Illustrationsbild TT
Ledarsvepet

”Hur kan tillit finnas när en cykel inte lämnas ifred?”

Från butiksinnehavare som hotas och cyklar som stjäls till knivdåd och skjutningar. Flera ledarsidor skriver om kriminalitet i dag.

I Malmö har butikschefer i intervju med Sydsvenskan vittnat om våld, rån, hot, spottloskor och trakasserier. Staten måste sätta ner foten, skriver Expressens ledarredaktion.

Hallands nyheters ledarskribent Max Eskilsson fokuserar på vardagsbrotten, som cykelstölder, och skriver att vi måste akta oss för att acceptera enklare kriminalitet. ”Hur välfungerande kan tilliten och sammanhållningen i vårt samhälle egentligen sägas vara när inte ens en cykel kan få lämnas ifred?”

I Smålandsposten lyfter ledarskribenten Mathias Persson fram vad han kallar ”den surrealistiska våldsspiralen under tvåtusentiotalet”.

”Mycket som var otänkbart eller marginellt för inte alls så länge sedan är nu vedertaget och vardagligt”, skriver han.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Smålandsposten (moderat):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Ledarsvepet

Toppnyheter

Debatt inför valet i Manchester i december. Matt Frost / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Analys: Hängt parlament är en katastrof för demokratin

Det finns tre möjliga utgångar för det brittiska valet: En majoritet för Torypartiet, en Labour-seger eller ett så kallat ”hängt parlament” där inget parti får egen majoritet. Det skriver The Guardians Toby Helm i en analys. Alla dessa slut skulle ge stora konsekvenser för Storbritannien, bortom brexit, skriver Helm och beskriver ett antal scenarion i sin text.

Ett hängt parlament skulle vara en katastrof för landets demokrati, menar The Telegraphs Juliet Samuel. Det var förödande när det skedde i valet 2017 då det politiska läget sög musten ur brexitförhandlingarna. Maktkampen tvingade in andra viktiga frågor i vänteläge, skriver Samuel.

1 tim
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

6 tim
Boris Johnson. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson lovar att minska invandring med radikal plan

Nya, tuffare regler för lågutbildade migranter som vill flytta till Storbritannien kommer att införas om Boris Johnson får fortsätta som landets premiärminister. Det lovade han i dag, enligt The Telegraph som beskriver planen som radikal.

Syftet är att minska invandringen med den satsningen. Johnson vill att lågutbildade migranter bara ska kunna flytta till Storbritannien om det finns ett uttalat arbetsbehov inom deras yrkesområde.

Samtidigt ska högutbildade eller ”framstående” migranter få tillgång till ett snabbspår.

3 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Demonstranter i Hongkong håller upp handen som en symbol för de fem krav som de vill ska bli mötta.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Massiva demonstrationer: ”Vill ha ett fritt Hongkong”

Tiotusentals Hongkongbor deltog i dag i jättelika demonstrationer för att markera att proteströrelsen pågått i ett halvår, skriver flera medier. Demonstranterna kräver demokratiska reformer som bland annat fria val.

– Vi vill att våra krav ska mötas, vi vill ha allmän rösträtt. Vi vill ha ett fritt Hongkong och att Hongkong ska skötas på ett hållbart vis, säger en anonym demonstrant till CNN.

Polisen har godkänt dagens marsch.

3 tim
Demonstrationer i Hongkong/arkiv.  TT/AP
undefined

Protester i ett halvår – markeras med ny marsch

Demonstranter ska återigen ge sig ut på Hongkongs gator och torg för att kräva demokratiska förändringar. Dagens demonstration markerar ett halvår av protester i regionen, skriver AP.

Arrangörerna kräver att Hongkongledaren Carrie Lam möter deras krav, däribland fria val, amnesti för gripna demonstranter och en utredning av polisens våld mot demonstranter.

Polisen har godkänt dagens marsch, vilket kan leda till ett högre antal deltagare. Miljontals människor har hittills deltagit i protesterna, varav vissa gått lugnt till och andra urartat med våldsamma sammandrabbningar mot polisen, enligt AFP.

Idag 05:07
Demonstranter i Hongkong på söndagen.  Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya protester: ”Återta Hongkong, vår revolution”

Efter en ovanligt lugn tid i Hongkong har demonstranterna återigen gått ut på gatorna för att protestera, rapporterar AFP. En rad marscher anordnades i dag, vilket är de första sedan de prodemokratiska kandidaterna tog hem en jordskredsseger i det lokala valet i regionen.

”Jag vill påminna alla om att – trots den mindre vinsten i det lokala valet – får vi inte glömma varför vi startade detta: Återta Hongkong, vår tids revolution”, skriver arrangören bakom en av demonstrationerna på ett nätforum.

Polisen har gett tillstånd till samtliga demonstrationer, varav två var för barn och gamla. De gick lugnt till.

1 dec
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer