Anders Holmström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

”Idén om löntagarfonder är inte död”

Det är 35 år sedan den första demonstrationen mot löntagarfonderna genomfördes i oktober 1983. De togs bort av Bildt-regeringen 1991 men idén om löntagarfonderna är långt ifrån död, menar PM Nilsson i en ledare i Dagens Industri och flera andra tidskrifter påminner om att socialismen och marknadsfientliga tankar fortfarande lever.

De senaste årens debatt om vinster i välfärden påminner mycket om hur argumenten om löntagarfonder lät från vänstern och LO. Begreppet ”övervinster” hörs igen, skriver PM Nilsson och avslutar sin ledare med:

”Propositionen röstades ner av Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Denna antisocialistiska majoritet funderar C och L nu på att lämna, till förmån för ett historiskt försvagat S och ett starkare V.”

Mikaela Hellman beskriver i en krönika på Timbros hemsida hur situationen ser ut i Storbritannien. Labour störtar längre vänsterut i allt högre hastighet och lanserade nyligen ett förslag som låter bekant för den svenska publiken.

Förslaget går ut på att företag med över 250 anställda gradvis ska överföra ägandet upp till 10 procent till de anställda som också ska få del av vinsten. Mikaela Hellman kallar förslaget för ”löntagarfonder light”.

Vänstern firar framgångar också i Frankrike och Sverige. Riskerna med ett socialdemokratiskt parti i kris och en stark vänsterfalang med en marknadsfientlig politik ska inte underskattas, menar Mikaela Hellman och skriver:

”Svenska frihetsvänner kan behöva ta en titt på britterna och påminna sig om att socialismen, trots allt, inte är död.”

Toppnyheter

KD-ledaren Ebba Busch Thor. Nyhetsmorgon
Alliansens framtid

Busch Thor: Löftena innan valet byggde på annat läge

Kristdemokraternas beslut att öppna upp för att samarbeta och samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är noga genomtänkt. Det säger Ebba Busch Thor i TV4:s Nyhetsmorgon.

KD-ledaren medger att hon är orolig för att en del väljare kommer uppleva att hon genom beslutet sviker sina löften.

– Jag gav tydliga löften innan valet, som handlade just om relationen till SD och vilka man förhandlar med och inte, som byggde på ett helt annat läge. Hela grunden har förändrats och då har vi varit tvungna att ta den här diskussionen på ett annat sätt.

I första hand hoppas Busch Thor på stöd från SD när det gäller välfärdsfrågor.

9 min
Ebba Busch Thor (KD), Stefan Löfven (S). TT
Alliansens framtid

Stefan Löfven: Förvånad över KD-beskedet om SD

Statsminister Stefan Löfven (S) är förvånad över KD-ledaren Ebba Busch Thors besked i går om att hon öppen för att partiet kan förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda sakfrågor, även migration.

– Jag förstår inte hur det går ihop, helt enkelt, säger Stefan Löfven till TT, efter avslutat EU-toppmöte sent på torsdagskvällen i Bryssel.

Löfven säger vidare att han dock inte är helt förvånad då han menar att KD länge varit på väg åt det hållet.

Enligt Busch Thor själv är den nya KD-linjen en följd av januariavtalet mellan S, MP, C och L. I uttalandet sa hon även att hon är öppen för att samtala med Vänsterpartiet.

2 tim
Läs mer om Alliansens framtid
Vd Birgitte Bonnesen. Arkivbild.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Tillsätter enhet mot finansiell brottslighet: ”Etik och moral viktigt”

Swedbank ska tillsätta en specialiserad enhet mot finansiell brottslighet, ”Financial Crime Intelligence”. Det säger bankens vd Birgitte Bonnesen i ett pressmeddelande.

Enheten ska enligt Bonnesen säkerställa att banken har rätt fokus ”eftersom finansiell brottslighet utvecklas över tid”.

– För Swedbank är etik och moral viktigt och vår uppfattning är att den finansiella brottsligheten är en stor samhällsutmaning, säger hon.

Uttalandet görs i samband med offentliggörandet av slutsatserna av bankens externa granskning av den misstänkta penningtvätt som Uppdrag granskning avslöjade. En hel del är maskat i rapporten.

12 min
Swedbanks logga utanför det litauiska huvudkontor.  Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Swedbanks externa rapport ute – mycket maskat

Swedbank har släppt slutsatserna av sin externa penningtvättsrapport. Mycket i rapporten är maskat och vilka specifika slutsatser den externa granskaren FRA eller banken drar nämns inte i pressmeddelandet.

Enligt Swedbank är maskeringarna ”i enlighet med tillämplig lagstiftning och informationssäkerhet”.

I en bakgrundsinformation från Swedbank redovisar banken att man under 2017 och 2018 rapporterat in tusentals misstänkta transaktioner (totalt nästan 3 800) till myndigheter i de baltiska länderna – de flesta i Estland, skriver TT. Samtidigt har Swedbank avslutat kundrelationen med hundratals utländska bankkunder under de två åren.

Utredningen, som genomförts på kort tid av Forensic Risk Alliance, kommer bara en vecka före Swedbanks bolagsstämma. Flera bedömare har på förhand ansett att Swedbank borde lägga samtliga kort på bordet.

I det pressmeddelande som släpptes i samband med rapporten framgår det bland annat att styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen och att banken ska tillsätta en specialiserad enhet mot finansiell brottslighet.

Bakgrunden till rapporten är SVT:s Uppdrag gransknings rapportering om att cirka 40 miljarder kronor ska ha tvättats genom Swedbank. Ett avslöjande som briserade i februari.

1 tim
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark.  Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Styrelseordföranden: ”Har fortsatt förtroende för vd”

Swedbanks styrelse har fortsatt förtroende för bankens vd Birgitte Bonnesen. Det framgår av ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

– Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt, säger ordföranden Lars Idermark.

Idermark fortsätter med att styrelsen är fast besluten att säkerställa att ledningen för banken har alla nödvändiga resurser för att fortsätta driva arbetet framåt.

– Därför har styrelsen beslutat att genomföra en djupare analys i samarbete med relevanta myndigheter, säger han.

36 min
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Jacinda Ardern och Gamal Fouda.  TT
Moskéattackerna i Nya Zeeland

al Noor-imamen: ”Vi har visat att vi är oförstörbara”

Nya Zeeland samlades på fredagseftermiddagen lokal tid för att hedra offren vid förra veckans terrordåd i staden Christchurch. Fredagsbönen hölls i en park i närheten av al Noor-moskén.

På plats fanns al Noor-imamen Gamal Fouda, vars budskap inför de tusentals som samlats var enighet.

– I fredags stod jag i denna moské och såg hat och raseri i terroristen som dödade 50 personer, skadade 48 och fick miljontals hjärtan att brista över hela världen, inledde han.

– I dag, från samma plats, ser jag kärlek och medkänsla i ögonen på tusentals nyazeeländare och människor från hela världen som fyller miljontals hjärtan.

Foudas pratade också om den starka solidariteten efter dåden.

– Den här terroristen försökte slita isär nationen med sin onda ideologi, men istället har vi visat att Nya Zeeland är oförstörbart, sa han inför folksamlingen.

1 tim
WILLIAM WEST / AFP
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Offren hedrades med tysta minuter efter moskédåden

Tusentals människor samlades på fredagen för att hedra offren efter förra fredagens terrordåd mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland.

Fredagsbönen hölls på eftermiddagen, lokal tid, i en park i närheten av al Noor-moskén i Christchurch, skriver AFP.

Evenemanget direktsändes i nyzeeländsk tv och inleddes med två tysta minuter. På plats fanns bland annat landets premiärminister Jacinda Ardern. Hon sa senast i går att landet skärper sina vapenlagar.

På plats fanns också imamen Gamal Fouda, vars budskap var enighet.

– Den här terroristen försökte slita isär nationen, men istället har vi visat att Nya Zeeland är oförstörbart, sa han inför folksamlingen.

2 tim
Läs mer om Moskéattackerna i Nya Zeeland
Israeler blickar ut över Golanhöjderna.  RONEN ZVULUN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Syrien fördömer utspelet – och lovar återta Golan

Syriens regering fördömer att USA:s president Donald Trump öppnat för att erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna.

I ett uttalande publicerat av den statliga nyhetsbyrån säger en källa vid det syriska utrikesdepartementet att området är och kommer att förbli syriskt.

”Syrien är fast beslutet att befria denna värdefulla del av syriskt land med alla tänkbara medel”, säger källan.

Bergsområdet erövrades av Israel från Syrien under sexdagarskriget 1967 och annekterades senare tillsammans med palestinska östra Jerusalem. Annekteringen har aldrig erkänts av det internationella samfundet.

3 min
Donald Trump och Benjamin Netanyahu. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps Amerika

”Han lägger sig i valet – ser Israel som bananrepublik”

Att Donald Trump säger att han vill erkänna Golanhöjderna som israeliskt territorium bara veckor före valet i Israel är ingen slump, skriver Andrea Mitchell i en analys NBC News. Inför valet 2015 vägrade Barack Obama att besöka Israel för att det inte skulle se ut som att han försökte påverka utgången.

”Trump har ingen sådan motvilja, utan har ett intresse av att en av hans starkaste allierade ska bli omvald”, skriver hon.

Det finns inte längre någon som tvivlar på att Trump aktivt lägger sig i valet till Benjamin Netanyahus fördel, skriver Anshel Pfeffer i en analys i Haaretz. Utspelet om Golanhöjderna stärker premiärministern och hjälper honom att vända blickarna från inhemska skandaler när han slåss för sin politiska överlevnad, skriver han.

”USA behandlar Israel som ett lydrike och en bananrepublik genom att helt uppenbart lägga sig i valet”, skriver han.

Men det är långt ifrån första gången som en amerikansk president blandar sig i israeliska val, skriver Jerusalem Posts Herb Keinon.

”Vad som är slående med draget – och kanske i linje med presidentens stil – är att det är så uppenbart.”

Igår 22:20
Carl Bildt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Bildt: ”Det vore katastrofalt – djungeln är tillbaka”

Att erkänna de annekterade Golanhöjderna som israeliskt territorium, som USA:s president Donald Trump vill, vore ”ett katastrofalt avsteg från den mest grundläggande internationella rätten”. Det skriver Sveriges tidigare utrikes- och statsminister Carl Bild på Twitter.

”Djungeln är tillbaka”, skriver Bildt, och fortsätter:

”Kreml kommer att applådera och använda samma principer när det gäller Krim. Kina kommer att applådera och göra likadant i Sydkinesiska havet.”

Beskedet om att Trump vill erkänna Golanhöjderna som israeliska kom tidigare under torsdagen, även det på Twitter.

Igår 22:56
Läs mer om Trumps Amerika
EMMANUEL DUNAND / AFP
Brexit - förhandlingarna

Brexit skjuts upp – EU ger britterna två nya datum

De 27 EU-länderna har enats om att gå med på att senarelägga brexit. Beskedet lämnade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk först på Twitter och senare på en presskonferens.

Om Theresa May får stöd för sitt avtal i parlamentet nästa vecka skjuts brexit upp till 22 maj.

Om inte har Storbritannien till 12 april på sig att bestämma om man ska delta i EU-parlamentsvalet eller inte – något som skulle kunna öppna för att flytta fram utträdet ännu längre.

– Jag är glad över att vi har nått enighet om det här, sa Tusk på presskonferensen.

Igår 17:37
EMMANUEL DUNAND / AFP
Brexit - förhandlingarna

May: Storbritannien bör inte delta i EU-valet

Theresa May upprepar sin ståndpunkt att det vore fel att låta det brittiska folket delta i EU-valet.

– Jag tror inte att det skulle ligga i Storbritanniens intresse, givet att vi röstade för att lämna EU för nästan tre år sedan, säger May under en pressträff vid midnatt.

Utspelet följer beskedet från EU att brexit flyttas fram till 12 april som minst. Godkänner parlamentet Mays utträdesavtal förlängs utträdet till 22 maj. Om inte måste Storbritannien delta i EU-valet för att få ännu mer tid.

Igår 23:20
Stefan Löfven Simon Eliasson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Löfven: En bra lösning efter förutsättningarna

Sveriges statsminister Stefan Löfven är nöjd med att EU efter långa förhandlingar gått med på att ge Storbritannien mer tid på sig att lämna unionen.

– Utifrån den här situationen som vi är i tycker jag att det blev en bra lösning, säger Löfven till TT.

Drivkraften bland EU-ledarna har varit att undvika att Storbritannien lämnar utan avtal.

– Det kommer att ställa till stora problem för företagen, och därmed vår export. Det är stora ekonomiska värden på spel. Det handlar om mediciner, flygtillstånd, en mängd olika frågor som måste lösas, säger Löfven.

Han poängterar dock att det inte går att utesluta att det i slutändan ändå bli ett avtalslöst utträde.

Igår 23:40
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer