Öresundsbron och färjor på vattnet mellan Danmark och Sverige. TT
Gränskontrollerna

I dag börjar kontroller gälla: ”Tar terroristerna tåget?”

Danmarks gränskontroller mot Sverige börjar gälla från och med i dag, skriver flera medier. Det handlar om stickprov med id-kontroller några dagar i veckan. Kontrollerna kommer att ske både vid Öresundsbron, på tågen och på färjorna.

Eftersom Sverige också har gränskontroller kommer kontroller att ske på båda sidorna om sundet. Något som oroar pendlarna.

– Jag hoppas man kan göra det på ett vis som inte stör pendlarna för mycket, säger pendlaren Troels Tingvold Aaberg till Ekot.

Karin Angus som bor i Malmö har inte så hög tilltro till kontrollerna, säger hon till Svenska Yle.

– Jag kan inte tänka mig att de skulle ta tågen, det här med sprängningsdåden, att terrorister skulle ta tågen?

Tidigare

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer