Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Populismens framtåg

HRW: Populismen på reträtt – pressen mot förtrycket ökar

Den globala populismvågen har sett en viss reträtt med bakgrund av ökade påtryckningar från demonstranter, politiker och internationella organisationer runtom i världen, rapporterar Human Rights Watch, enligt CNN.

Ett exempel är ökade sanktioner mot auktoritära ledare som den ryska presidenten Vladimir Putin och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan.

Samtidigt har internationella repressalier mot Saudiarabien, i spåren av mordet på journalisten på Jamal Khashoggi, bidragit till att landet gått med på att stödja en vapenvila i Jemenkriget.

På europeiskt håll har EU-domare beslutat att frånta Polens och Ungerns EU-politiska mandat om de går vidare med att politisera sitt domstolssystem respektive underminera de demokratiska instituten.

Vidare speglar USA:s demokratiska partis seger i representanthuset det ökade motståndet mot Trumps behandling av migranter.

Men än är inte segern mot populismen säkrad, menar organisationen.

Liknande förtryck mot befolkningen i Kina har inte skådats sedan protesterna och massakern på Himmelska fridens torg 1989. Dessutom har Venezuelas betalat ett högt pris för sitt auktoritära ledarskap med bakgrund av den rådande humanitära krisen.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Populismens framtåg

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer