Kinesiskt Ikea. STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ikea stänger varuhus i Wuhan efter virussmittan

Ikea har tvingats stänga sitt varuhus i kinesiska Wuhan på order av myndigheter. Orsaken är coronaviruset som på kort tid har dödat minst sjutton personer i regionen. Det uppger Ikeas presskontakt Jon Egerlid för SvD Näringsliv.

Möbeljätten uppges ha 500 anställda i Wuhan. De uppmanas nu att stanna hemma med bibehållen lön i fjorton dagar, vilket är den längsta inkubationstiden för viruset. Hur länge varuhuset tvingas hålla stängt är oklart.

Wuhan är en av tre kinesiska städer som har suttits i karantän för att förhindra spridning av viruset.

Läs mer

Toppnyheter

Erik Thedéen, generaldirektör på FI.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI efter beskedet: Flera tusen frigörs för hushållen

För svenska hushåll frigörs nu flera tusen kronor som varit bundna i amorteringar, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, på en pressträff.

– Vi har med viss envishet hävdat att man ska bygga motståndskraft. Den motståndskraften ska nu användas, säger Thedéen och menar att amorteringskravet har tjänat Sverige väl.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Thedéen och gör klart att amorteringsfriheten kan förlängas även efter juni 2021.

Enligt FI:s bedömning ger amorteringsfriheten i snitt 3 200 kronor mer till hushållen varje månad. Samtidigt är FI tydlig med att bankerna kan neka hushåll full amorteringsfrihet och att beslutet alltid är en uppgörelse mellan bank och kund.

1 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppcheferna: Så hanterar vi coronakrisen

Coronakrisen har slagit hårt mot det svenska näringslivet och de svenska storbolagen. Det skriver Dagens Nyheter som pratat med Henrik Henriksson, chef för Scania, Elisabeth Peregi, vd Kapp-Ahl, Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo och Åsa Bergman, vd för Sweco.

– Så klart finns det en oro, jag försöker se folk i ögonen och förklara hur det är. Jag pratar en hel del med mina branschkolleger, som sett försäljningen försvinna och vi har en dialog med facket, Elisabeth Peregi, vd Kapp-Ahl till tidningen.

Carl-Henric Svanberg, ordförande i AB Volvo, konstaterar att styrelsen kan vara ett stort stöd för en vd vid en kris då den kan hjälpa till att lyfta blicken och tänka långsiktigt.

– Ett samhälle måste ta hand om sjuka och svaga, vi vill absolut inte hamna i ett läge, där vi ställer dem mot ekonomiska faktorer. Men vi måste också tänka på vilket lidande konkurser och massarbetslöshet kan skapa. I Sverige har vi en förmåga att föra lugna resonemang. Nu är det helt nödvändigt att vi tillsammans skapar planer för hur och när vi öppnar samhället igen och minimerar skadorna, han till DN.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Irene Svenonius. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Även Svenonius borde vara självkritisk

Ansvaret för bristande beredskap och den norska regeringens framträdande roll i coronakrisen är två ämnen som avhandlas på torsdagens ledarsidor.

Förre socialministern Göran Hägglund gjorde rätt när han beklagade att alliansregeringen valde att inte upprätthålla beredskapslagren i samband med att apoteken avreglerades, anser Expressens osignerade ledare. Men kritik gällnade beredskapen borde även riktas mot såväl den nuvarande rödgröna regeringen som mot Region Stockholms Irene Svenonius (M).

”Till skillnad från Göran Hägglund vägrar Svenonius att axla ett eget ansvar för den otillräckliga lagerhållningen”, lyder ett av resonemangen.

Norges strategi i kampen mot det nya coronaviruset utgår i högre grad från politisk styrning och bygger mindre på expertisens råd jämfört med Sverige, skriver Claes Arvidsson på SvD:s ledarsida. Detta innebär att statsminister Erna Solberg har fått större möjlighet att göra avvägningar mellan olika mål, något som Andersson menar är naturligt för politiken.

Men att Solberg gett sig själv en central roll kan också ha med partiegoism och en önskan att visa handlingskraft att göra, avslutar Andersson.

2 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Anna Ekström Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ekström : Alla beslut kan få negativa konsekvenser

Sverige är mer eller mindre ensamt om att fortsätta låta sina grundskolor vara öppna under coronakrisen.

I en intervju med DN menar utbildningsminister Anna Ekström (S) att det ännu inte går att slå fast vad som är rätt eller fel vad gäller skolstängningar. På frågan om hon är orolig över den svenska strategin svarar hon ”både ja och nej” och fortsätter:

– Vi är i ett läge där alla beslut kan leda till negativa konsekvenser, och där ingen har facit.

1 tim
Tobias Baudin. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krispaket välkomnas – men mer pengar kan behövas

Regeringens 15 miljarder extra kronor till kommuner och regioner är ett bra besked. Men frågan är om det är tillräckligt, säger Anders Knape, ordförande på SKR, till TT.

– Vi får ta det en dag i taget just nu, men det är viktiga besked vi har fått, säger han.

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin tror att staten kommer att behöva skjuta till mer pengar. Enligt honom var välfärden underfinansierad redan före coronakrisen.

– Det kommer definitivt inte att räcka.

6 min
Rusningstrafik vid Gullmarsplan i Stockholm den 25 mars. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trängsel i Stockholm: ”Vi kan inte hindra resenärer”

Trots att Folkhälsomyndigheten förtydligat direktiven kring kollektivtrafiken var det trängsel på vissa linjer i Stockholm i dag, skriver Expressen.

Helene Jakobsson, informatör på Storstockholms lokaltrafik, säger till tidningen att man kör så mycket man kan. För att undvika trängsel har man i stället uppmanat resenärer att undvika resor om det går.

– Vi har inga befogenheter att hindra resenärer från att åka med, säger hon till tidningen.

7 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Flicka i karantän i Indien.  Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Tusentals indier kan ha smittats på missionsmöte

Antalet bekräftade coronafall mer än fördubblades i Indien under onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

1 965 personer har enligt officiella uppgifter smittats och 50 har dött till följd av coronaviruset – men mörkertalet tros vara mycket större.

Enligt lokala myndigheter befarar man att runt 9000 personer kan ha smittats när de besökte bönemöten och föreläsningar som anordnades av en muslimsk missionärsgrupp i Delhi förra månaden.

Indiens premiärminister Narendra Modi har satt Indien i en tre veckor lång karantän fram till mitten av april.

6 min
Illustrationsbilder TT
undefined

Sex veckor gammal bebis död i covid-19: ”Förkrossande”

Över 5 000 personer i USA har dött i covid-19. Ett av de senaste dödsfallen var ett sex veckor gammalt spädbarn, rapporterar AFP.

Spädbarnet blev inlagt på ett sjukhus i delstaten Connecticut förra veckan. Connecticuts guvernör Ned Lamont skriver på Twitter att tester har bekräftat att det nyfödda barnet hade covid-19.

”Det här är fullkomligt förkrossande. Vi tror att det här är ett av de yngsta liven i världen som har förlorats på grund av covid-19”, skriver Lamont.

7 min
Ambulanssjukvårdare i London.  Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Växande kritik mot brittisk strategi för coronatester

Kritiken växer mot den brittiska strategin kring coronatester, rapporterar BBC Radio 4.

Endast 2 000 av de omkring 500 000 personerna som arbetar inom vården i Storbritannien har testats för coronaviruset.

Landets premiärminister Boris Johnson har sagt att man kraftigt ska utöka testerna. Nu uppger medicinprofessorn Paul Cosford att man siktar på att genomföra 100 000 per dag under ett par veckors tid. I dagsläget ligger den brittiska testkapaciteten på 12 750 tester per dag.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dagens börs

Swedish Match och Sandvik drar på svängig börs

Osäker och svängig handel råder på Stockholmsbörsen. De ledande indexen har under de inledande timmarna slagit upp och ner förbi nollan. Klockan 10.30 står indexen som följer:
• OMXS30: +0,4 procent
• OMXSPI: +0,2 procent
På Wall Street stängde gårdagskvällens handel på klart minus. I Asien har börserna klättrat tillbaka efter initiala nedgångar vilket fick Stockholmsbörsen att öppna uppåt. OMXS30 var som högst upp närmare 1 procent innan säljarna tog över taktpinnen. Handeln under de inledande 90 minuterna har varit slagig och volatil.

Finansinspektionen har under morgonen presenterat nya åtgärder. FI föreslår att bankerna ska få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. Vid 10.30-tiden var samtliga storbanker på plus.

Hexagon handlas upp 1 procent efter att DNB Markets höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner 3 procent och handlas runt 121 kronor.

2 tim
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svagt uppåt på Asienbörser – men Tokyo sjunker

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

6 tim
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 13:36
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Banker får pausa kravet på amortering – för alla kunder

Finansinspektionen ger grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar till och med juni 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Undantaget är tänkt att mildra de ekonomiska effekter av coronaviruset på svenska bolånetagare.

– När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar.

Tidigare har FI gett undantag för inkomstbortfall kopplat till det nya coronaviruset.

4 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varselvågen väntas ge en trögare bomarknad

Räkna med en trögare bomarknad i kölvattnet av varselvåg och stigande arbetslöshet. Priserna påverkas mindre, åtminstone i ett inledande skede. Den bedömningen gör flera experter.

Fastighetsprofessor Hans Lind drar en parallell till finanskrisen 2008.

– Det första som händer är att omsättningen går ner. Köparna blir osäkra, säger han till DN.

Han påminner om att coronakrisen pressar räntorna, vilket ger stöd åt priserna.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, väntar sig att alla kommer avvakta som inte absolut måste flytta. Hon ser inget stundande prisfall just nu.

– Men skulle vi se flera uppsägningar och att vi går in i en längre lågkonjunktur, då kan priserna nog påverkas, säger hon till TT.

19 mar
Skandias vd Johanna Cerwall.  TT
undefined

Expert: Börsraset påverkar – bomarknaden förlamas

Coronavirusets främsta effekt på bostadsmarknaden än så länge är att det uppstått en avvaktande hållning mellan köpare och säljare, uppger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i senaste Ekonomiekot Extra.

– Svenska folket sparar mycket i aktier eller fonder. När det påverkar deras privatekonomi mattar det av bostadsmarknaden, säger han och lägger till att en ökad arbetslöshet dock skulle påverka bostadspriserna i ännu större mening.

Skandias vd Johanna Cerwall menar att det det är oklart hur viruset slår mot bopriserna på lång sikt.

– På väldigt kort sikt kan vi snarast se att bostadsmarknaden riskerar att bli förlamad, säger hon till SvD.

21 mar
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden