Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya höghastighetstågen

Hundratals miljarder i sjön – därför totalsågas regeringens prestigeprojekt

Regeringens mångmiljardsatsning är dömd att misslyckas innan den ens har börjat, varnar ekonomiprofessorn Maria Börjesson. ”Visst kommer det att ge avkastning, men kostnaderna kommer alltid att vara gigantiskt mycket större”, säger hon till fPlus.

När varningsklockorna nu klämtar allt högre för en kommande lågkonjunktur, har den rödgröna regeringen, med stöd av Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet, valt att satsa 700 miljarder kronor på vägar och tåg och därmed åtagit sig Sveriges största infrastrukturinvestering i modern historia.

Det handlar bland annat om höghastighetståg där kortare restider mellan Stockholm, Göteborg och Malmö ska skapa ”en tydlig överflyttning av resor från flyg till tåg”, skriver regeringen på sin hemsida. Stambanorna för höghastighetståg beräknas kosta 230 miljarder kronor, enligt Trafikverkets kalkyler.

Men redan nu spås satsningen inte bli mer än ett prestigeprojekt med små tidsvinster, anser Maria Börjesson, professor i nationalekonomi med inriktning mot transporter, vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Hon menar att den slår fel av två anledningar. Den ena utgår från ett samhällsekonomiskt perspektiv.

– Höghastighetstågen kommer i huvudsak att fokusera på långväga resande vilket är ett förhållandevis litet resande. Det flesta resor vi gör är regionalt och lokalt.

Berör inte alla

Hon lyfter exemplet med Stockholms tunnelbana där den dagliga trafiken är större än den årliga flygtrafiken mellan Göteborg och Stockholm.

– Höghastighetståg är väl bra för de som åker mellan storstäderna, ofta höginkomsttagare, som kommer att kunna resa snabbare. Men det är få personer på mindre orter och glesbygd som kommer att åka höghastighetståg. Visst kommer det att ge avkastning, men kostnaderna kommer alltid att vara gigantiskt mycket större, säger Börjesson.

Den andra anledningen är att de miljöpolitiska argumenten för tågsatsningar kommer att vara irrelevanta över tid.

– Det kan ta många decennier att hämta igen de enorma utsläppen av klimatgaser själva bygget ger upphov till, om det ens går överhuvud tagit, säger hon.

Som vanligt när det gäller infrastrukturprojekt handlar det om enorma tidsperioder. Därför är det förvånande att regeringen väljer att satsa mångmiljarder på tåg som utgår från en aktuell miljöpolitik med ett säkert utgångsdatum, enligt Börjesson.

– Det är konstigt att prata om klimatnyttan i tåg när hela transportsystemet är fossilfritt om 20–30 år. Tågen ska börja användas om 15-20 år och användas under de kommande 80 åren och då kommer kritiken mot fossildrivna transporter att vara passé. Då är det troligt att både flyg och bilar drivs av el, säger hon.

Felprioriterat område

Att regeringen väljer att tömma ladorna samtidigt som ekonomin bedöms växla ner är inte konstigt i sig. Men det är problematiskt att låsa in så mycket pengar på ett så felprioriterat område under så lång tid, anser Börjesson.

– Om det ska storsatsas på infrastruktur borde man främst använda dem för att lösa flaskhalsar i trafiktäta områden, att förbättra framkomligheten i glesbygden, eller att underlätta vardagen för vanligt folk som pendlar mellan arbete och bostad, säger hon.

Det finns också anledning att lägga stora offentliga resurser på att lösa klimatutmaningarna.

– Under så lång tid kommer elektrifiering och automatisering också behöva stöd – och det har mycket större potential att minska utsläppen och komma medborgare i hela landet till del.

Toppnyheter

Personer utanför en arbetsförmedling i Stockholm.  HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Personal fortsätter fly från ovisst Arbetsförmedlingen

Anställda på Arbetsförmedlingen fortsätter att säga upp sig, rapporterar DN. Uppsägningarna sker samtidigt som framtiden är oviss för myndigheten i samband med den planerade reformen. De sista två veckorna i november sa 144 personer upp sig.

Orsaken till att många väljer att lämna Arbetsförmedlingen är de anser att omorganisationen gått för långt för att den ska kunna bromsas. 1 600 personer har sagts upp under året – och nästintill lika många har lämnat myndigheten självmant.

2 tim
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Centern kan tänka sig släppa viktigt krav

Centern är beredda att diskutera om att eventuellt släppa kravet på att lagen om valfrihet, lov, ska användas när Arbetsförmedlingen reformeras. Detta enligt uppgifter från en källa inom partiet, skriver Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach på Twitter.

Furtenbach skriver vidare att lov-modellen förenklat innebär att företag som vill kan förmedla jobb mot ersättning. Ett tänkbart alternativ för Centerpartiet skulle vara att använda lov inom delar av det nya reformerade systemet.

Igår 15:12
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”AF-reformen riskerar leda till missbruk och fusk”

Moderaterna vill se en grundläggande reformering av Arbetsförmedlingen, men vi vill inte att vem som helst ska kunna bli arbetsförmedlare. Risken är stor att det kan leda till missbruk och fusk, skriver Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green på Aftonbladet Debatt.

Att ensidigt bygga den nya Arbetsförmedlingen på lagen om valfrihetssystem, lov, är riskfyllt. Tidigare erfarenheter av lov har visat att det är svårt att följa upp att varje utförare håller god kvalitet, menar han.

Det tar lång tid för en sådan här reform att fungera på ett tillfredsställande sätt och övergången behöver ske successivt, skriver Green.

Igår 16:22
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

3 tim
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Johnson piggast i oinspirerad sista debatt

Det framkom inte mycket nytt under BBC:s avslutande debatt mellan Jeremy Corbyn och Boris Johnson inför nästa veckas brittiska nyval. I stället valde partiledarna att koka ner sina budskap till dess absoluta kärnor, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

”Johnson var piggare, mer slipad och stötte på färre hinder än Corbyn”, skriver han.

SvD:s Charlotta Buxton skriver att Johnson, som leder i opinionsmätningarna, hade mest att förlora på debatten, men att han skickligt lyckas förmedla sitt budskap om att han kan ta landet vidare från brexitkaoset.

Men hon konstaterar också att debatten på det stora hela var ”oinspirerande” och troligen varken gjorde från eller till för något parti.

Igår 22:24
Boris Johnson och Jeremy Corbyn. Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn: Johnsons brexit innebär år av förhandlingar

Brexit var naturligtvis huvudfrågan när Jeremy Corbyn och Boris Johnson möttes i den sista stora debatten inför nästa veckas nyval. De båda partiledarna höll sig till sina kärnbudskap och stod inte för några överraskande utspel.

Johnson angrepp Corbyns neutrala hållning i brexitfrågan medan Corbyn å sin sida sa att Johnsons löften om att få brexit gjort i praktiken kommer att innebära ”sju år av nya förhandlingar”.

Andra frågor som kom upp i debatten var framtiden för det nationella sjukvårdssystemet NHS och den nationella säkerheten, i kölvattnet av förra veckans terrordåd i London.

Igår 20:35
Läs mer om Valet i Storbritannien
Donald Trump, till vänster.  MANDEL NGAN / AFP
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Världsbanken måste sluta låna ut till Kina

Världsbanken borde sluta låna ut pengar till Kina, anser USA:s president Donald Trump enligt Reuters.

Utspelet kommer dagen efter att världsbanken beslutat om ett femårigt låneprogram till Kina värt 1–1,5 miljarder dollar.

”Varför lånar världsbanken ut pengar till Kina? Kan det här vara möjligt? Kina har gott om pengar och om de inte har det så producerar de bara nya. Sluta!”, skriver Trump på Twitter.

Världsbanken menar att deras utlåning till Kina minskat drastiskt.

1 tim
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: USA och Kina nära avtal – trots hård retorik

USA och Kina närmar sig en överenskommelse om hur mycket tullar som ska dras tillbaka i fas ett-avtalet, trots den hårda retoriken kring Hongkong och Xinjiang-provinsen. Det uppger källor med insyn i förhandlingarna till Bloomberg.

USA:s förhandlare förväntar sig att ett avtal kan nås innan den planerade tullhöjningen träder i kraft den 15 december, enligt uppgiftslämnarna.

En källa uppger att USA:s beslut om sanktioner till stöd för de protesterande i Hongkong troligen inte kommer att påverka Kinas agerande i samtalen.

De globala börserna fick en tydlig skjuts av Bloombergs uppgifter vid 10-tiden på tisdagen.

4 dec
Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: Avtalet nära – 15 december är viktigt datum

Ett handelsavtal är nära, bedyrar Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow.

– Det är sannolikt närmare än det var i mitten av november, säger han under fredagen enligt CNBC och tillägger att parterna inte satt upp någon deadline.

– Men faktum är att den 15 december är ett väldigt viktigt datum i fråga om tullar.

Det han syftar på är det amerikanska hotet om att införa 15-procentiga tullar på kinesiska varor till ett årligt värde av 165 miljarder dollar. Tanken är att de ska införas den 15 december.

Utspelen från Kudlow fick ingen kännbar effekt på handeln på Wall Street.

Igår 15:59
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Demonstrationer i Madrid i samband med klimatmötet. GABRIEL BOUYS / AFP
undefined

Fattiga länder kräver högre klimatkompensation

Fattigare länder ställer hårdare krav på ekonomisk kompensation för de skador som klimatförändringarna åsamkar dem. Det står klart efter den första veckans förhandlingar vid klimatmötet i Madrid, rapporterar TT.

De fattigare länderna vill diskutera en helt ny finansieringslösning, något som bland annat Sverige motsätter sig. Enligt den svenske förhandlaren Mattias Frumerie räcker dagens mekanismer.

– Vi är noga med att betona att det inte är problemet i sig som vi ifrågasätter – det är klart att det finns behov av finansiering, säger Frumerie.

Världens rika länder har stått för 75 procent av utsläppen sedan 1850.

Igår 20:24
Greta Thunberg. PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
undefined

Thunberg inför FN-mötet: ”Vi blir större och större”

Klimataktivisten Greta Thunberg möttes av ett enormt pådrag när hon på fredagen nådde fram till Madrid inför FN:s klimatmöte, COP25.

– Vi blir större och större. Våra röster hörs. Men det översätts inte i politiska åtaganden, sa Thunberg på en presskonferens inför mötet, skriver Expressen.

Men hon påpekade att den rörelse med klimatstrejker som hon själv startade ännu inte uppnått någonting konkret eftersom utsläppen i världen fortfarande ökar, skriver The Guardian.

Hon uppmanade också världsledarna att inte försumma chansen att nå framsteg som COP25 innebär. Hon sa också att det är motsvarande möte nästa år, COP26, som är det verkligt avgörande om världen ska kunna hejda klimatförändringarna eller inte.

Igår 16:11
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Jeremy Corbyn med det läckta dokumentet. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Corbyn till attack: Johnson ljuger om brexitavtalet

Om den brittiske premiärministern Boris Johnsons brexitavtal med EU blir verklighet kommer det leda till nya gränskontroller och tullar mellan Storbritannien och Nordirland. Det säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn med hänvisning till ett läckt dokument från Johnsons egen regering.

Johnson har tidigare lovat att några sådana kontroller inte är aktuella och avfärdar dokumentet som ”fullständigt nonsens”. Corbyn säger å sin sida att det finns fler hemliga rapporter från flera departement som visar ”de katastrofala följderna av Johnsons överenskommelse”.

Igår 18:32
Boris Johnson håller upp ett plakat med texten ”Få brexit gjort”. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsonattack före debatt: Corbyn fifflar fram brexitval

Boris Johnson anklagar sin politiska rival Jeremy Corbyn för att försöka fiffla fram en ny folkomröstning om brexit. Det skrev premiärministern i ett brev till Labourledaren inför att de två partiledarna möts i en tv-sänd debatt i kväll, skriver Sky News. Johnson varnar för att Corbyn skulle ge två miljoner EU-medborgare rösträtt vilket skulle försvåra chanserna för lämna-sidan att vinna.

Inför debatten har Johnson fått kritik av BBC-programledaren Andrew Neil, efter att han inte velat medverka i en intervju. Andra partiledare har ställt upp under valkampanjen.

– Vi har alltid utgått från att partiledarna ska delta. Och i varje val så har de det, alla. Fram till nu, säger Neil.

Igår 08:16
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomat hoppar av: ”Trött på halvsanningar”

Storbritanniens främsta brexitförhandlare i Washington, Alexandra Hall Hall, hoppar av sitt uppdrag, rapporterar flera medier. I ett brev där hon meddelade sitt beslut skriver hon att hon inte längre vill ”sälja in halvsanningar” för en regering hon inte längre litar på, skriver CNN.

55-åriga Hall Hall är en veteran i den brittiska diplomatkåren med 33 tjänsteår bakom sig. Hon har tidigare bland annat varit ambassadör i Georgien.

Igår 21:37
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassad i Stockholm. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stormakten Kina

Gui Congyou: Självgoda, nedlåtande och lägger er i

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, säger i en intervju med Göteborgs-Posten att han har en tydlig uppfattning om vad roten till problemet i relationen med Sverige är.

– En del av er är självgoda, nedlåtande och blandar er i kinesiska inre angelägenheter, säger han.

I intervjun riktar han vidare bland annat kritik mot svenska medier och regeringen, som Gui Congyou menar är för kritiska mot Kina.

Igår 21:20
Fabrik i Kina/Peter Eriksson (MP). TT
undefined

Peter Eriksson: Världen måste sätta press på Kina

Kina står för 30 procent av världens utsläpp, planerar att bygga hundratals nya kolkraftverk – och vägrar ta sitt ansvar på klimatmötet i Madrid, skriver Aftonbladet. Landet vill också klassas som ett utvecklingsland och tycker att rika länder ska betala för att minska den globala uppvärmningen.

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, menar att EU och resten av världen är för naiv i sin syn på Kina.

– Så många som möjligt i världen måste skapa tryck på Kina för att ta ett steg bort från kolet, säger han.

Igår 14:36
Ett program för ansiktsigenkänning arbetar/arkivbild.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Många invånare oroliga för ansiktsigenkänning i Kina

Många kineser är oroliga för biometriskt id, till exempel ansiktsigenkänning och fingeravtryckskännare. Det visar en stor studie som är en av de första av sitt slag, utförd av Beijing research institute, rapporterar BBC.

Den huvudsakliga invändningen mot tekniken består av en rädsla för att datan ska hackas eller på annat sätt komma i orätta händer. Dessutom var 80 procent av de svarande oroliga för att it-företagen har för slappa säkerhetsrutiner.

System för ansiktsigenkänning har lanserats på skolor, stationer och gallerior runtom i landet. 74 procent av de som deltog i studien skulle vilja ha en möjlighet att identifiera sig med ett traditionellt id-kort istället för med teknik.

Igår 10:00
Läs mer om Stormakten Kina