Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Hon är den enda som kan kryssa sig in i EU-parlamentet

Emma Wiesner är den okända energiingenjören som plötsligt har blivit centrum för stor spänning. När personvalskryssen räknas efter söndagens val ser hon ut att vara den enda som kan kryssa sig in, oavsett parti.

Just nu pågår räkningen av kryssrösterna till Europaparlamentsvalet. Runt om i landet sitter politiker från alla partier och följer räkningen via Valmyndighetens webbplats. För att bli kryssad in i parlamentet, det vill säga personvald, krävs att en kandidat får mer än fem procent av partiets röster.

Mest spännande är räkningen sannolikt för Centerpartiets Emma Wiesner, som ser ut att vara den enda, oavsett parti, som har en chans att kryssa sig in. I skrivande stund har hon, som stod trea på partiets lista, 4,68 procent av partiets, medan tvåan, Abir Al-Sahlani, ligger långt efter och sannolikt endast kan förlita sig på att Emma Wiesner inte får tillräckligt många röster.

Emma Wiesner säger att hon i första hand är glad över Centerpartiets resultat, där partiet ökade med 4,3 procentenheter till 10,8 procent, partiets bästa resultat någonsin i ett EU-val, vilket innebar en dubblering av mandat från ett till två. För egen del vill hon dock inte ta ut något i förskott, utan väntar in resultatet av rösträkningen.

Är det nervöst?

– Ja, det måste man väl säga att det är, säger Emma Wiesner.

Du är ju inte känd sedan tidigare, men ändå verkar det gå förhållandevis bra för dig i valet. Vad är det som ni har gjort i kampanjen som har funkat?

– Vi har fokuserat stenhårt på mina kärnfrågor som är energi och klimat. 73 procent av Europas energi är fossil och då är det väldigt tydligt att klimatfrågan är en energifråga. Många efterfrågar en politik för att hantera klimatfrågan och då tror jag att min profil som energiingenjör med fötterna i energibranschen thar attraherat många, säger hon.

Hon menar att en framgångsfaktor är Centerpartiets starka personvalskultur och säger att det är ett parti som gärna stöttar enskilda kandidater. Runt sig har hon haft en grupp kampanjmedarbetare och ett nätverk i Centerstudenter, Centerpartiets studentförbund, som under valrörelsen valde att göra Emma Wiesner till sin egen kandidat. Även ungdomsförbundet CUF har stöttat henne i kampanjen.

– Jag har verkligen inte gjort det här själv, utan det är en laginsats.

Men det finns annat som kan ha påverkat. Centerpartiet har ökat sitt stöd både bland unga och storstadsväljare.

– Det är exakt det som är min målgrupp. Jag tror att unga kvinnor ser sig själva i mig och ser någon som kan agera i klimatfrågan, säger Emma Wiesner.

Hon vill inte kommentera om hon nu under rösträkningen har någon kontakt med förhandlare nere i Bryssel, men säger samtidigt att det hon helst vill arbeta med är just energifrågorna. Det är inte svårt att lista ut vilka utskott hon helst vill sitta i om hon skulle bli invald.

Rösträkningen kommer sannolikt pågå ett par dagar till. Vid valet 2014 blev resultatet klart framemot fredagen efter valdagen. Det ser ut att ta ungefär lika lång tid den här gången. För Centerpartiets andra- och tredjenamn på valsedeln lär det bli en nagelbitare ända in i det sista.

Toppnyheter

Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

3 tim
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

3 tim
Stortinget. Arkivbild. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Fremskrittspartiets besked: Det här händer nu

Fremskrittspartiets avhopp från regeringskoalitionen innebär inte att Erna Solberg måste avgå som statsminister, skriver NRK i en text om vad beskedet innebär för den norska regeringen.

Solberg kommer fortsätta att leda en minoritetsregering som förutom Høyre innefattar Kristelig Folkeparti och Venstre. Man kommer troligen fortsätta söka stöd av FRP i Stortinget, även om man inte längre är bundna att göra detta.

Efter FRP:s avhopp har regeringskoalitionen 61 av 169 mandat i parlamentet.

2 tim
Läs mer om Den norska regeringskrisen
CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

”Skatteverket bör erkänna – hade fel”

Det är positivt att Skatteverket nyligen har kunnat omvärdera sin syn på personalliggares effekter på samhällsekonomin. Men det är olyckligt att myndigheten ändå inte har modet att erkänna att systemet inte fungerar, skriver tre nationalekonomer på SvD debatt.

När företagare i restaurang- och frisörbranschen blev tvungna att använda personalliggare 2007 ökade den administrativa bördan.

I en utvärdering av personalliggare två år senare ansåg att Skatteverket att reformen - som var avsedd för att göra svarta jobb vita - hade en positiv effekt. Myndigheten menade att de totala rapporterade lönesummorna i restaurangbranschen hade ökat med 5–8 procent, vilket bäddde för att personalligare ska utökas till fler branscher.

Men i en nyligen publicerad utvärdering visar Skatteverket helt motsatt bild: att personalliggare faktiskt inte har haft någon effekt på de inrapporterade lönesummorna, skriver ekonomerna.

Men i stället för att erkänna detta, vill Skatteverket ändå hävda att svarta jobb har blivit vita då antalet anställda i restaurangbranschen ökade signifikant vid tidpunkten för införandet av kravet på personalliggare. Detta utan att räkna in att företagarnas anställningsbeslut även påverkades av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga.

”Personalliggare är därmed inte ett ändamålsenligt system för att minska svartarbete och bör avskaffas så snart som möjligt”, avslutar de.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer