Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

IAE: Skarp nedgång av kärnkraft hotar klimatmålen

Framtidens kärnkraft spelar en viktig roll i den globala klimatomställningen, skriver Internationella energirådet (IAE) i en rapport.

I över 30 år har kärnkraft varit ett av det största energislaget, efter vattenkraft, med låga koldioxidutsläpp.

Men nu ser vi en trend av kärnkraftsnedstängningar runtom i världen, bland annat i spåren av en minskad lönsamhet.

Nu varnar IAE för att om vi bestämmer oss för att helt hållet slopa kärnkraften kommer det inte finnas några alternativa energislag, som vind och solenergi, som kan kompensera för bortfallet. Det kommer att leda till att vi släpper ut ytterligare 4 miljarder ton koldioxidutsläpp, vilket går stick i stäv med det utsatta klimatmålen.

Därtill kommer extra investeringar i vind och solenergi att leda till ytterligare kostnader på totalt 1 600 tusen miljarder dollar vilket i slutänden slår mot konsumenten.

Politiker och lagstiftare bör därför omvärdera sin syn på kärnkraft och inse de säkra, kostnadseffektiva och klimatpositiva fördelarna med att förlänga förnya och förlänga kärnkraftsverken i framtiden, skriver IAE:s chefsekonom Dr Fatih Birol i rapporten.

Toppnyheter

Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer