undersökning från Savanta Comres, gjord på uppdrag av The Telegraph.

Enligt mätningen är Torypartiets försprång åtta procentenheter, 41 procent mot 33. Glappet har därmed minskat med två procentenheter jämfört med motsvarande mätning gjort 4 och 5 december.

I en annan mätning från samma mätföretag gjord på uppdrag av en anti-brexitorganisation är skillnaden bara sex procentenheter. Den mätningen innehåller en del svar som samlades in tidigare i veckan jämfört med svaren som användes i Telegraphmätningen.

2 tim
Boris Johnson. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läckta dokument har ryska kopplingar: Ett tecken på inblandning i brittiska valet

En dokumentläcka på nätet visar på tecken för utomstående försök att påverka valet i Storbritannien. Det menar den brittiska kulturministern Nicky Morgan i en intervju med BBC Radio enligt Reuters.

Läckan består av handelsdokument mellan Storbritannien och USA, som ska ha berört det brittiska vårdsystemet. De släpptes på Reddit av ett konto med kopplingar till en rysk desinformationskampanj, enligt sajten själv.

– Om detta är fallet så är det extremt allvarligt. En av de saker vi tittar på och övervakar är inblandning i våra val, det är en mycket allvarlig sak, säger Nicky Morgan.

Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att Ryssland eller andra nationer kan tänkas försöka lägga sig i nästa veckas val.

Idag 11:48
Läs mer om Valet i Storbritannien
Jonas Sjöstedt (V). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Sjöstedt: Oacceptabelt att man inte vill prata med oss

Jonas Sjöstedt (V) kallar det oacceptabelt att januaripartierna har stängt ute Vänsterpartiet från förhandlingarna om reformeringen av Arbetsförmedlingen, rapporterar flera medier. Sjöstedt har insisterat på att få delta i samtalen.

Att januaripartierna ser ut att kunna tänkas backa från det Sjöstedt kallar ”kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen”, utan att prata med Vänsterpartiet, är för V-ledaren ”fullständigt obegripligt”.

3 tim
Jonas Sjöstedt. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om samt att få delta i samtal med statsminister Stefan Löfven om hur Arbetsförmedlingen ska förändras, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har beredskap under hela helgen för att lösa de här frågorna, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Så länge Vänsterpartiet stängs ute från förhandlingarna kvarstår hotet om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), enligt Sjöstedt.

Idag 12:50
Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grönt ljus för nästa års budget

Riksdagen har sagt ja till ramarna för 2020 års statsbudget, som bygger på januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Sammantaget uppgår utgiftsramarna till 1 062 miljarder kronor. Runt 20 miljarder av dessa beror på olika reformer som regeringen, C och L vill genomföra. Till exempel ökade statsbidrag till kommunerna, mer pengar till rättsväsende och försvar, pengar för att industri och kommuner ska investera i klimatåtgärder, slopad värnskatt och sänkt skatt för pensionärer med en pension på mer än 17 000 kronor i månaden.

Men först i nästa steg i budgetprocessen klubbas detaljerna i budgeten. I december beslutas vad pengarna inom vart och ett av de 27 olika utgiftsområdena ska användas till.

27 nov
Läs mer om Januariavtalet
Boris Johnson, till höger.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Tysk toppekonom: Brexit är bra – skapar jobb i Europa

Det är positivt om Storbritannien lämnar EU. Det säger den tyska ekonomen Folker Hellmeyer till SvD.

Hellmeyer motiverar detta bland annat med att internationella bolag då lämnar de brittiska öarna för Europa. Detta kommer i sin tur skapa arbetstillfällen i Europa, poängterar tysken.

Enligt SvD säger Hellmeyer sarkastiskt och med glimten i ögat att brexit vore ”första gången som britterna har gjort något positivt för den europeiska ekonomin”.

Idag 10:52
TT
undefined

Britterna köper guld inför brexit: ”Verkar vettigt”

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

Idag 06:39
Jeremy Corbyn med det läckta dokumentet. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn till attack: Johnson ljuger om brexitavtalet

Om den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU blir verklighet kommer det leda till nya gränskontroller och tullar mellan Storbritannien och Nordirland. Det säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn med hänvisning till ett läckt dokument från Johnsons egen regering.

Johnson har tidigare lovat att några sådana kontroller inte är aktuella och avfärdar dokumentet som ”fullständigt nonsens”. Corbyn säger å sin sida att det finns fler hemliga rapporter från flera departement som visar ”de katastrofala följderna av Johnsons överenskommelse”.

Igår 18:32
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer