Pro-demokratiska sudaneser firar i Khartoum. Mahmoud Hjaj / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Utrikes

Historiska milstolpen: Fredsavtal signerat i Sudan

Ett historiskt avtal mellan militärrådet och den civila oppositionen signerades i dag i Sudan. Förhoppningen är att landet ska gå in i en fredlig era, efter en tid av våldsamheter, skriver Sveriges Radio. Avtalet som undertecknades under dagens ceremoni är en deklaration om en övergång till civilt styre i det våldshärjade landet enligt TT.

Ledare för de två parterna möttes i huvudstaden Khartoum. Enligt radions korrespondent på plats är det ett stort säkerhetspådrag. Utländska dignitärer och tusentals sudaneser är i staden för att följa ceremonin.

Demonstrationer pågick i landet under flera månader. Enligt AFP dödades omkring 250 personer.

Läs mer

Om avtalet i Sudan

Generaler och protestledare möts på lördagen i Sudans huvudstad Khartum för att underteckna en deklaration om övergången till civilt styre i det våldshärjade landet, som under årtionden styrts med järnhand av Omar al-Bashir.

Den så kallade konstitutionella deklarationen, som slår fast villkoren för övergångsperioden, skrevs under redan den 4 augusti, men träder inte i kraft förrän efter lördagens högtidliga undertecknande. Såväl utländska dignitärer som tusentals sudaneser har flockats till Khartum för ceremonin.

Källa: TT

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Sudan Afrika

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer