privat
Attackerna mot bönderna

Hoten eskalerar efter att lantbrukare talat ut

Efter att lantbrukare har trätt fram i media eskalerar hoten. Mjölkbonden Anette Gustawson får varningar att byta offerkoftan mot en skyddsväst.

Lantbrukare har under lång tid tvingats leva med hot, stöld och vandalism. De flesta känner någon som har drabbats av militanta djurrättsaktivister på ett eller annat sätt, visar siffror från LRF. Få lantbrukare har vågat träda fram och berätta i media vad de utsätts för.

Anette Gustawson, som driver ekomjölkgården Billinge Gård i Norrtälje, är dock ett undantag. Nyligen deltog hon i tv-programmen Opinion och Brottsjournalen. Och efter det eskalerade trakasserierna. Hon och maken utsätts för telefonterrorism mitt i natten.

– De sa: ”Du ska inte stå i tv och ljuga, din djurplågare!”, berättar hon för ATL.

Hoten trappas upp

Tidigare har hoten mest varit på sociala medier, men nu har det alltså trappats upp. På hennes och makens telefonsvarare har det också lämnats hotfulla meddelanden.

– Där säger han att jag borde göra en bättre skyddsväst än av min offerkofta. Och så sade han också att så länge jag håller på med mitt djurplågeri kommer de ringa och terrorisera, säger hon till Land Lantbruk.

Samtalen kommer att polisanmälas, och Anette Gustawson är fast besluten om att inte vika ner sig.

– Om de tror att detta kan få mig tyst, då tror de fel. Jag kommer att fortsätta med mitt.

Bara mer övertygad

Hon är långtifrån ensam om att utsättas för den här typen av trakasserier. Siffror från LRF visar att fyra av tio lantbrukare blev drabbade förra året av hot, stöld och vandalism. Men trots upptrappningen ångrar hon ångrar inte att hon som en av få har vågat träda fram.

– Jag sa att när ni håller på så här gör det mig bara ännu mer övertygad om att det vi gör är rätt, säger hon till ATL.

”Telefonterrorn syftar till att skrämma”

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är rasande och uppmanar polisen att agera med kraft.

På Facebook skriver hon: ”Det är extra allvarligt att man kan misstänka att telefonterrorn syftar till att skrämma och avskräcka bönder från att vara öppna och medverka i media för att upplysa om vad man utsätts för”.

Regeringen utreder om man kan göra någonting för att brottet olaga intrång enklare ska kunna användas för att skydda bönder.

”Det är rimligt, men det kommer att krävas mer än så”, skriver hon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer