Peter Lundgren (SD), Sara Skyttedal (KD) och Tomas Tobé (M). TT
EU-valet Sverige

Högervind bland män: 47 procent valde M, KD och SD

En högervind tycks råda bland svenska män, visar SVT:s vallokalsundersökning. 47 procent av männen valde antingen Moderaterna, Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

SD:s framåtrörelse är mest påtaglig. Partiet ökar med 9 procentenheter bland männen, från 12 till 21 procent. M går från 16 till 18 och KD från 6 till 8. Socialdemokraterna är alltjämt största parti även bland männen.

De tre partierna samlar 35 procent av kvinnornas röster. Samtidigt röstade 45 procent av kvinnorna på V, MP eller S.

Läs mer

Alla siffror i SVT:s vallokalsundersökning

Socialdemokraterna: 25,1 (+0.9)
Moderaterna: 17,6 (+4.0)
Sverigedemokraterna: 16,9 (+7.2)
Centerpartiet: 10,3 (+3.8)
Miljöpartiet: 9,5 (-5.9)
Kristdemokraterna: 7,5 (+1.6)
Vänsterpartiet: 6,4 (+0.1)
Liberalerna: 4,4 (-5.5)
Feministiskt initiativ: 0,8 (-4.7)

Toppnyheter

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

Pristagarens plan: Markera mot kungen om Handke

Christina Doctare, som deltog i FN:s fredsbevarande insats under Balkankriget, kommer att markera mot kungen om han delar ut priset till Peter Handke under tisdagen, rapporterar DN.

FN-insatsen belönades med ett kollektivt fredpris.

– Om han låtas som ingenting under prisutdelningen, då kommer jag att lyfta upp den här medaljen och säga: ”Jag lämnar tillbaka den till er, ers majestät”, säger Doctare till tidningen.

Mellan 500 och 1 000 personer väntas delta vid protesten mot Handke i Stockholm som rör hans ställningstaganden för Serbien i samband med kriget i forna Jugoslavien.

25 min
Nobelpristagarna Gregg L.Semenza , Olga Tokaczuk, Peter Handke, Michael Kremer, Esther Duflo, Abhijit Banerjee, och Michael Kremer under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nobelfestligheterna i gång: Följ utdelningen här

Vid 16.30 inleddes Nobelfestligheterna med prisutdelning i Konserthuset i Stockholm. Flera medier rapporterar direkt från utdelningen och festen som inleds vid 19 i Blå hallen i Stockholms stadshus. Prominenta gäster och kungligheter bjuds där traditionsenlig middag och dans.

Samtidigt väntas protester mot att Peter Handke får litteraturpriset, tusentals personer väntas samlas i en gemensam aktion mot Handkes tidigare ställningstaganden för Serbien. Flera länder bojkottar också ceremonin i protest mot Svenska Akademiens val av Handke.

1 tim
Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen, fredspristagaren Abiy Ahmed samt vice ordförande i kommittén, Henrik Syse. FREDRIK VARFJELL / AFP
undefined

Fredpristagaren i sitt tal: Krig är helvete på jorden

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed pratade om krigets fasor när han tog emot Nobels fredpris i Oslo under tisdagen.

– Krig är ett helvete på jorden för alla involverade. Jag vet det för jag har varit där och kommit tillbaka. Jag har sett bröder slakta sina bröder på slagfältet, säger Ahmed enligt NTB.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen säger att priset är ett erkännande för samtliga insatser av de nationer som verkat för fred i konflikten mellan Etiopien och Eritrea.

– Etiopien är mänsklighetens vagga. I det avseendet är vi alla etiopier, säger hon under prisutdelningen.

2 tim
Läs mer om Nobelpriset
Arkivbild. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Danmark på gång att anlägga enorm vindkraftsö

Den danska regeringen går vidare med planerna om att bygga en gigantisk vindkraftspark för över 400 miljarder kronor, skriver flera medier.

Projektet skulle innebära att en eller flera konstgjorda öar anläggs för att bygga turbinerna på. Danmarks energimyndighet har fått i uppdrag att försöka hitta lämpliga platser för vindkraftsparken i Östersjön och Nordsjön.

Enligt Bloomberg skulle den planerade parken få en kapacitet på tio gigawatt och kunna försörja tio miljoner hushåll – mer än hela Danmarks befolkning. Privata företag väntas stå för merparten av investeringarna.

18 min
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: Koldioxidskatt inte så effektiv som man trott

En ny studie från Handelshögskolan i Stockholm visar att svensk koldioxidskatt inte haft lika stor effekt som man trott, rapporterar SVT Nyheter. 1991 införde Sverige en punktskatt på koldioxidutsläpp och forskargruppen har gått igenom svenska företags koldioxidutsläpp 1990–2008.

På knappt 20 år har utsläppen minskat – men inte hos företag som stått för 70–75 procent av alla koldioxidutsläpp i Sverige. Enligt professor Per Strömberg kan de till och med ha ökat sina koldioxidutsläpp, bland annat tack vare att stålindustrin lyckats få regeringen att införa undantag efter lobbyarbete.

7 dec
undefined

Svenska drivmedelsföretag: Vi lovar klimatneutrala utsläpp senast 2045

Vårt löfte är klimatneutrala utsläpp i Sverige senast 2045, skriver nio företrädare för den svenska drivmedelsbranschen på Di Debatt.

I samband med FN:s klimatmöte i Madrid tar den svenska petroleum- och biodrivmedelsbranschen fram en färdplan för fossilfri konkurrenskraft.

”Detta är en av de största omställningarna i branschens historia. Vårt löfte är att våra utsläpp i Sverige kommer att vara klimatneutrala senast 2045. Drivkraften är naturligtvis klimatet men också bibehållen konkurrenskraft, mobilitet och välfärd för Sverige”, skriver företrädarna på Di Debatt.

1 dec
Läs mer om Klimatomställningen
Donald Trump. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Två steg återstår innan Trump ställs inför riksrätt

När nu Demokraterna formellt lagt fram två åtalspunkter mot president Donald Trump återstår två steg innan ett riksrättsåtal väcks mot presidenten, skriver TT.

Först ska det demokratledda justitieutskottet ge grönt ljus vilket väntas ske senare denna vecka. Sedan ska även representanthuset i sin helhet rösta i frågan. Även där har Demokraterna majoritet och väntas rösta ja till formellt riksrättsåtal.

Därefter hamnar frågan i senaten. Men att Trump skulle fällas där är dock betydligt mer osannolikt. I senaten har Republikanerna majoritet och det krävs dessutom att två tredjedelar röstat mot Trump för att han ska fällas.

2 tim
Donald Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Trump avfärdar på nytt anklagelserna: ”Löjligt”

Donald Trump kommer allt närmre att bli den tredje amerikanske presidenten genom tiderna att ställas inför riksrätt.

– Ingen, inte ens presidenten, står ovanför lagen, sa Jerry Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, i samband med att de formella åtalspunkterna lades fram, skriver TT.

Trump själv var snabb med att slå tillbaka och fokuserade på att Nadler sa att presidenten försökte pressa Ukraina att påverka valet i USA.

”Löjligt, han vet att det inte är sant”, skrev Trump på Twitter.

2 tim
Justitieutskottet lyssnar till riksrättsutredningens fynd.  Anna Moneymaker / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nagelbitardag om riksrätt: Punkter mot Trump väntas

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

Idag 05:02
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

Igår 05:49
Demonstrationer vid mötet i Madrid/Michael Bloomberg. TT
undefined

Bloomberg till Madrid för att prata klimatreformer

Mediemogulen och mångmiljardären Michael Bloomberg som sent gav sig in i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat åker till det pågående klimatmötet i Madrid, rapporterar AFP.

”Jag reser till Madrid för att president Trump inte gör det”, skriver Bloomberg på Twitter.

Väl på plats ska Bloomberg bland annat presentera en ny forskningsrapport som visar ett en amerikansk president som driver igenom klimatvänliga reformer har möjlighet att minska landets utsläpp med 49 procent de kommande tio åren.

Igår 18:52
Läs mer om Klimatmötet i Madrid