Illustrationsbild Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Hög personalomsättning för barnmorskor på Karolinska

Upp till var fjärde barnmorska på förlossningsklinikerna på Karolinska i Solna och Huddinge har sagt upp sig det senaste året, rapporterar P4 Stockholm. Den höga personalomsättningen beror på för hög arbetsbelastning och stress, enligt Ia Jeppsson, ordförande för Barnmorskeförbundet i Stockholm.

– Jag hör allt oftare att "jag orkar inte det här längre", säger hon till SR.

Finansregionrådet Iréne Svenonius vill lösa barnmorskeflykten med att öka de anställdas möjlighet att påverka sin arbetssituation, säger hon till radion.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer