Företagarcoachen - Sofia Hagelin

Hur ska man sälja till människor som inte vill ha fler saker?

För tjugo år sedan skedde det stora teknikskiftet när mobiltelefoni, internet och digitalisering tog fart. Ett skifte som påverkat hela världsekonomin, hur vi tar till oss information, hur vi handlar och till och med hur vi umgås. Jag tror att nästa stora skifte är på gång just nu. Och den handlar om vår konsumtion.

Svensken är konsumtionstrött. En undersökning som genomfördes i december av Novus på uppdrag av Tradera visade att 36 procent av svenskarna känner sig konsumtionströtta. De vill inte handla fler nya saker. En annan undersökning som gjordes på uppdrag av Världsnaturfonden förra året visade att 54 procent av svenskarna kan tänka sig ett konsumtionsfritt år där de endast köper förbrukningsvaror som mat.

Konsumtionströttheten beror såklart på en mängd saker, vi har till exempel sedan internets intåg fått tillgång till ett enormt utbud av konsumentprodukter. I mindre samhällen där man förr var begränsad till den lokala klädbutiken så finns nu hela världens mode ett par klick bort på skärmen.

Slit- och-släng kulturen har frodats

Flera branscher, t ex modebranschen gått från att skapa två kollektioner per år till att komma med nyheter i stort sett varje vecka. Slit- och-släng kulturen har frodats. Våra hem är överfulla med prylar och enligt en ny Demoskop-undersökning på uppdrag av Tradera uppskattade svenskarna att de i genomsnitt har 12 flyttkartonger med grejer hemma som de inte använder. Det har gjort att pendeln nu svänger tillbaka – många mår lite illa över sin överkonsumtion.

Klimatdebatten har blivit allt hetare

Samtidigt har klimatdebatten blivit allt hetare och miljösamvetet allt större hos svenskarna. Man ifrågasätter helt enkelt vad man själv kan göra för att stävja utvecklingen och där är konsumtionen en stor del av svaret. Och den här utvecklingen går oerhört snabbt. Greta Thunberg började demonstrera utanför riksdagen i höstas. För några veckor sedan blev hon inbjuden till Davos för att tala. Nu i mars lyckades hon engagera skolungdomar i över 100 länder att klimatstrejka. Och nu är hon nominerad till Nobels Fredspris.

Är så mycket mer än Greta

Men det är så mycket mer än Greta. Efter sommaren med extremhetta och enorma skogsbränder har alltfler blivit betänksamma över utvecklingen. Någonting skaver. Man börjar ifrågasätta sin livsstil, sitt resande och sin konsumtion. Begrepp som @aningslösainfluencers myntas. Många har fått nog nu och det är jag övertygad om kommer påverka hela konsumtionen de närmaste åren.

Det här kommer bli en utmaning för oss företagare

Det här kommer bli en utmaning för oss företagare. Det gäller att hitta sätt att möta dessa förändringar i attityder, för de kommer påverka vart  svensken väljer att spendera sina pengar. Jag tror att återbruk och second hand kommer öka. Jag tror att framsynta företag som idag bara säljer nya saker kommer erbjuda secondhand alternativ också.

Det kommer växa fram fler affärsmodeller kring att låna, hyra, laga och reparera. Kvalitet och hantverk kommer värderas högt och bli mer eftertraktat. Vad tror du? Vad gör du i ditt företag för att möta den klimatångestdrabbade och konsumtionströtta kunden? Det är hög tid att anpassa ditt kunderbjudande till de nya förutsättningarna. 

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer