Angela Merkel, Ebba Busch Thor och Gudrun Schyman. TT
Opinion & debatt

”Humanisten Merkel olik antifeministen Busch Thor”

Välkommen till jobbet som EU-kommissionsordförande, Ursula von der Leyen. Det skriver Gudrun Schyman i nättidningen Feministiskt Perspektiv. Hon menar att det inte är en ”alldeles vågad gissning” att säga att Tysklands förbundskansler Angela Merkel har lagt pusslet.

Att Ursula von der Leyen har drivit igenom åtgärder som föräldraförsäkring med pappamånader och kvotering till bolagsstyrelser i Tyskland betyder visserligen inte att hon är feminist, skriver Schyman. Däremot tror hon att von der Leyen har samma politiska kompass som har gjort kristdemokraten Merkel till en ”respektingivande humanist”.

”Vilket är något helt annat än den antifeminism som ’modernare’ kristdemokrati bedriver, i Sverige tydligt representerat av Ebba Busch Thor och KD”, skriver hon.

Om debattören

Gudrun Schyman är kommunpolitiker för Feministiskt initiativ i Simrishamn. Tidigare partiledare för Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket