Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Hundratusentals företagare stängs ute från krishjälp

Småföretagen har drabbats extra hårt av coronakrisen. Nu riskerar dessutom hundratusentals företagare att stängas ute från regeringens stöd vid korttidspermitteringar. Men läget är minst sagt förvirrat. Inte ens Tillväxtverket vet vad som gäller och vilka som faktiskt har rätt till hjälp.

– Stora företag som Volvo och Scania får stöd. Små och medelstora har också möjlighet att ta del av statens olika stödåtgärder. Men de som är längst ner i kedjan, enmansföretagare som frilansare, frisörer, fotografer, taxichaufförer, datakonsulter, med mera verkar bli utan. Många kommer att gå under och det kommer skada Sverige, säger Petter Magnusson som driver företaget PMAGI AB Foto&Film.

På grund av coronakrisen beslutade regeringen nyligen att införa så kallad korttidspermittering – vilket innebär att företagens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som löntagaren får behålla 90 procent av lönen. Syftet är att företagen ska kunna behålla personalen och snabbt växla upp när det vänder igen.

Många stängs ute från stöd – förvirring vad som gäller

Men som det verkar nu så kommer stödet inte att gynna en mycket stor del av Sveriges företagare. Det tycks inte gälla för dem som har enskild firma, de som är anställda i sitt eget aktiebolag och gäller inte heller anställda familjemedlemmar. Men det råder fortfarande mycket oklarheter kring detta.

När fPlus ringer Tillväxtverket tycks förvirringen vara stor kring vad som verkligen gäller. Framförallt för den företagare som har anställda i ett aktiebolag och själv är anställd i aktiebolaget. Kommer företagsledaren själv att vara berättigad bidrag för korttidspermittering? 

– Det är väldigt mycket som är oklart just nu. Jag måste passa på denna fråga eftersom jag känner att den inte riktigt är avgjord. Vi jobbar som tusan för att rigga systemet just nu och vi försöker i bästa mån meddela vad som gäller i nuläget, via vår hemsida, säger Ulf Savbäck, enhetschef på Tillväxtverket.

”Många kommer säkerligen att gå under”

Men företagaren Petter Magnusson är orolig för att stödet inte kommer att gälla för honom och väldigt många andra företagare.

– Det finns hundratusentals svenska företag där ägaren är den enda anställda. Många i min bransch är enmansföretagare och kommer säkerligen att gå under om de inte får någon form av stöd, säger Petter Magnusson.

Petter Magnusson som driver företaget PMAGI AB Foto&Film.

Hans företag sysslar med fotografi och filmning åt företag. Han är inte enmansföretagare, men nästintill. Vanligtvis har han två anställda, men en är mammaledig och en jobbar endast halvtid i nuläget. Det innebär att han bara får ersättning för permittering av en halv tjänst, trots att han själv arbetar operativt.

– Det saknas fungerande åtgärder för de riktigt små företagarna. Staten erbjuder att låna pengar till skatteinbetalningar, men till en dyr ränta och med personligt ansvar för lånet. Staten lånar även ut pengar till banker som är tänkt att nå företagen, men vilken bank vill låna ut pengar till till exempel en eventfotograf som inte får kunder på grund av corona? Och slutligen får man stöd för att permittera, men du får inte permittera dig själv och din familj, säger han.

Tvärstopp

Hans produktionsbolag jobbar med ett nätverk av frilansare och de har alla denna situation att inget stöd gäller för dem samtidigt som de flesta uppdragen ställs in. Det handlar inte bara om att filma kundevent och liknande som nu ställs in, utan många kunder ställer in alla beställningar, allt från företagsfilmer till kundcase och styrelseporträtt.

– Det är tvärstopp, vilket innebär att jag måste ringa till frilansarna och säga att det inte blir något jobb. De är också enmansföretagare utan anställda som nu inte får någon inkomst, säger Petter Magnusson.

Han önskar att politikerna hade mer förståelse för hur viktigt det är att även småföretagarna överlever – då hela ekonomin är ett enda stort sammanhållet ekosystem.

– De måste hitta en lösning även för de små. Jag förstår att staten är rädd att systemet ska utnyttjas. Men betala ut ersättning nu efter någon form av kontroll mot tidigare inkomster, och så får man kontrollera mer i efterhand om det behövs, säger Petter Magnusson.

Risk för personliga tragedier

– Det är bråttom nu. Många kommer gå omkull ganska snabbt och enorma värden kommer gå förlorade hos alla mindre företag, för att inte tala om de personliga tragedierna. Vi talar om en grupp som redan tidigare är svaga, som inte alltid sätter av så mycket pengar till pension, som inte tar ut så mycket semester, som inte har någon reglerad arbetstid, som ofta har små buffertar och mycket små möjligheter att få lån, säger Petter Magnusson.

Tillväxtverket vet inte vad som gäller

Ulf Savbäck på Tillväxtverket upprepar att systemet just nu är under uppbyggnad och att allt går mycket snabbt nu. Informationen kommer därför successivt kring detta. 

– Jag vill inte gå ut med några bedömningar om vilka som kan komma att få stödet. Vi ger information om nuläget på hemsidan, säger Ulf Savbäck.

Om du äger ett företag och har två anställda varav en är du själv, kommer du att bli berättigad bidrag för din egen permittering då?

– Jag vill inte att det jag säger nu ska tas som intäkt för att det verkligen blir så, men jag skulle nog inte tro att själva ägandet skulle diskvalificera dig. De som är anställda och som man har betalat arbetsgivaravgifter för borde man kunna söka stöd för.

Men det stämmer i alla fall att familjemedlemmar till arbetsgivaren inte blir berättigade stöd?
Det stämmer ju. Det finns en skrivning om det som jag inte tror har förändrats. Men vi jobbar för glatta livet på detta.

Är det stressigt?
Vi ska ju hantera den här frågan snabbt. Från och med den 7 april ska det fungera. Det finns ju inte ens någon förordning för detta ännu, utan det färdigställs nu.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Den svenska konjunkturen

Toppnyheter

Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

3 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer