En hemmafru på 50-talet och bild från kvinnomarscherna i USA.  TT
Opinion & debatt

”I dessa tider är kvinnors frihet under attack”

DN Kultur-reportern Greta Thurfjells text där hon proklamerade huskvinnans återkomst har väckt starka reaktioner. ”Varför är det så fel att som kvinna vilja vara behaglig? Eller att gilla att män förklarar saker för en?” undrar hon i reportaget.

Nu ger sig Sydsvenskans och SvD:s ledarsidor in i debatten.

Att Thurfjell påstår att hon kan ”flirta med en lite klädsam konservatism” som hon kan överge när hon vill, men att damma av gamla roller är riskabelt när kvinnors frihet ständigt är under attack i dessa konservativa tider, skriver Heidi Avellan i Sydsvenskan.

Maria Ludvigsson skriver i SvD att texten saknar en tydlig idé. Hon tror att varken hemmafruar från förr eller nutid skulle känna igen sig i Thurfjells ”dagdrömmar”.

”Thurfjells flirt med vad hon uppfattar som konservativt och/eller progressivt (hon gör en koppling dem emellan) framstår mer som ett sätt att roa sig, än sprungen ur en stark politisk övertygelse”, skriver hon.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt