Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Hon är den enda som kan kryssa sig in i EU-parlamentet

Emma Wiesner är den okända energiingenjören som plötsligt har blivit centrum för stor spänning. När personvalskryssen räknas efter söndagens val ser hon ut att vara den enda som kan kryssa sig in, oavsett parti.

Just nu pågår räkningen av kryssrösterna till Europaparlamentsvalet. Runt om i landet sitter politiker från alla partier och följer räkningen via Valmyndighetens webbplats. För att bli kryssad in i parlamentet, det vill säga personvald, krävs att en kandidat får mer än fem procent av partiets röster.

Mest spännande är räkningen sannolikt för Centerpartiets Emma Wiesner, som ser ut att vara den enda, oavsett parti, som har en chans att kryssa sig in. I skrivande stund har hon, som stod trea på partiets lista, 4,68 procent av partiets, medan tvåan, Abir Al-Sahlani, ligger långt efter och sannolikt endast kan förlita sig på att Emma Wiesner inte får tillräckligt många röster.

Emma Wiesner säger att hon i första hand är glad över Centerpartiets resultat, där partiet ökade med 4,3 procentenheter till 10,8 procent, partiets bästa resultat någonsin i ett EU-val, vilket innebar en dubblering av mandat från ett till två. För egen del vill hon dock inte ta ut något i förskott, utan väntar in resultatet av rösträkningen.

Är det nervöst?

– Ja, det måste man väl säga att det är, säger Emma Wiesner.

Du är ju inte känd sedan tidigare, men ändå verkar det gå förhållandevis bra för dig i valet. Vad är det som ni har gjort i kampanjen som har funkat?

– Vi har fokuserat stenhårt på mina kärnfrågor som är energi och klimat. 73 procent av Europas energi är fossil och då är det väldigt tydligt att klimatfrågan är en energifråga. Många efterfrågar en politik för att hantera klimatfrågan och då tror jag att min profil som energiingenjör med fötterna i energibranschen thar attraherat många, säger hon.

Hon menar att en framgångsfaktor är Centerpartiets starka personvalskultur och säger att det är ett parti som gärna stöttar enskilda kandidater. Runt sig har hon haft en grupp kampanjmedarbetare och ett nätverk i Centerstudenter, Centerpartiets studentförbund, som under valrörelsen valde att göra Emma Wiesner till sin egen kandidat. Även ungdomsförbundet CUF har stöttat henne i kampanjen.

– Jag har verkligen inte gjort det här själv, utan det är en laginsats.

Men det finns annat som kan ha påverkat. Centerpartiet har ökat sitt stöd både bland unga och storstadsväljare.

– Det är exakt det som är min målgrupp. Jag tror att unga kvinnor ser sig själva i mig och ser någon som kan agera i klimatfrågan, säger Emma Wiesner.

Hon vill inte kommentera om hon nu under rösträkningen har någon kontakt med förhandlare nere i Bryssel, men säger samtidigt att det hon helst vill arbeta med är just energifrågorna. Det är inte svårt att lista ut vilka utskott hon helst vill sitta i om hon skulle bli invald.

Rösträkningen kommer sannolikt pågå ett par dagar till. Vid valet 2014 blev resultatet klart framemot fredagen efter valdagen. Det ser ut att ta ungefär lika lång tid den här gången. För Centerpartiets andra- och tredjenamn på valsedeln lär det bli en nagelbitare ända in i det sista.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer