USA i fokus med Jakob Stenberg

Hot, bråk och riksrätt är lika amerikanskt som äppelpaj

Tonläget mellan demokrater och republikaner är uppskruvat. Men hårda ord och polarisering är inget nytt, konstaterar krönikören Jakob Stenberg och blickar både bakåt i historien till dagens krav på riksrätt, och framåt mot nästa års presidentval.

Inför valet 2016 lanserade Clintonkampanjen en film där små barn satt framför tv:n och såg när Donald Trump slungade ur sig sina värsta sexistiska och rasistiska kommentarer. Efter valet har det knappast blivit bättre; listan över lögner och förolämpningar som kommit ur presidentens mun blir längre för varje vecka som går.

Parallellt har tonläget höjts inom Demokraterna. Där Clintons kampanjfilm lät Trumps ord stå för sig själva, har många demokrater på senare tid själva valt hur motståndarna bör beskrivas. ”Trump tror på vit överhöghet”, hävdade flera presidentkandidater under sommaren. Flera toppdemokrater har beskyllt majoritetsledaren i Senaten, republikanen Mitch McConnell, för att ha blod på sina händer då han enligt dem gör för lite för att stoppa försäljningen av automatvapen. Dagligen utbyts invektiv mellan folkvalda i den amerikanska huvudstaden.

Vicepresidenten sköt ihjäl sin åsiktsmotståndare

En eventuell riksrättsprocess lär knappast göra saken bättre. Vi kan vänta oss att riksrättsdiskussionen blir en del valkampanjen, från båda sidor, och att tonen skruvas upp ytterligare.

Håller det politiska samtalet på att balla ur?

Svaret är att hård ton och polarisering är lika amerikanskt som äppelpaj och har sina rötter tillbaka till långt innan Trump ens övervägde att ställa upp som presidentkandidat. Historiker skulle peka på skjutduellen mellan vicepresident Aaron Burr och finansministern Alexander Hamilton 1804, där den sistnämnde drog det kortaste strået och avled. Eller president Andrew Jackson som några decennier senare påminde sina fiender om att han en gång hade mördat en man. Och då har vi inte ens berört hur Richard Nixon beskrev sina meningsmotståndare i Ovala rummet.

Mitch McConnell fimpade fredspipan och eldade upp olivkvisten

Mer relevant är att utgå från 1990-talet, vilket journalisten Steve Kornacki gjort i sin aktuella bok ”The Red and the Blue: The 1990’s and the Birth of Political Tribalism”. Kornacki beskriver en tid då tribalismen föddes och Newt Gingrich lyckades vinna tillbaka representanthuset i republikansk kontroll för första gången på 60 år, blev själv talman och uppmanade sina partivänner att sluta vara artiga och istället ge sig på motståndarna på det personliga planet. Clintonadministrationen skruvade upp volymen ytterligare till den mån att Bill Clinton till slut fann sig själv ställd inför riksrätt.
Ingen dog i en skjutduell, men nära på.

Sedan dess har sprickan mellan partierna – och därmed amerikanerna – fördjupats genom valet 2000 där George W Bush beskylldes för att vara en illegitim president, via det sedermera djupt impopulära Irakkriget, till en finanskris som slog brett över det amerikanska samhället. Mitt i krisen valdes Barack Obama på ett mandat om att ena landet, men visade sig inte ha förmågan att samarbeta över partigränserna.

Republikanerna gjorde å sin sida allt för att motarbeta presidenten, Mitch McConnell fimpade fredspipan och eldade upp olivkvisten när han redan från början deklarerade att hans absolut viktigaste uppgift var att Obama bara skulle sitta en mandatperiod. Som ett led i strategin kölhalades den republikanske New Jersey-guvernören Chris Christie när han välkomnade Obama under en naturkatastrof i delstaten.

Riksrättsprocessen lär öka polariseringen ytterligare

Under 1980-talet bråkade president Reagan och talmannen O’Neill, från olika partier, på arbetstid och spelade golf på fritiden. När president Obama och talmannen Boehner gick en golfrunda blev kritiken massiv från de egna partimedlemmarna. Golfandet upphörde omedelbart.

Så har det sett ut sedan dess. Ingen republikan röstade för Obamacare och ingen demokrat gav sitt stöd till republikanernas skattereform. För inte särskilt många år sedan var voteringarna ofta betydligt mer splittrade, om det så gällde vapenlagar, aborter, samkönade äktenskap eller kriget i Irak. Men många politiker har nått sin framgång tack vare polariseringen, inklusive den sittande presidenten. Washington är en reflektion av landet i stort: enligt opinionsinstitutet Pew gifter sig amerikaner allt oftare med likasinnade politiskt och umgås allt mindre med personer som har andra politiska värderingar än sig själva.

Efter att Nancy Pelosi i veckan öppnat upp för en riksrättsprocess mot president Trump påtalade flera demokrater att detta är viktigare än det dagliga käbblet och att båda partierna nu måste enas för att få fram sanningen. Givetvis är det också en del av det politiska spelet. Oavsett vad Trump har gjort, hur Demokraternas plan ser ut eller vad resultatet blir så lär hela riksrättsprocessen lämna landet mer polariserat än det var innan den inleddes.

Fördomarna om åsiktsmotståndarna är betydande på båda sidor

En ny undersökning från tankesmedjan More in Common, visar att fördomarna om åsiktsmotståndarna är betydande på båda sidor. När demokrater fick frågan om hur många republikaner som de tror tycker att rasism är ett stort problem, svarade demokraterna 50 procent. Rätt svar? 79 procent. Republikanska deltagare gissade att varannan demokrat ansåg att de flesta poliser är dåliga människor. Rätt siffra var 15 procent.

Studien visar att ju mer fel en person gissade, desto mer troligt var det att den personen såg sina meningsmotståndare som elaka, själviska eller dåliga människor.
”Att polarisera människor är ett bra sätt för att vinna val”, konstaterade en gång den legendariska journalisten Molly Ivins, men tillade: ”och också för att förstöra ett land”.

Toppnyheter

Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Högsta domstolen: Trump måste lämna ut deklaration

USA:s president Donald Trump måste lämna ut sin deklaration till åklagarmyndigheten i New York enligt ett beslut i högsta domstolen, uppger amerikanska medier. Kongressen får däremot inte ut uppgifterna.

Manhattans distriktsåklagare Cyrus R Vance Jr undersöker bland annat om Trumps organisation har försökt att dölja pengatransaktioner för att tysta två kvinnor, varav den ena är porrstjärnan Stephanie Clifford också känd som Stormy Daniels.

Trumps politiska motståndare har efterfrågat uppgifterna i flera år men Trump har vägrat lämna ut dem vilket har lett till spekulationer om att det där skulle finnas eventuella ekonomiska oegentligheter.

26 min
Bilder från Central Park. Christian Cooper/TT
undefined

Hotade fågelskådaren vill inte medverka i utredning

Fågelskådaren Christian Cooper som blev hotad med polisanmälan av en kvinna när han bad henne koppla sin hund vill inte medverka i rättegången mot henne, rapporterar New York Times.

– Hon har redan betalat ett högt pris, säger Christian Cooper till CNN.

Händelsen inträffade tidigare i maj i Central Park och på filmen Christian Cooper filmat hörs hur kvinnan ringer ett telefonsamtal och säger ”en afroamerikansk man hotar mig och min hund” i luren. Hon kommer att åtalas tidigare i veckan för falsk angivelse.

3 tim
Läs mer om Trumps Amerika
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Rapport: 124 000 jobb hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos att antalet sysselsatta minskar med mellan 40 000 och 124 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det konstaterar myndigheten i en ny rapport där effekterna av elbristen studerats.

De studerade regionerna är Östra Mellansverige (Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län), Skåne län samt Västra Götalands län.

–Näringslivets investeringar är nödvändiga för klimatomställning och samhällsutveckling. Tilltron till elsystemet är avgörande. För mig är det självklart att Sveriges regering, i en tid av pandemikris med behov av ökade investeringar och ökad sysselsättning, inte kan ignorera de varningssignaler som elsystemet skickar ut. Vi ska självklart inte förlora jobb på grund av elsystemet. Ett stabilt, fossilfritt och konkurrenskraftigt elsystem ska istället bidra till att det skapas många fler jobb, säger Lina Håkansdotter, chef avdelningen hållbarhet infrastruktur på Svenskt Näringsliv till fPlus.

I Skåne är bedömningen att antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 - 19 000.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att en framtida elkris skulle kunna slå mot ”den samlade kedjan inom den exportintensiva skogs- och träindustrin” i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Här visar rapporten på att mellan 5 000 och 1 700 arbeten inte skulle skapas i skogs- och träindustrin år 2040 som en följd av elbristen.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Elhaveriet är ett hot mot klimatmålen”

Regeringens nonchalanta attityd till landets elförsörjningsproblem är inte försvarbar – nu krävs krafttag för att undvika kollaps i elnätet, skriver Lina Håkansdotter i en debattartikel på Altinget.

Med dagens förutsättningar minskar incitamenten för företag att investera sig in i ökat elberoende, och långsiktigt får detta konsekvenser för klimatmålen. Länge har energipolitiken subventionerat in vindkraft som inte efterfrågats och nu befinner vi oss i en kris som är svår att lösa, menar debattören.

”Sätt ett mål för leveranssäkerhet, trygga den elförsörjning vi redan har på plats och ge Svenska kraftnät möjlighet att skyndsamt bygga ut överföringsförbindelserna inom landet”, skriver Lina Håkansdotter.

Idag 08:20
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Läs mer om Den akuta elkrisen
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson / Folkliv på uteservering.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Kängan till de yngre som inte följer råden: ”Vi måste skydda varandra”

Trots att de svenska siffrorna går i positiv riktning är det inte läge att slappna av än, framhåller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han säger att han får många mejl om att yngre inte respekterar råden och poängterar att socialdistansering och att stanna hemma vid symtom gäller alla, inte bara de i riskgrupper.

– Vi har en spridning som till stor del finns bland yngre människor, icke riskgrupper. Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta. Det åligger var och en av oss att skydda varandra, säger Carlson.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Gränsen på gamla Svinesundsbron, Strömstad. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge kan välkomna svenskar från tre regioner

Tre svenska regioner kan komma att godkännas för resor till och från Norge, rapporterar VG. Enligt tidningens genomgång av smittan i Sverige uppfyller Blekinge, Kronoberg och Skåne norska Folkhälsoinstitutets krav på smittspridning och testresultat.

I morgon vid lunchtid kommer myndigheten att komma med nya reseråd om resor till och från Norge inom EU och Schengen-området. Myndigheten uppger för VG att man kommer att uppdatera restriktionerna för de nordiska länderna.

2 tim
Protester under tisdagen.  Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter protesterna – ingen nedstängning i Belgrad

Efter de stora protesterna i den serbiska huvudstaden Belgrad de senaste dagarna skrotar nu regeringen planerna på en ny nedstängning under helgen. Det säger premiärminister Ana Brnabic enligt Reuters.

Demonstranter försökte storma parlamentet på tisdagskvällen och under onsdagen fortsatte våldsamma protester mot att regeringen ville införa nedstängning i staden för att hindra coronasmittan.

Men i stället införs nu ett förbud om sammankomster med fler än tio personer och kaféer och restauranger får stängningstid klockan 21.00.

1 tim
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ogifta par kämpar mot förbud – vill återförenas

Med budskap som ”Kärlek är inte turism” försöker ogifta par driva frågan om att även de som inte är gifta ska få undantag från inreseförbudet till EU och kunna återförenas med sina respektive, skriver New York Times.

EU-kommissionen har uppmanat medlemstater att göra undantag även för ogifta men än så länge är det bara Danmark och Sverige som delvis tillämpar rekommendationen.

Ylva Johansson, som är EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor, har gjort uttalanden där hon stöttar kampanjen men säger samtidigt att det är upp till medlemsländerna att avgöra.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer