Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Högre trängselskatt får åkare att knäa

Vid årsskiftet sker förändringar i trängselskatten i Stockholm stad. Högsta avgift för en enskild passering höjs med en tia från 35 till 45 kronor och högsta dygnstaxan landar på 135 kronor i stället för nuvarande 105 kronor. Samtidigt delas året in i en hög- och lågsäsong, där taxan är högre under den förra perioden.

Vid sidan av att minska antalet bilar i Stockholms stad, så ska pengarna gå till att finansiera utbyggnad av infrastruktur, skriver Di.

För en hårt ansatt åkeribransch är kostnadshöjningarna sten på en redan tung börda.

För ett företag som varje dag har 15 bilar som uppnår maxtaxan innebär det en kostnadshöjning på nära 170 000 kronor per år.

Trots det är Sveriges åkeriföretag generellt positiv till en höjning av trängselskatten, om trängseln minskar innanför tullarna.

– Om pengarna går till vettig infrastruktur och inte bara in i det allmänna skatteutrymmet så är vi positiva, säger Torbjörn Heierson, regionchef på Sveriges åkeriföretag.

Men han får mothugg av Johan Nyblom, vd på åkeriföretaget Widrikssons.

Han är tveksam till om höjd skatt reducerar trängseln innanför tullarna, samtidigt befarar Johan Nyblom att det inte gynnar omställningen till förnybar energi.

En lätt lastbil, vars totalvikt får uppnå 3,5 ton och som drivs på biobränsle, inte kan lastas med lika mycket varor som en motsvarande lastbil som körs med en bensindriven motor, skriver Di.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika