USA i fokus med Jakob Stenberg

Hot, bråk och riksrätt är lika amerikanskt som äppelpaj

Tonläget mellan demokrater och republikaner är uppskruvat. Men hårda ord och polarisering är inget nytt, konstaterar krönikören Jakob Stenberg och blickar både bakåt i historien till dagens krav på riksrätt, och framåt mot nästa års presidentval.

Inför valet 2016 lanserade Clintonkampanjen en film där små barn satt framför tv:n och såg när Donald Trump slungade ur sig sina värsta sexistiska och rasistiska kommentarer. Efter valet har det knappast blivit bättre; listan över lögner och förolämpningar som kommit ur presidentens mun blir längre för varje vecka som går.

Parallellt har tonläget höjts inom Demokraterna. Där Clintons kampanjfilm lät Trumps ord stå för sig själva, har många demokrater på senare tid själva valt hur motståndarna bör beskrivas. ”Trump tror på vit överhöghet”, hävdade flera presidentkandidater under sommaren. Flera toppdemokrater har beskyllt majoritetsledaren i Senaten, republikanen Mitch McConnell, för att ha blod på sina händer då han enligt dem gör för lite för att stoppa försäljningen av automatvapen. Dagligen utbyts invektiv mellan folkvalda i den amerikanska huvudstaden.

Vicepresidenten sköt ihjäl sin åsiktsmotståndare

En eventuell riksrättsprocess lär knappast göra saken bättre. Vi kan vänta oss att riksrättsdiskussionen blir en del valkampanjen, från båda sidor, och att tonen skruvas upp ytterligare.

Håller det politiska samtalet på att balla ur?

Svaret är att hård ton och polarisering är lika amerikanskt som äppelpaj och har sina rötter tillbaka till långt innan Trump ens övervägde att ställa upp som presidentkandidat. Historiker skulle peka på skjutduellen mellan vicepresident Aaron Burr och finansministern Alexander Hamilton 1804, där den sistnämnde drog det kortaste strået och avled. Eller president Andrew Jackson som några decennier senare påminde sina fiender om att han en gång hade mördat en man. Och då har vi inte ens berört hur Richard Nixon beskrev sina meningsmotståndare i Ovala rummet.

Mitch McConnell fimpade fredspipan och eldade upp olivkvisten

Mer relevant är att utgå från 1990-talet, vilket journalisten Steve Kornacki gjort i sin aktuella bok ”The Red and the Blue: The 1990’s and the Birth of Political Tribalism”. Kornacki beskriver en tid då tribalismen föddes och Newt Gingrich lyckades vinna tillbaka representanthuset i republikansk kontroll för första gången på 60 år, blev själv talman och uppmanade sina partivänner att sluta vara artiga och istället ge sig på motståndarna på det personliga planet. Clintonadministrationen skruvade upp volymen ytterligare till den mån att Bill Clinton till slut fann sig själv ställd inför riksrätt.
Ingen dog i en skjutduell, men nära på.

Sedan dess har sprickan mellan partierna – och därmed amerikanerna – fördjupats genom valet 2000 där George W Bush beskylldes för att vara en illegitim president, via det sedermera djupt impopulära Irakkriget, till en finanskris som slog brett över det amerikanska samhället. Mitt i krisen valdes Barack Obama på ett mandat om att ena landet, men visade sig inte ha förmågan att samarbeta över partigränserna.

Republikanerna gjorde å sin sida allt för att motarbeta presidenten, Mitch McConnell fimpade fredspipan och eldade upp olivkvisten när han redan från början deklarerade att hans absolut viktigaste uppgift var att Obama bara skulle sitta en mandatperiod. Som ett led i strategin kölhalades den republikanske New Jersey-guvernören Chris Christie när han välkomnade Obama under en naturkatastrof i delstaten.

Riksrättsprocessen lär öka polariseringen ytterligare

Under 1980-talet bråkade president Reagan och talmannen O’Neill, från olika partier, på arbetstid och spelade golf på fritiden. När president Obama och talmannen Boehner gick en golfrunda blev kritiken massiv från de egna partimedlemmarna. Golfandet upphörde omedelbart.

Så har det sett ut sedan dess. Ingen republikan röstade för Obamacare och ingen demokrat gav sitt stöd till republikanernas skattereform. För inte särskilt många år sedan var voteringarna ofta betydligt mer splittrade, om det så gällde vapenlagar, aborter, samkönade äktenskap eller kriget i Irak. Men många politiker har nått sin framgång tack vare polariseringen, inklusive den sittande presidenten. Washington är en reflektion av landet i stort: enligt opinionsinstitutet Pew gifter sig amerikaner allt oftare med likasinnade politiskt och umgås allt mindre med personer som har andra politiska värderingar än sig själva.

Efter att Nancy Pelosi i veckan öppnat upp för en riksrättsprocess mot president Trump påtalade flera demokrater att detta är viktigare än det dagliga käbblet och att båda partierna nu måste enas för att få fram sanningen. Givetvis är det också en del av det politiska spelet. Oavsett vad Trump har gjort, hur Demokraternas plan ser ut eller vad resultatet blir så lär hela riksrättsprocessen lämna landet mer polariserat än det var innan den inleddes.

Fördomarna om åsiktsmotståndarna är betydande på båda sidor

En ny undersökning från tankesmedjan More in Common, visar att fördomarna om åsiktsmotståndarna är betydande på båda sidor. När demokrater fick frågan om hur många republikaner som de tror tycker att rasism är ett stort problem, svarade demokraterna 50 procent. Rätt svar? 79 procent. Republikanska deltagare gissade att varannan demokrat ansåg att de flesta poliser är dåliga människor. Rätt siffra var 15 procent.

Studien visar att ju mer fel en person gissade, desto mer troligt var det att den personen såg sina meningsmotståndare som elaka, själviska eller dåliga människor.
”Att polarisera människor är ett bra sätt för att vinna val”, konstaterade en gång den legendariska journalisten Molly Ivins, men tillade: ”och också för att förstöra ett land”.

Toppnyheter

Annika Wallenskog. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krisande kommunerna

SKR: Pengarna är välkomna – men inte avgörande

De 2,5 miljarder extra som kommuner och regioner får via dagens beslut i riksdagen spelar i de flesta fall ingen avgörande roll för deras ekonomi. Det säger Annika Wallenskog, chefekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Alla pengar som fyller på är av nytta, men de 2,5 miljarderna är inte avgörande, säger Wallenskog till TT.

Hon menar att bara en handfull av Sveriges kommuner har så akuta problem att de kan få bekymmer med sin likviditeten utan ett extra ekonomiskt tillskott.

36 min
Riksdagen Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen har klubbat kommunernas extrapengar

Riksdagen har nu slutligen sagt ja till oppositionens förslag om att skjuta till 2,5 miljarder kronor extra till kommuner och regioner, skriver TT.

Tillsammans med de fem miljarder som regeringen och samarbetspartierna utlovat kommer kommuner och regioner få 7,5 miljarder kronor extra i ändringsbudgeten som presenteras senare i år.

För att finansiera oppositionens extrapengar stryks reformen utvecklingstid, en ny variant av friåret som MP drev igenom under januariförhandlingarna, samt C:s förslag om ingångsavdrag planerad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för småföretag som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden.

44 min
Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
undefined

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

Idag 09:56
Läs mer om De krisande kommunerna
Stefan Löfven.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmeutredningen

Löfven hoppas på svar: Vi behöver inte mer gissningar

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar uppgifterna om att ett slutgiltigt svar kring Palmemordet kan vara på gång.

– Jag hoppas att det är så, vi behöver inte mer teorier eller gissningar. Alla vill ha ett svar, säger Löfven till TT om uppgifterna att åklagaren i fallet troligtvis fattar beslut i åtalsfrågan under första halvåret i år.

Han vill själv inte spekulera kring vilka nya uppgifter utredningen kan komma att presentera och säger att han själv inte har fått någon förhandsinformation.

2 tim
Olof Palmes grav. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Efter 34 år blir det något slags avslut”

Chefsåklagare Krister Petersson var ett intressant val av ny Palmeåklagare för tre år sedan och med honom som styrman för utredningen har risken för nya irrfärder varit minimal. Det skriver Fredrik Sjöshult på Expressen.

Enligt honom pekar allt mot att förundersökningen läggs ned med motiveringen ”misstänkt avliden” – annars skulle personen varit gripen, anhållen och häktad, menar Sjöshult.

Han tror inte att en kedja av indicier skulle vara tillräckligt för åklagarens beslut, utan menar att det måste röra sig om nya starka bevis. Har vapnet hittats? Eller har nya DNA-tester med ny teknik lyckats hitta spår som missats förut?

Lena Mellin på Aftonbladet vet inte vad som händer efter chefsåklagare Krister Peterssons ”sensationella uttalande”, mer än att det till slut kommer att bli ett slags avslut.

”Efter 34 år kommer vi få åklagarens, väl styrkta får vi hoppas, berättelse om vad som hände. Det känns mycket bra”, skriver hon.

Igår 22:48
Läs mer om Palmeutredningen
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas efter EU-nämndens sammanträde om EU-budget på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

EU-källa: Sverige kan bara driva ett eller två krav

Sverige måste prioritera ett eller två krav i de kommande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Det säger en EU-källa till Direkt.

– Annars får de inget.

En av de stora striderna väntas stå mellan nettobetalare och nettomottagare. Storbetalaren Storbritannien har ju lämnat unionen och Sverige har, tillsammans med Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike krävt att få fortsatta rabatter på EU-avgifterna.

2 tim
Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får betala mer till EU efter brexit

Det blir ett stort hål i EU:s budget när Storbritannien lämnar unionen. Det innebär att Sveriges medlemsavgift riskerar att höjas kraftigt, säger Ekots korrespondent i Bryssel, Andreas Liljeheden i SR.

Sveriges regeringen har redan varnat för att vår avgift kan öka väldigt mycket och jobbar därför för att hålla nivån på budgeten nere.

– Sverige hör till en mindre grupp länder som vill hålla nere nivån på budgeten. Dit hör också Danmark, Nederländerna och Österrike, säger Andreas Liljeheden.

Hur stor Sveriges medlemsavgift i slutändan blir hänger på rabatterna. Det finns förslag om att man successivt ska fasa ut Sveriges och andra länders rabatt.

– Gör man det så tror regeringen att Sveriges avgift kan öka med 14-15 miljarder kronor per år. Det skulle bli en årlig avgift på ungefär 55 miljarder kronor istället för dagens 40 miljarder, säger Andreas Liljeheden.

Idag 09:49
Läs mer om EU:s framtid
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

S&P 500 uppe på nya rekordnivåer på Wall Street

De ledande indexen på Wall Street öppnade uppåt på onsdagen. S&P 500 handlas på nya rekordnivåer och på väg att utmana 3 400-nivån. Vid 16.15-tiden stod indexen som följer:
• S&P 500: +0,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +0,3%

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som är upp drygt 8 procent och handlas över 930 dollar en timme in på onsdagens handel.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, handlas ner cirka 0,5 procent.

2 tim
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Banker drog på rekordbörs – Garo rusade på nytt avtal

Stockholmsbörsen handlades upp över 1 procent och nådde nya rekordnivåer på onsdagen. Storbolagsindexet OMXS30 var för första gången upp över 1 900 punkter. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXS30: +1,1 %
• OMXSPI: +1,2 %

Tre av de fyra storbankerna, SEB, Swedbank och Handelsbanken, var tillsammans med SCA draglok på OMXS30-listan efter att KPIF-inflationen i januari kom in på 1,2 procent – klart lägre än väntat.

SEB gick bäst och handlades upp över 3 procent. Sämre gick det för verkstadsbolagen där Alfa Laval och Volvo stängde på minus. Sämst av storbolagen gick Electrolux som gick ner 1,2 procent.

Mid cap-bolaget Garo har tecknat ett ramavtal gällande leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Aktien rusade på nyheten och stängde upp 10 procent.

Spelbolaget Stillfront har rapporterat ökad omsättning och vinst i det fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år. Detsamma gäller för sektorkollegan Embracer, som också meddelat ett miljardförvärv av ett amerikanskt bolag. Embracer rusade cirka 20 procent och Stillfront vände till plus 4,5 procent efter att aktien fallit inledningsvis.

Förvärvsmaskinen SBB lyfter hyresintäkterna och förvaltningsresultatet i det fjärde kvartalet, enligt färska rapporten. Fastighetsbolaget ska presentera nya tillväxtmål i maj. B-aktien stängde upp närmare 6 procent.

Hövding ökar omsättningen i kvartalet och antalet sålda Hövdingar ökade med 50 procent. Förre Trelleborg-vd:n Fredrik Asp föreslås ta över ordförandeklubban. Aktien lyfte över 10 procent.

Idag 08:01
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda uppgångar i Asien: ”Hoppas på centralbankerna”

Det var mestadels muntra tongångar på Asiens börser under onsdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,9 %
• Shanghai: –0,3 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hang Seng: +0,5 %
• Kospi: +0,1 %
Investerare kommer att följa utvecklingen när allt fler företag startar upp verksamheten i Kina igen, efter coronavirusets utbrott, skriver CNBC.

Det finns hopp om mer stimulanser i Kina för att stötta ekonomin i virusets fotspår, enligt Reuters.

– Investerares oro för hur viruset kommer att slå mot den globala efterfrågan kommer att kompenseras av förväntningar om att globala centralbanker ska komma till undsättning, säger CMC Markets chefsstrateg Michael McCarthy.

Det har också släppts färska makrosiffror i Japan som visar att exporten i januari föll med 2,6 procent jämfört med samma månad förra året.

Idag 04:30
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer