Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Hon är den enda som kan kryssa sig in i EU-parlamentet

Emma Wiesner är den okända energiingenjören som plötsligt har blivit centrum för stor spänning. När personvalskryssen räknas efter söndagens val ser hon ut att vara den enda som kan kryssa sig in, oavsett parti.

Just nu pågår räkningen av kryssrösterna till Europaparlamentsvalet. Runt om i landet sitter politiker från alla partier och följer räkningen via Valmyndighetens webbplats. För att bli kryssad in i parlamentet, det vill säga personvald, krävs att en kandidat får mer än fem procent av partiets röster.

Mest spännande är räkningen sannolikt för Centerpartiets Emma Wiesner, som ser ut att vara den enda, oavsett parti, som har en chans att kryssa sig in. I skrivande stund har hon, som stod trea på partiets lista, 4,68 procent av partiets, medan tvåan, Abir Al-Sahlani, ligger långt efter och sannolikt endast kan förlita sig på att Emma Wiesner inte får tillräckligt många röster.

Emma Wiesner säger att hon i första hand är glad över Centerpartiets resultat, där partiet ökade med 4,3 procentenheter till 10,8 procent, partiets bästa resultat någonsin i ett EU-val, vilket innebar en dubblering av mandat från ett till två. För egen del vill hon dock inte ta ut något i förskott, utan väntar in resultatet av rösträkningen.

Är det nervöst?

– Ja, det måste man väl säga att det är, säger Emma Wiesner.

Du är ju inte känd sedan tidigare, men ändå verkar det gå förhållandevis bra för dig i valet. Vad är det som ni har gjort i kampanjen som har funkat?

– Vi har fokuserat stenhårt på mina kärnfrågor som är energi och klimat. 73 procent av Europas energi är fossil och då är det väldigt tydligt att klimatfrågan är en energifråga. Många efterfrågar en politik för att hantera klimatfrågan och då tror jag att min profil som energiingenjör med fötterna i energibranschen thar attraherat många, säger hon.

Hon menar att en framgångsfaktor är Centerpartiets starka personvalskultur och säger att det är ett parti som gärna stöttar enskilda kandidater. Runt sig har hon haft en grupp kampanjmedarbetare och ett nätverk i Centerstudenter, Centerpartiets studentförbund, som under valrörelsen valde att göra Emma Wiesner till sin egen kandidat. Även ungdomsförbundet CUF har stöttat henne i kampanjen.

– Jag har verkligen inte gjort det här själv, utan det är en laginsats.

Men det finns annat som kan ha påverkat. Centerpartiet har ökat sitt stöd både bland unga och storstadsväljare.

– Det är exakt det som är min målgrupp. Jag tror att unga kvinnor ser sig själva i mig och ser någon som kan agera i klimatfrågan, säger Emma Wiesner.

Hon vill inte kommentera om hon nu under rösträkningen har någon kontakt med förhandlare nere i Bryssel, men säger samtidigt att det hon helst vill arbeta med är just energifrågorna. Det är inte svårt att lista ut vilka utskott hon helst vill sitta i om hon skulle bli invald.

Rösträkningen kommer sannolikt pågå ett par dagar till. Vid valet 2014 blev resultatet klart framemot fredagen efter valdagen. Det ser ut att ta ungefär lika lång tid den här gången. För Centerpartiets andra- och tredjenamn på valsedeln lär det bli en nagelbitare ända in i det sista.

Toppnyheter

Privat + TT
Arbetskraftsinvandringen

Tio miljoner i vinst – Migrationsverket: De tjänar för lite

I 33 år har John Bauer Hotel i Jönköping varit stabilt och lönsamt. I dag går det med tio miljoner i vinst och delar ut tre miljoner. Men Migrationsverket menar att de inte har råd att anställa en diskare på 70 procent, skriver Arbetsmarknadsnytt. Nu vittnar flera företag om märkliga avslagsbeslut i arbetstillståndsärenden på grund av påstådd låg lönsamhet.

– Migrationsverket anser på allvar att företagen inte har råd att anställa. Jag vill hävda att Migrationsverkets handläggare inte kan läsa siffror eller har de nödvändiga ekonomiska kunskaperna, säger ekonomen Joachim Blom, ekonomikonsult hos ett av de drabbade företagen, till Arbetsmarknadsnytt.

Restaurangerna Sushiyaki i Skövde och Jungle Thai i Jönköping ville anställa kockar med specialistkompetens från tredje land. Men båda restaurangerna har tvingats dra ner på verksamhet för att Migrationsverket nekade arbetstillstånd med hänvisning till låg lönsamhet.

– Jag undrar vilken företagare som anställer människor om man inte räknar med att den anställda ska generera vinst, säger Kent Ly, som äger Jungle Thai.

3 tim
Lars Johansson
undefined

Sverige – bäst i världen på arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandringen till Sverige består idag till största delen av högutbildade människor. Tacka den enkla svenska modellen för det, menar OECD. I sin tur gör det att den samlade arbetskraftsinvandringen fungerar bättre än någonsin, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Därför finns all anledning att bevara det nuvarande systemet och skydda det mot klåfingriga försök till förändringar, menar Caspian Rehbinder på tankesmedjan Timbro.

– Vi har ett enkelt och transparent system medan krångliga system som i till exempel Kanada och USA stöter bort människor, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Timbro har studerat den prognos som Arbetsförmedlingen gör varje år av det kommande arbetskraftsbehovet inom olika yrken. Den har sedan samkörts med Migrationsverkets statistik över beviljade arbetstillstånd. Siffrorna visar då att 90 procent av de beviljade arbetstillstånden gäller sådana yrkeskategorier där Arbetsförmedlingen menar att det råder brist på kvalificerade medarbetare i Sverige.

– Det är stick i stäv med en tämligen spridd uppfattning att merparten av invandringen rör människor som är aktuella för jobb i yrken där det inte finns något behov. Och att det i sin tur försämrade möjligheten för den mest eftertraktade arbetskraften.

10 sep
Foto:  Pontus Lundahl/TT
undefined

”Arbetskraftsinvandringens matchning är bättre än någonsin”

Trots det breda stödet för den svenska modellen för arbetskraftsinvandring finns det ett visst motstånd som mestadels bygger på missuppfattningar och överdrifter, skriver Timbros programansvarig för arbetsmarknad, Caspian Rehbinder, och vd Karin Svanborg-Sjövall.

Skribenterna tar avstamp i vad de skriver är en vanlig missuppfattning – den om att reformen för arbetskraftsinvandring från 2008 öppnade för mer invandring till yrken där det inte behövs arbetskraft. Detta stämmer inte, skriver de.

Rehbinder och Svanborg-Sjövall jämför Migrationsverkets statistik för beviljade arbetstillstånd med Arbetsförmedlingens prognos över yrken där det råder brist, överskott eller balans. Jämförelsen visar att fler arbetstillstånd till yrken med påtaglig brist beviljades 2018 än vad som beviljades totalt under 2007. I dag har andelen matchning till bristyrken ökat till över 90 procent, från 60 procent år 2007.

8 sep
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Grön skattesänkning på 3,5 miljarder utlovas till 2021

Regeringen budgeterar upp 3,48 miljarder kronor för ytterligare skattesänkningar 2021. Skattesänkningarna ska vara en del av den gröna skatteväxlingen, skriver regeringen i ett pressmeddelande inför släppet av hela höstbudgeten i morgon onsdag.

Enligt punkt fem i Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska ”en kraftfull grön skatteväxling genomföras”. Målet är att den ska omfatta minst 15 miljarder kronor. Det är inte klart vilka skatter som kan komma att sänkas, skriver regeringen.

26 min
Isabella Lövin.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Utvecklingstid är en arbetsmarknadsåtgärd

MP-språkröret Isabella Lövin menar att satsningen på den så kallade utvecklingstiden är en arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen lägger 200 miljoner under nästa år på att genomföra åtgärden som är en möjlighet för vissa anställda att ta ledigt för att utbilda sig eller starta eget. I en intervju med P1-morgon säger Lövin att tanken är att människor framför allt ska utbilda sig inom bristyrken.

Hon slår även ifrån sig kritiken som kommit från Svenskt Näringsliv och LO.

– Med friåret kunde man vara ledig för att knyppla men detta har ingenting med det att göra. Det här handlar om kompetensutveckling.

2 tim
Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
undefined

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

Igår 20:54
Läs mer om Höstbudgeten
Polisen på platsen där det larmades om skottlossning i Nacka, öster om Stockholm, på söndagskvällen.  Claus Meyer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

”Att slopa straffrabatten stoppar inte gängvåldet”

Om straffrabatten för unga lagöverträdare tas bort påverkas inte bara gängen, utan också alla andra unga, skriver advokat Bengt Ivarsson, före detta ordförande i Sveriges advokatsamfund, på SVT Opinion. Han menar att en slopad straffrabatt är ett trubbigt verktyg för att komma åt gängkriminaliteten.

I stället föreslår han regleringar som riktar in sig mot målgrupp snarare än åldersgrupp. ”Ett alternativ är att anse det som en försvårande omständighet om man begår brott och ingår i ett kriminellt gäng”, skriver Ivarsson.

42 min
Illustrationsbild CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Könsnormer ska utmanas för att stoppa gängvåldet

Stockholm stad vill att unga mäns könsroller utmanas som ett sätt att minska rekryteringen till kriminella gäng, skriver Mitt i Stockholm.

– Det vi kan se inom våldsamma grupperingar är att man hela tiden triggar igång varandra med tankar som att man aldrig ska backa och att man ska vara en riktigt man. Det går att jobba med dessa frågor och uppnå väldigt positiva effekter, säger socialborgarråd Jan Jönsson (L) till tidningen.

I den strategi för att hindra rekryteringen till gängen som han har tagit fram åt staden ingår också bland annat ett utökat samarbete mellan socialtjänst och polis. Strategin är ute på remiss och kommer att behandlas i kommunfullmäktige efter årsskiftet.

39 min
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Demonstrationer skedde i samband med gårdagens möte mellan Boris Johnson och EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker. TT
Brexit - förhandlingarna

Nu testas Boris Johnsons drag av högsta domstolen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att invänta högsta domstolens beslut kring huruvida hans kontroversiella drag att hålla parlamentet stängt höll sig inom lagens gränser. Det säger Johnson i en intervju med BBC.

– Jag har naturligtvis den största respekten för det juridiska systemet och dess självständighet. Jag tror att det bästa jag kan göra är att vänta och se vad domaren säger.

Domstolen kommer att pröva två olika överklaganden och processen kommer att hålla på fram till torsdag.

De brittiska parlamentsledamöterna ska inte återvända förrän den 14 oktober – två veckor innan Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU. Kritiker menar att Johnsons drag gjordes för att få mer makt över brexitprocessen.

2 tim
Boris Johnson. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”God chans att nå ett avtal – men EU-initiativ krävs”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att det finns en ”god chans” att nå ett avtal med EU efter hans samtal i dag med både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, rapporterar Sky News.

– Vi har precis den tid vi behöver för att få till ett avtal, men om vi inte kan få till ett så kommer vi se till att vi lämnar den 31 oktober, säger Johnson i en intervju som tidningen lagt ut på Twitter.

Han framhåller dock att det krävs ett initiativ från EU-sidan för att ett avtal ska nås.

Johnson ställde tidigare i dag in den gemensamma presskonferensen med Bettel efter deras möte.

Igår 15:26
Anti-brexitdemonstrationer utanför möteslokalen där Johnson och Xavier träffades i dag. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson skippade möte med medier – utbuad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skippade den utlovade presskonferensen tillsammans med den luxemburgska premiärministern Xavier Bettel och åkte i stället i väg direkt efter mötet.

Utanför möteslokalen hölls högljudda anti-brexitdemonstrationer.

– Stick i väg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred! hördes bland annat utanför möteslokalen, enligt TT.

I stället höll Bettel själv en presskonferens där han sa att EU behöver mer än bara ord utan även skriftliga förslag och framhöll att ”klockan går”.

– Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked.

Igår 14:54
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Simon Paulin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordsvag krona och elbrist hotar livsmedelsindustrin

Den svaga kronan och elbristen är två mörka orosmoln som riskerar att drabba livsmedelsindustrin, skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Livsmedelsföretagen uppger i sitt konjunkturbrev att andra kvartalet bjöd på ökade försäljningsvolymer och en stark tillväxttakt. Men den svaga kronan och elbristen hotar industrins framtid. Kronkursen leder till minskad produktivitetsjakt och det otillräckliga elnätet avskräcker investeringar.

− Tyvärr riskerar de positiva effekterna av sjunkande världsmarknadspriser på råvara att helt eller delvis ätas upp av kronans utförsåkning, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i pressmeddelandet.

fPlus har i flera artiklar beskrivit att det svenska elnätet är för dåligt utbyggt och hotar företagens investeringar. Livsmedelsföretagen menar att elbristen är ett långsiktigt hot mot industrin.

− Svensk industri är uppbyggd kring en stabil tillgång på energi som når ut brett i hela landet och är konkurrenskraftigt prissatt. Om företagen inte längre kan lita på att de kan få den el de behöver så blir det svårt, om inte omöjligt, att motivera nya satsningar i Sverige. Bristerna i elförsörjningen är ett problem som våra politiker måste ta tag i omgående, säger Carl Eckerdal i pressmeddelandet.

3 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagen larmar: Nu vänder konjunkturen nedåt

En oväntat snabb konjunkturförsvagning. Så lyder resultatet från Företagarpanelen, undersökningen som görs kvartalsvis av Svenskt Näringsliv.

– Det vi ser är att våra företag upplever är en ganska snabb konjunkturförsvagning. Konjunkturen mattas, och mattas i ganska snabb takt, säger Lars Jagrén, senior rådgivare inom samhällsekonomi på Svenskt Näringsliv till Dagens Industri.
Han fortsätter:

– Det vi vet från Konjunkturinstitutets mätningar är att tillverkningsindustrin, som är mest exportberoende, ser svagast ut. Det börjar med exportindustrin och sedan slår det mot deras leverantörer, tjänsteföretag i Sverige, vilket också börjar märkas. Det kommer signaler från bemanningsföretagen och även från transporter, som är exportkänsliga.

Den främsta anledningen till avmattningen beror på omvärlden, berättar Lars Jagrén för Dagens Industri.

12 sep
undefined

Avmattningen inom industrin fortsätter

Det går allt trögare för svensk industri, framgår av Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet.

– Det återspeglar det som övrig internationell konjunkturdata visat hittills under 2019. Affärsläget mattas av allt mer. De positiva signalerna lyser med sin frånvaro säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i pressmeddelande.

Industrin tar emot allt färre orders och behöver inte anställa lika många som föregående kvartal.

– Oroväckande är också ett klart sämre affärsläge för leverantörer till fordonsindustrin. Här spelar bara pågående handelskonflikter eller andra politiska ingrepp en mindre roll. I stället är det främst en traditionell avmattning i den cykliska långsiktiga efterfrågan på motorfordon som ligger bakom förloppet, säger Mats Kinnwall.

10 sep
Läs mer om Den svenska konjunkturen