Industrijättens larm: Kan påverka investeringar
En sekunds elavbrott leder till stora kostnader och negativa miljöeffekter för Borealis i Stenungssund. Om inget görs mot den anstränga effektsituationen kan det påverka koncernens investeringsvilja i Sverige, enligt vd Anders Fröberg.
Oroande. Så beskriver Anders Fröberg, vd för Borealis i Sverige, den anstränga effektsituationen i Sverige.
– Precis som andra elintensiva industrier är vi helt beroende av att elförsörjningen fungerar dygnet runt, året runt. Ett elavbrott på en sekund leder till jättekostnader och framförallt negativa miljöeffekter, säger han.
Borealis i Stenungssund har cirka 950 anställda och en omsättning på över 10 miljarder kronor i Sverige. Företaget är en av de ledande leverantörerna av lösningar för polyolefiner och baskemikalier. Bränsle och el sammantaget är Borealis en av Sveriges största energiförbrukare.
Svenska Kraftnät, som är ansvarig myndighet för att hålla elsystemet i balans, ser en allt mer ansträngd effektsituation de kommande åren.
I dag finns det dessutom ett överskott av elproduktion i norra Sverige och ett underskott i södra. Detta i kombination med kapacitetsbristen i elnäten är oroande, menar Anders Fröberg.
– Hade vi kunnat få ner ström från norr när det krisar hade det varit bra. Men så ser det inte riktigt ut i dag. Det är även oroande om man skulle börja koppla bort en del av näten.
Kan detta påverka er investeringsvilja i Sverige?
– Inte som det ser ut i dag. Men om vi regelbundet skulle behöva stoppa vår produktion skulle det så klart påverka vår investeringsvilja i Sverige.
Att väderberoende elproduktion, som till exempel vindkraft, under de senaste åren har subventionerats via det så kallade elcertifikatssystemet är problematiskt från en effektbalans aspekt, menar Anders Fröberg.
– Vi är redan ganska sårbara beträffande leveranssäkerhet och att vi då för in mer produktion som inte är reglerbar blir såklart problematiskt.
Borealis har varit aktiva i Stenungssund sedan 1960 och är nu en del av Sveriges största kemikluster. För att kunna bedriva verksamheten i ytterligare 50 år kräver Borealis kraftfulla åtgärder från svenska politiker.
– Vi är nöjda med energiöverenskommelsen, men den innebär inte att vi kan sluta oroa oss. Det finns mycket mer som måste göras för att kunna säkerställa att vi har en leveranssäkrad eltillförsel även framöver, säger han och fortsätter:
– El kommer att bli ännu viktigare framöver. Vi arbetar såklart mycket med energieffektivisering men för att kunna ställa om är vi beroende av mer el. Detta i samband med att fler i industrin blir mer beroende av el är det självklart att man börjar oroa sig. Kommer vi ha tillräckligt med el framöver?
Vad händer när ni drabbas av driftstörningar?
– När eltillförseln brister kan de gaser vi använder inte längre gå in i produktionen. Det betyder att vi måste skicka gasen till facklorna, där de kan förbrännas på ett säkert sätt. Men risken är då att det blir sotande fackling, vilket inte alls är bra, säger han och fortsätter:
– Efter ett driftstopp tar det flera dagar innan produktionen kan starta upp igen. Detta leder såklart även till stora ekonomiska konsekvenser för vår verksamhet samt att våra kunders förtroende kan skadas. Det är väldigt allvarligt.