Maud Spencer, finalist i Året kvinnliga stjärnskott.  Foto: Svenskt Näringsliv
Sveriges entreprenörer

Hon lyckades få Christian Dior som kund – ”Hittade oss på nätet”

En dag fick entreprenören Maud Spencer, Svalson, en påstötning från självaste Christian Dior. Det blev starten på en affärsrelation som fortgår än idag. Och entreprenören Harry van der Veen, NUITEQ, berättar varför man ska följa passionen som entreprenör.

Berätta om den bästa affären i ditt företagarliv.

– Det här är i varje fall den roligaste affären. Det var när de ringde från Christian Dior och jag sitter som säljare på företaget och får sälja in mina skjutluckor till deras butik i Champs-Élysées i Paris. Företaget har fortsatt kontakten med Christian Dior och sålt mer till dem under årens lopp.

Hur gick affären till?

– Christian Dior hade sett oss på nätet och ville dessutom att jag skulle komma ner till Paris och träffa dem. Jag fick följa med till Paris och träffa arkitekten och sen har vi tillsammans ritat in våra produkter i flera av deras smyckeavdelningar.

Vad har du för tips till framtida företagare?

– Man ska starta ett företag inom något man är bra på och tycker är roligt. Sedan kommer affärerna och man kommer antagligen att ändra inriktning. Men det händer ingenting förrän man har startat.

Fakta

Maud Spencer, Svalson AB, tillverkar och säljer eldrivna skjutluckor och höj- och sänkbara vindskydd.

Harry van der Veen, NUITEQ, anser att man ska följa passionen som entreprenör.

Berätta om den bästa affären i ditt företagarliv.

– Vi gjorde faktiskt en av våra största affärer någonsin i vårt företags historia för bara några månader sedan. Jag får inte berätta vilket företag det gäller men det handlar om en partner som vi har jobbat med i flera år. Tidigare har vi även gjort bra affärer med Intel och Lenovo.

Hur gick affären till?

– Vi har jobbat med företaget i flera år och de är väldigt nöjda med vår produkt och ser en växande marknad. Av den anledningen skrev de på ett nytt kontrakt med utökat engagemang.

Har du något tips till nya entreprenörer?

– Följ passionen! Annars kommer man inte att ha drivet att orka fortsätta i flera år, för man måste vara villig att lägga ner fem till tio år under resans gång.

Du är ursprungligen från Nederländerna. Hur är det att driva företag i Sverige?

– Jag tycker att det är fantastiskt eftersom den entreprenöriella gemenskapen är så stöttande. Det finns många bra nätverksmöjligheter och potentiella kunder.

Fakta

Harry van der Veen, NUITEQ, utvecklar mjukvara som gör det möjligt för flera personer att använda en skärm samtidigt. Blev finalist i SEB:s pris Bästa internationella tillväxt 2019.

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Farliga munskydd har köpts in av flera regioner

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

6 min
Studentflak. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fördubbling av smittfall bland studenter i väst

Sedan vecka 23, då många gymnasieelever tog studenten i Västra Götaland, har antalet bekräftade fall av coronavirus i årskullen fördubblats i regionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Studentfirandena, kramkalasen och festerna har med all sannolikhet bidragit till en smittspridning, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Från andra regioner har rapporterats om smittspridning vid enskilda fester eller klasser, men i Västra Götaland har spridningen bland ungdomar födda 2001 varit mer generell, enligt Dotevall.

2 tim
Undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Patienter får själva spåra smitta – går emot WHO-råd

Den stora mängden coronatester har gjort att flera regioner har lagt över ansvaret för smittspårning på patienterna, som SVT var först med att rapportera. Men att be patienterna själva höra av sig till sina kontakter för att berätta om testresultatet lever inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s guide över smittspårning från i maj, enligt Ekot.

Uppsala är en av de regioner som till stor del förlitar sig på patienternas hjälp – men vården gör inga kontroller för att se till att smittspårningen verkligen äger rum.

– Det är inte så att vi ringer och dubbelcheckar och kollar, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

15 min
Bilder från Hongkong.  TT
undefined

Kina tänker stoppa brittiskt medborgarskap i motattack

Kina kommer att stoppa Storbritannien från att ge Hongkongbor brittiskt medborgarskap, uppger den kinesiska ambassaden i Storbritannien, enligt The Guardian.

Svaret kommer efter att premiärminister Boris Johnson under onsdagen lovat att introducera en enklare väg för att nå brittiskt medborgarskap för de som flyr undan den nya stränga säkerhetslagen i Hongkong.

Utrikesminister Dominic Raab har medgett att Storbritannien inte har mycket att sätta emot om Kina hindrar personer från att fly.

2 tim
Protester i Hongkong under onsdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadör uppkallad av brittiska UD: ”Djup oro”

Det brittiska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong, skriver Sky News. Syftet är att uttrycka Storbritanniens ”djupa oro” över situationen.

Mötet skedde tidigare under onsdagen. Den brittiska toppdiplomaten Simon McDonald ska då ha gjort klart att britterna anser att Kinas agerande bryter mot den brittisk-kinesiska överenskommelsen från 1984 som garanterade Hongkong full frihet under 50 år efter det att territoriet återlämnades till Kina 1997.

Igår 20:28
Läs mer om Hongkongprotesterna
Maria Van Kerkhove, WHO.  - / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

1 tim
Bilder från Kalifornien.  TT
undefined

USA för första gången över 50 000 nya fall på ett dygn

För första gången har antalet nya bekräftade smittfall av coronaviruset på ett dygn överstigit 50 000 i USA, rapporterar flera medier.

Flera delstater, som Kalifornien, Texas, Arizona, North Carolina och Georgia, har under det senaste dygnet haft fler nya bekräftade fall än någonsin.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom uppmanar nu invånarna till försiktighet.

– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer.

Det totala antalet smittade i landet steg under onsdagen med drygt 52 000 människor, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

3 tim
Dödsfallen uppmärksammas i Rio de Janeiro. Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien passerar 60 000 döda – lokalval skjuts upp

Brasilien har passerat 60 000 döda i covid-19, efter att drygt 1 000 nya dödsfall registrerats under onsdagen, rapporterar AFP. Hela den senaste veckan har landet haft det högsta antalet dagliga dödsfall i världen.

Smittspridningen visar inga tecken på att sakta ned och regeringen har enligt Reuters utfärdat ett dekret för att begränsa inresorna i landet under 30 dagar.

Landet har också beslutat att årets lokalval, som skulle ha hållits i oktober, skjuts upp till november på grund av smittan, rapporterar Bloomberg.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer