Illustrationsbild. Julian Stratenschulte / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Klimathotet

ILO: Miljontals jobb hotas av varmare klimat

80 miljoner jobb riskeras fram till 2030 när jorden blir allt varmare och människor inte orkar jobba i hettan på grund av värmestress. Det beräknar Internationella arbetsorganisationen (ILO) i en rapport, skriver SvD.

Enligt rapporten kommer 2,2 procent av alla arbetstimmar räknas bort fram till 2030, men det är beräkningar gjorda på det mest hoppfulla scenariot där medeltemperaturenn stiger 1,5 grader. Om den stiger ännu mer blir effekterna värre.

Enligt ILO:s definition drabbas människor av värmestress när de måste jobba i temperaturer som överstiger 35 grader i kombination med hög luftfuktighet. Värst drabbat blir jordbruket, men även byggsektorn och jobb inom turism och transporter kommer att få lida. Sydasien och Västafrika förväntas bli värst drabbade.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer