TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Industrijätten testar sin personal för att få komma ut i världen

Många svenska företag coronatestar nu sin personal. Så även försvars- och säkerhetsföretaget Saab, skriver Teknikföretagen.

Företaget påverkas kraftigt av covid-19 pandemin och lider av att inte kunna skicka ut sina säljare i världen. Nu planerar företaget för att erbjuda nyckelmedarbetare tester som möjliggör det.

– Vi talar om ett så kallat PCR-test, som om det är negativt kan skapa möjligheter för resande utan karantän beroende på nationella regler. Testet visar att du inte har smitta i kroppen och inte varit smittad 48 timmar bakåt och är i de flesta fall giltigt 72 timmar. Vi behöver testa våra säljare för att de ska kunna resa ut och samtidigt bevisa att de inte har covid-19 smitta i kroppen, säger Lena Eliasson, personaldirektör på Saab, säger Lena Eliasson, personaldirektör på Saab.

Är ni säkra att testerna kommer att hjälpa er på det sätt ni hoppas?

– Det ser ut som att det här är vägen in i flera länder. Har man gjort de här testerna och kan visa att man inte är smittbärare så gör det att man kan komma in, utan att tvingas vistas två veckor i karantän. Problemet är dock att reglerna för inresor i olika länder ändras lite dag för dag. Så man måste verkligen detaljstudera vad som gäller för respektive land.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

6 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt