USA i fokus med Jakob Stenberg

Hot, bråk och riksrätt är lika amerikanskt som äppelpaj

Tonläget mellan demokrater och republikaner är uppskruvat. Men hårda ord och polarisering är inget nytt, konstaterar krönikören Jakob Stenberg och blickar både bakåt i historien till dagens krav på riksrätt, och framåt mot nästa års presidentval.

Inför valet 2016 lanserade Clintonkampanjen en film där små barn satt framför tv:n och såg när Donald Trump slungade ur sig sina värsta sexistiska och rasistiska kommentarer. Efter valet har det knappast blivit bättre; listan över lögner och förolämpningar som kommit ur presidentens mun blir längre för varje vecka som går.

Parallellt har tonläget höjts inom Demokraterna. Där Clintons kampanjfilm lät Trumps ord stå för sig själva, har många demokrater på senare tid själva valt hur motståndarna bör beskrivas. ”Trump tror på vit överhöghet”, hävdade flera presidentkandidater under sommaren. Flera toppdemokrater har beskyllt majoritetsledaren i Senaten, republikanen Mitch McConnell, för att ha blod på sina händer då han enligt dem gör för lite för att stoppa försäljningen av automatvapen. Dagligen utbyts invektiv mellan folkvalda i den amerikanska huvudstaden.

Vicepresidenten sköt ihjäl sin åsiktsmotståndare

En eventuell riksrättsprocess lär knappast göra saken bättre. Vi kan vänta oss att riksrättsdiskussionen blir en del valkampanjen, från båda sidor, och att tonen skruvas upp ytterligare.

Håller det politiska samtalet på att balla ur?

Svaret är att hård ton och polarisering är lika amerikanskt som äppelpaj och har sina rötter tillbaka till långt innan Trump ens övervägde att ställa upp som presidentkandidat. Historiker skulle peka på skjutduellen mellan vicepresident Aaron Burr och finansministern Alexander Hamilton 1804, där den sistnämnde drog det kortaste strået och avled. Eller president Andrew Jackson som några decennier senare påminde sina fiender om att han en gång hade mördat en man. Och då har vi inte ens berört hur Richard Nixon beskrev sina meningsmotståndare i Ovala rummet.

Mitch McConnell fimpade fredspipan och eldade upp olivkvisten

Mer relevant är att utgå från 1990-talet, vilket journalisten Steve Kornacki gjort i sin aktuella bok ”The Red and the Blue: The 1990’s and the Birth of Political Tribalism”. Kornacki beskriver en tid då tribalismen föddes och Newt Gingrich lyckades vinna tillbaka representanthuset i republikansk kontroll för första gången på 60 år, blev själv talman och uppmanade sina partivänner att sluta vara artiga och istället ge sig på motståndarna på det personliga planet. Clintonadministrationen skruvade upp volymen ytterligare till den mån att Bill Clinton till slut fann sig själv ställd inför riksrätt.
Ingen dog i en skjutduell, men nära på.

Sedan dess har sprickan mellan partierna – och därmed amerikanerna – fördjupats genom valet 2000 där George W Bush beskylldes för att vara en illegitim president, via det sedermera djupt impopulära Irakkriget, till en finanskris som slog brett över det amerikanska samhället. Mitt i krisen valdes Barack Obama på ett mandat om att ena landet, men visade sig inte ha förmågan att samarbeta över partigränserna.

Republikanerna gjorde å sin sida allt för att motarbeta presidenten, Mitch McConnell fimpade fredspipan och eldade upp olivkvisten när han redan från början deklarerade att hans absolut viktigaste uppgift var att Obama bara skulle sitta en mandatperiod. Som ett led i strategin kölhalades den republikanske New Jersey-guvernören Chris Christie när han välkomnade Obama under en naturkatastrof i delstaten.

Riksrättsprocessen lär öka polariseringen ytterligare

Under 1980-talet bråkade president Reagan och talmannen O’Neill, från olika partier, på arbetstid och spelade golf på fritiden. När president Obama och talmannen Boehner gick en golfrunda blev kritiken massiv från de egna partimedlemmarna. Golfandet upphörde omedelbart.

Så har det sett ut sedan dess. Ingen republikan röstade för Obamacare och ingen demokrat gav sitt stöd till republikanernas skattereform. För inte särskilt många år sedan var voteringarna ofta betydligt mer splittrade, om det så gällde vapenlagar, aborter, samkönade äktenskap eller kriget i Irak. Men många politiker har nått sin framgång tack vare polariseringen, inklusive den sittande presidenten. Washington är en reflektion av landet i stort: enligt opinionsinstitutet Pew gifter sig amerikaner allt oftare med likasinnade politiskt och umgås allt mindre med personer som har andra politiska värderingar än sig själva.

Efter att Nancy Pelosi i veckan öppnat upp för en riksrättsprocess mot president Trump påtalade flera demokrater att detta är viktigare än det dagliga käbblet och att båda partierna nu måste enas för att få fram sanningen. Givetvis är det också en del av det politiska spelet. Oavsett vad Trump har gjort, hur Demokraternas plan ser ut eller vad resultatet blir så lär hela riksrättsprocessen lämna landet mer polariserat än det var innan den inleddes.

Fördomarna om åsiktsmotståndarna är betydande på båda sidor

En ny undersökning från tankesmedjan More in Common, visar att fördomarna om åsiktsmotståndarna är betydande på båda sidor. När demokrater fick frågan om hur många republikaner som de tror tycker att rasism är ett stort problem, svarade demokraterna 50 procent. Rätt svar? 79 procent. Republikanska deltagare gissade att varannan demokrat ansåg att de flesta poliser är dåliga människor. Rätt siffra var 15 procent.

Studien visar att ju mer fel en person gissade, desto mer troligt var det att den personen såg sina meningsmotståndare som elaka, själviska eller dåliga människor.
”Att polarisera människor är ett bra sätt för att vinna val”, konstaterade en gång den legendariska journalisten Molly Ivins, men tillade: ”och också för att förstöra ett land”.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De fallande bopriserna

Storbankerna är överens om att bopriserna ska upp

En minskad tillväxt och sysselsättning kommer att göra fastighetsprisernas uppgång avtar under både 2020 och 2021, spår Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf i ett marknadsbrev efter Valueguard släppt sin statistik för bopriserna i oktober.

Chefsekonomen Christina Nyman skriver i Handelsbankens färska Fastighetsrapport att en svagare konjunktur och stigande arbetslöshet kommer dämpa prisutvecklingen på bopriser framöver. Hon och banken räknar dock med ”svagt stigande priser”.

Lägenhetspriserna har stigit något under det senaste halvåret, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i en uppdatering. Hon och banken tror på måttligt stigande bostadspriser på kort sikt.

”Riksbankens räntehöjning kan ge bopriserna ytterligare bränsle om hushållen tolkar låga räntor som ett permanent tillstånd”, skriver Spector.

De kommande två åren spås bopriserna stiga med fem procent, skriver Swedbank i ett marknadsbrev på tisdagen.

”Låga räntor, sänkta skatter, ok arbetsmarknad gör att hushållen piggnar till”, skriver Swedbanks ekonom Knut Hallberg på Twitter.

Igår 18:25
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Bostadskrasch i Sverige kan sänka världsekonomin

Deutsche Bank’s chefsekonom Torsten Slok listar på CNBC.com 20 risker för ekonomin och marknaden under 2020. En av riskerna är en krasch för bostadspriserna i Sverige, Kanada och Australien. Andra risker är en fortsatt ökad ekonomisk ojämlikhet, handelskrig och långsam tillväxt i Europa, Kina och Japan.

– Handelskrig och riksrätt är kortsiktiga risker som kan lösas innan 2019 års utgång, medan ökad ojämlikhet är en långsiktig utveckling som politikerna skulle kunna adressera i framtiden, säger Torsten Slok till CNBC.

18 nov
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Villapriser sjönk i oktober: ”Blygsamma förändringar”

Villapriserna i Sverige sjönk med 0,2 procent i oktober jämfört med månaden före. Det visar färska siffror från Valueguard.

På riksnivå var priserna på bostadsrätter oförändrade. I Stockholm och Göteborg steg dock lägenhetspriserna under årets tionde månad, medan de sjönk något i Malmö.

Även när det kommer till villapriserna var utvecklingen densamma – de steg i Göteborg och Stockholm medan de sjönk 1 procent i Malmö.

– Det är blygsamma förändringar i pris mellan september och oktober. Man kan se det som ett sundhetstecken, marknaden är inte så slagig åt något håll, säger Claduia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Igår 07:38
Läs mer om De fallande bopriserna
Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Analys: En jämn men ack så förutsägbar valdebatt

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

Igår 22:17
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

Igår 20:01
Labours hemsida. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour använder billigt cyberskydd – trots attack

När brittiska Labours digitala plattformar utsattes för en ”sofistikerad och storskalig” cyberattack förra veckan använde partiet ett billigt cyberskydd för motsvarande 250 kronor i månaden. Enligt internmejl som Reuters tagit del av kommer Labour inte att uppgradera tjänsten, trots att nivån på dagens skydd inte rekommenderas till organisationer som löper stor risk att utsättas för attacker.

Ett par dagar efter cyberattacken tog den ökända hackergruppen Lizard Squad på sig ansvaret för den.

Igår 20:30
Läs mer om Valet i Storbritannien
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Professor: ”Att reducera fossila utsläpp är inte tillräckligt”

Att lösa klimatproblemen enbart genom att skära ned på koldioxidutsläppen är orealistiska och blundar för hur jordens energiförsörjning faktiskt ser ut idag och för en överskådlig framtid, skriver Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorolog, på SvD:s debattsida.

”Vad som i stället behöver prioriteras är att ta itu med de konkreta utmaningarna på energiområdet. Vetenskapliga och tekniska ambitioner måste öka för att finna realistiska lösningar på jordens energiproblem.”, skriver han.

Som möjliga lösningar nämner han att integrera elförsörjningen över stora områden för att jämna ut väderberoendet från vind- och solenergi och att från solenergi producera vätgas eller alkoholer som metanol.

Igår 20:35
Malin Björk i EU-parlamentet och en potatisplockare i Italien. TT
undefined

V: Jordbrukspolitiken i EU en korrupt klimatkatastrof

EU:s jordbrukspolitik är korrupt och en klimatpolitisk katastrof, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V) på debattplats i Göteborgs-Posten. Förutom att stödet belönar storskaligt jordbruk och kemikalieanvändning visade en New York Times-granskning nyligen att systemet missbrukas genom att EU-pengar också går till regeringschefers bekanta.

Helt oacceptabelt, skriver Björk, som vill att Sverige visar framfötterna när EU:s nästa långtidsbudget nu förhandlas.

”Regeringen måste vara glasklar i förhandlingarna och kräva att EU:s jordbrukspolitik både minskar och reformeras radikalt”, skriver hon.

På sikt vill Vänsterpartiet att jordbrukspolitiken ska avgöras på nationell nivå.

Igår 10:22
Läs mer om Klimathotet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

Igår 19:11
Donald Trump, Jennifer Williams överst tv, Timothy Morrison överst th, Alexander Vindman under tv och Gordon Sondland under th.  TT/AP
undefined

Analys: Häpnadsväckande vittnesmål kan avgöra allt

Riksrättsprocessen går in i den mest kritiska fasen i och med de nya vittnesmål som ska höras offentligt nu i veckan, skriver Stephen Collinson i en analys. Det gäller både för demokrater som vill peta Donald Trump från sitt ämbete, och för republikaner som vill rädda presidenten. TV-sändningarna under de kommande tre dagarna väntas visa på häpnadsväckande vittnesmål – vilka kan avgöra om Trump missbrukade sin makt för att pressa Ukraina, skriver han.

Riksrättsprocessen handlar varken om sanning eller rättvisa, säger Fox News Sean Hannity i sitt program. Demokrater som driver på tillsammans med mediamobben kan inte inse att de förlorade valet 2016. ”Ända sedan dess har de varit ute efter hämnd”, säger han.

Igår 13:15
Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till Mike Pence, ska höras i riksrättsutredningen.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två nyckelfigurer vittnar om Ukrainasamtalen

Två av Donald Trumps säkerhetsrådgivare som lyssnade på det så kallade Ukrainasamtalet ska vittna i riksrättsutredningen i dag, skriver AP. Förhören är offentliga.

Den ena är överstelöjtnant Alexander Vindman som var säkerhetsrådgivare till den amerikanska presidenten. Dessutom hörs Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till vicepresident Mike Pence. De båda uppges ha uttryckt oro angående Trumps samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, där presidenten ska ha uppmanat till utredning av den politiska rivalen Joe Bidens son.

Ytterligare två personer vittnar senare under dagen: USA: specialsändebud till Ukraina, Kurt Volkner, och Timothy Morrison på USA:s säkerhetsråd.

Igår 05:51
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Polisen har spärrat av ett skogsområde. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den försvunna 17-åringen

Misstänktes pappa: Lovade att han inte gjort något

Den man som anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, vädjade själv på sociala medier om hjälp att hitta henne, skriver Expressen. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

Mannens pappa säger att sonen berättade att paret hade tjafsat innan försvinnandet.

– Han sa pappa, jag lovar jag har inte gjort någonting, berättar pappan.

En granne till den misstänkte mannen berättar för Aftonbladet att han träffat både mannen och Wilma Andersson flera gånger.

– De har alltid varit väldigt artiga och trevliga, säger grannen.

Igår 21:10
Wilma Andersson. Privat/Missing People
undefined

Jacka som liknar Wilmas hittad under sökandet

Under tisdagskvällen hittades en jacka i samband med sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17, rapporterar Expressen.

– Vi vet att det finns en liknande kappa som Wilma hade på sig vid försvinnandet, säger Jesper Söder, insatsledare hos sökorganisationen FIKK.

Sökandet har under eftermiddagen utvidgats från Uddevalla till trakterna runt Ljungskile. Tidigare under sökandet har skor och ett par glasögon hittats. Polisen skriver på sin hemsida att sökandet avslutades vid 22.30-tiden och ska återupptas på onsdagsmorgonen.

En man i 20-årsåldern som har en relation med Wilma Andersson sitter anhållen, skäligen misstänkt för mord. Han förnekar enligt sin advokat all inblandning.

Igår 21:49
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänktes advokat: Förnekar helt och hållet

Den man som under dagen gripits och anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, förnekar brott. Det säger hans advokat Beatrice Rämsell till SVT Väst. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

– Han förnekar brott helt och hållet. Något mer kan jag inte berätta eftersom jag fått de instruktionerna från min klient, säger hon.

Mannen har under dagen förhörts av polis. Polisen vill emellertid inte gå in på vad som ligger bakom att mannen greps.

– Vad vi har för information och vad vi har för underlag för gripande, det är polisens sak att behålla i förundersökningen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Igår 19:06
Läs mer om Den försvunna 17-åringen