Foto: Sören Andersson
Integrationens utmaningar

Hon gick från flykting till chefsjobb på sjukhusbygge

Diana Baghdo fick jobb efter bara två år i Sverige tack vare Skanskas internationella ledarprogram. ”När jag träffar kollegor som också är från Syrien kan de inte förstå att det gick så snabbt”, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Diana Baghdo jobbade som ingenjör i byggbranschen i norra Syrien när hon sedan blev ansvarig för flyktinglägret Al Hol, där de tog hand om irakiska flyktingar.

– När kriget i Syrien började var det först lugnt i vår provins, med den enda skillnaden att vi började ta hand om inhemska flyktingar i lägret. När IS formades blev det för farligt för oss att stanna, berättar hon för Arbetsmarknadsnytt.

För bara några år sedan flydde Diana Baghdo till Sverige med sin man och dotter och hamnade i Botkyrka. I dag jobbar hon som produktionschef för ombyggnaden av S:t Görans sjukhus i Stockholm. Detta bland annat tack vare ett snabbspår i språk – Academic Power – som hon fick gå.

– Jag kunde hoppa över SFI grund och gick snabbt till svenska som andraspråk. Det gav mig jättemycket.

Fick jobb efter bara två år

Utöver snabbspåret deltog Diana Baghdo också i Skanskas internationella ledarprogram som hon blev tipsad om av sin handläggare. I den fick hon lära sig om den svenska byggbranschen och ha en praktikperiod på 17 veckor.

Utbildningen ledde också till att Diana Baghdo fick jobb bara två år efter att hon hade kommit till Sverige.

– När jag träffar kollegor som också är från Syrien kan de inte förstå att det gick så snabbt. Jag trodde själv att det bara skulle bli en praktik, inte en anställning. Men det var tufft med språket. Jag trodde att engelska skulle räcka men om man ska vara ute i produktionen och prata med yrkesarbetarna måste man kunna svenska, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Arbetsförmedlingen sa först nej

Arwa Abbas har också gått Skanskas utbildning men hon berättar att hon fick kämpa för det. Först sa Arbetsförmedlingen nej eftersom hon bodde tre timmar bort från Stockholm och pendlingen skulle ta för lång tid. Men Arwa Abbas gav sig inte och Arbetsförmedlingen gick till slut med på det.

– Jag kom in 2017. Då hade jag väntat på uppehållstillstånd i två år och läst SFI ett år, så det tog tre år innan jag kunde gå programmet. För mig som har arbetat hela livet var det otroligt jobbigt att vänta så länge. Det har varit en lång resa.

I dag jobbar Arwa Abbas som byggingenjör på ett projekt i Limhamns sjöstad, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Idag 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

4 tim
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

2 tim
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Polis vid platsen för en av dödsskjutningarna. Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Tyskland

Analys: Tysklands problem med högerextremism växer

Dödsskjutningarna i tyska Hanau utreds som ett högerextremt terrordåd och allt tyder på att gärningsmannen hade allvarliga mentala problem, skriver Olle Lönneaus på Sydsvenskan.

Häromdagen greps också flera män i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. Men det vanligaste mönstret bakom dåd som det i Hanau är att gärningsmännen är ”ensamvargar” som inspirerats av rasistisk propaganda på nätet – i stil med Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Philip Manshaus, menar Lönneaus.

Ivana Kottasová på CNN menar att dödskjutningarna i Hanau är ännu ett tecken på Tysklands växande problem med högerextremism. Enligt henne är det här den tredje dödliga attacken som kan kopplas till högerextremism i år.

Den senaste tidens ökning av högerextremt våld i landet ser också ut att gå hand i hand med det främlingsfientliga partiet AFD:s växande framgångar. Partiets retorik riskerar att få någon att vilja ”ta saken i egna händer”, skriver hon.

44 min
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
undefined

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

Idag 14:37
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 06:25
Läs mer om Skjutningarna i Tyskland