privat
Attackerna mot bönderna

Hoten eskalerar efter att lantbrukare talat ut

Efter att lantbrukare har trätt fram i media eskalerar hoten. Mjölkbonden Anette Gustawson får varningar att byta offerkoftan mot en skyddsväst.

Lantbrukare har under lång tid tvingats leva med hot, stöld och vandalism. De flesta känner någon som har drabbats av militanta djurrättsaktivister på ett eller annat sätt, visar siffror från LRF. Få lantbrukare har vågat träda fram och berätta i media vad de utsätts för.

Anette Gustawson, som driver ekomjölkgården Billinge Gård i Norrtälje, är dock ett undantag. Nyligen deltog hon i tv-programmen Opinion och Brottsjournalen. Och efter det eskalerade trakasserierna. Hon och maken utsätts för telefonterrorism mitt i natten.

– De sa: ”Du ska inte stå i tv och ljuga, din djurplågare!”, berättar hon för ATL.

Hoten trappas upp

Tidigare har hoten mest varit på sociala medier, men nu har det alltså trappats upp. På hennes och makens telefonsvarare har det också lämnats hotfulla meddelanden.

– Där säger han att jag borde göra en bättre skyddsväst än av min offerkofta. Och så sade han också att så länge jag håller på med mitt djurplågeri kommer de ringa och terrorisera, säger hon till Land Lantbruk.

Samtalen kommer att polisanmälas, och Anette Gustawson är fast besluten om att inte vika ner sig.

– Om de tror att detta kan få mig tyst, då tror de fel. Jag kommer att fortsätta med mitt.

Bara mer övertygad

Hon är långtifrån ensam om att utsättas för den här typen av trakasserier. Siffror från LRF visar att fyra av tio lantbrukare blev drabbade förra året av hot, stöld och vandalism. Men trots upptrappningen ångrar hon ångrar inte att hon som en av få har vågat träda fram.

– Jag sa att när ni håller på så här gör det mig bara ännu mer övertygad om att det vi gör är rätt, säger hon till ATL.

”Telefonterrorn syftar till att skrämma”

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är rasande och uppmanar polisen att agera med kraft.

På Facebook skriver hon: ”Det är extra allvarligt att man kan misstänka att telefonterrorn syftar till att skrämma och avskräcka bönder från att vara öppna och medverka i media för att upplysa om vad man utsätts för”.

Regeringen utreder om man kan göra någonting för att brottet olaga intrång enklare ska kunna användas för att skydda bönder.

”Det är rimligt, men det kommer att krävas mer än så”, skriver hon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien