Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
5G-nätet

Huawei-konflikt avslöjar att EU släpar efter i 5G-racet

Konflikten mellan USA och kinesiska teknikjätten Huawei avslöjar att Europa inte ligger i framkant i utvecklingen av femte generationens mobiltelefoni, 5G. Det skriver Bloomberg.

Neil Campling, analytiker vid Mirabaud Securities i London, säger till nyhetsbyrån att Europa riskerar att halka efter ytterligare när USA nu pressar på om ett förbud av den kinesiska tekniken.

Bloomberg lyfter att det bara var ett år sedan som Huawei gav brittiska premiärministern Theresa May ett löfte värt miljarder. May, som sökte stöd i Kina inför det brittiska EU-utträdet, lovades att Storbritannien skulle ”hållas i den absoluta framkanten i digitaliseringens era”.

Läs även

Toppnyheter

Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Experter i brev till WHO: Bevis för luftburet virus

Coronaviruset sprids i första hand från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks, enligt WHO.

Nu går 239 experter från 32 länder ut i ett öppet brev och ifrågasätter WHO:s linje. Världshälsoorganisationen har motsatt sig växande bevis för att viruset är luftburet och att det kan stanna kvar i luften inomhus och smitta fler, menar de.

WHO-experten Benedetta Allegranzi säger till New York Times att beläggen för att viruset skulle vara luftburet inte övertygar.

– Särskilt de sista månaderna har vi sagt flera gånger att vi ser luftburen smitta som en möjlighet, men att det verkligen inte backas upp av tydliga bevis.

1 tim
Människor dricker öl på The Black Lion Pub i London. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen efter festkvällen: ”Kristallklart att fylla och social distans inte går ihop”

Det är ”kristallklart” att fulla människor inte kan upprätthålla social distans. Det säger det brittiska polisförbundets ordförande John Apter efter att barerna i landet åter öppnat under lördagen.

Bilder från stadsdelen Soho i London visar fullpackade gator runt midnatt.

Apter patrullerade i Southampton och fick hantera ”nakna män, glada fyllon, arga fyllon, slagsmål och fler arga fyllon”, skriver The Guardian.

Landets hälsominister Matt Hancook har kommenterat bilderna med att den absoluta majoriteten av invånarna agerat ansvarsfullt, skriver The Independent

16 min
Minnesceremoni i Mexiko. Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mexiko femte mest drabbat – passerar Frankrike

Under natten har den officiella dödssiffran i covid-19 i Mexiko passerat 30 300, rapporterar flera nyhetsbyråer. Därmed passerar landet, som har 127 miljoner invånare, Frankrike på listan över vilka länder som drabbats av flest dödsfall i sjukdomen.

Över 250 000 personer har testat positivt för viruset i Mexiko, men myndigheterna konstaterar att det egentliga antalet är betydligt större.

– Vi har från början vetat om att antalet fall som vi rapporterar inte representerar det totala antalet människor med covid-19 i Mexiko, säger landets vice hälsominister Hugo López-Gattel på sin dagliga presskonferens

Mexiko har nu det femte högsta dödstalet i världen efter USA, Brasilien, Storbritannien och Italien, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer