Hetaste branschen när Kina storinvesterar i Sverige
Kinas direktinvesteringar i Sverige ökade med 186 procent förra året. Det är den kinesiska staten som håller i taktpinnen och nu pekar experten Frédéric Cho ut nästa svenska bransch som de kinesiska investerarna riktat in sig på.
Frédéric Cho driver konsultbolaget, Frédéric Cho Advisory AB. Han räknas som en av Sveriges främsta experter på Kina och han är tämligen säker på att de kinesiska direktinvesteringarna i Sverige kommer att fortsätta.
– Sverige anses vara en öppen och obyråkratisk ekonomi som det är lätt att göra affärer med. Kina har också en stor respekt för Sverige som ett världsledande innovationsland med många teknologiskt spännande företag.
När både Volvo och forna Saab, numera Nevs, ägs av kinesiska bolag har de framgångsrika kinesiska investeringarna i fordonsindustrin nått vägs ände. Men Frédéric Cho pekar nu ut den bransch som logiskt sett är nästa steg för de kinesiska direktinvesteringarna.
– Efter förvärven i den svenska fordonsindustrin tror jag att de är väldigt intresserade av att köpa upp företag som tillverkar fordonskomponenter.
Branscher där svenska företag ligger i framkant
Bakgrunden till investeringarna är Kinas strategiplan, Made in China 2025. En satsning som den kinesiska staten ligger bakom och som syftar till att lyfta upp den kinesiska tillverkningsindustrin till en högre värdenivå och samtidigt bygga upp en bättre inhemsk industrikapacitet.
I den strategin pekar Kina ut högteknologiska fokusområden som bilindustri, rymdindustri, medicinteknisk industri och IT- robotutveckling. Branscher där många svenska företag ligger i absolut framkant.
– Kina kommer också att fortsätta att investera i medicinsk teknik, life-science och hälsovård. Även tech- och svenska spelbolag är intressanta. Den kinesiska internetgiganten Tencent Holdings har till exempel hittills investerat i två svenska spelutvecklare. De investerade också stort i Spotify när bolaget noterades på New York-börsen, säger Frédéric Cho
– Sen tror jag på fortsatta investeringar i miljöteknik. det finns också ett intresse att köpa pappers- och massaföretag. Problemet här är att pappers-och massaföretagen ofta ingår i en värdekedja så frågan är om de går att bryta ut, fortsätter han.
Investeringsökning med nästan 200 procent
Anders Fast är managing partner på Baker McKenzie och en av författarna till en rapport som analyserat och mätt kinesiska direktinvesteringar i Europa och USA. Rapporten visar att de kinesiska direktinvesteringarna i Sverige ökade med 186 procent förra året.
Det var främst en konsekvens av det kinesiska bilföretaget Geelys investering i lastbilstillverkaren AB Volvo. Den svarade ensamt för 3,5 miljarder dollar av den totala ökningen från 1,41 miljarder dollar 2017 till totalt 4,05 miljarder dollar i kinesiska direktinvesteringar 2018.
– Kina kommer definitivt inte att bromsa in och strategin Made in China kommer man inte att backa ifrån. Den kinesiska staten lägger mycket stora resurser på den, säger Anders Fast
– Vi ser även att de kinesiska investeringarna globalt sett följer den strategin och i tillägg så ser vi många investeringar i infrastruktur som en del av "belt and road"-initiativet, fortsätter.
I belt and road-projektet har Kina börjat bygga omfattande handelsvägar över hela Eurasien i form av höghastighetståg och motorvägar.
Sverige har tjänat på att vara ett öppet land
Flera västländer har förbjudit utrustning från det kinesiska IT-företaget Huawei i den pågående 5-g utrullningen i sina kommande mobilnät på grund av säkerhetsskäl. Även Sveriges regering tittar på ett eventuellt förbud. Anders Fast och Frédéric Cho menar dock att Sverige tjänat på att vara ett öppet land, men att det finns risker.
– Sverige har vunnit på att vara ett öppet exportorienterat land som välkomnat investeringar och jag tror inte att man ska ändra på detta. Vi har också redan idag en lagstiftning som styr utländskt ägande i känsliga områden. Med det sagt ska vi självklart heller inte vara naiva, säger Anders Fast.
– Inom EU talar man om att skärpa investeringsgranskningen. Frågan är om det kommer att påverka Sveriges lagstiftning. Vi är ju traditionellt frihandelsvänner och Geelys köp av Volvo har ju varit en framgång, menar Frédéric Cho.
I USA föll de kinesiska direktinvesteringarna under 2018 med 75 procent till 8 miljarder dollar som en följd av den pågående handelskonflikten. I Europa rasade direktinvesteringarna med 70 procent och landade på 22,5 miljarder dollar 2018, visar Baker McKenzies rapport.