Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

Hemtjänstliga i Malmö döms till långa straff

En liga som utgett sig för att vara hemtjänsten och på så sätt kunnat utsätta 22 äldre i Malmö för bedrägerier och stölder dömdes på måndagen till långa fängelsestraff, skriver Sydsvenskan. En 43-årig man döms till fem års fängelse, en 46-årig kvinna till fyra och ett halvt års fängelse och en 33-årig kvinna döms till ett års fängelse. Samtliga har förnekat brott.

De har kartlagt ett hundratal personer äldre än 80 år och via telefonsamtal stämt träff med dem i deras hem där de under korta besök har stulit bland annat smycken och kontanter.

Ligan kunde sättas dit efter att polisen upptäckt att flera av samtalen gjorts från en och samma telefon. Efter en spaningsinsats greps personerna på bar gärning med stöldgods på sig.

Läs också

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Privatekonomi

Miljonärernas val: Investor, H&M, Volvo och storbanker

Investmentbolag och storbanker dominerar bland aktieinnehaven hos Nordnets miljonärer. Även hos Nordea är storbanker populära bland miljonärerna – men det allra vanligaste innehavet är lastbilsjätten Volvo. Det visar statistik som bankerna tagit fram för Omni Ekonomi.

Bland Nordnets Private Banking-kunder – personer med minst 2,5 miljoner kronor i kapital – är Investor den vanligaste aktien före H&M och Swedbank. Faktum är att samtliga storbanker förutom Handelsbanken återfinns på topp tio-listan.

Om man i stället tittar på bankens samtliga svenska kunder är H&M den mest ägda aktien.

– Men här är det alltså Wallenbergarnas maktbolag som tar förstaplatsen. Även Kinnevik är populärt bland miljonärerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordeas svenska kunder med minst en miljon kronor i aktier är Volvo den mest ägda aktien, före just Nordea.

Noterbart är att H&M, Investor, Ericsson, ABB, SEB och Telia är miljonärernas favoriter hos båda bankerna.

2 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lista: Så går männens och kvinnornas favoritaktier

När 2018 blev till 2019 fanns det totalt 1,8 miljoner privatpersoner i Sverige som ägde aktier, enligt Euroclears senaste rapport.

Av dessa var knappt 1,1 miljoner män och 740 000 kvinnor. Mellan könen finns det skillnader i vilka aktier som främst ligger i portföljen.

Bland de bolag där andelen manliga aktieägare är högst fanns 5 av 20 aktier på Large cap. Bland kvinnornas favoriter fanns 75 procent av bolagen på storbolagslistan, skriver Euroclear i rapporten.

Här nedanför listar Omni Ekonomi hur det gått för aktierna där kvinnorna respektive männen dominerar i ägarlistorna. Männens bästa aktier är Powercell, Soltech och Starbreeze medan Anto gått sämre. För kvinnorna är ICA och H&M vinnaraktierna medan Swedbank och MQ gått tyngre.

Igår 07:39
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.  TT
undefined

Bornold: Barnbidraget kan bli miljon med investeringar

Den som investerar barnbidraget regelbundet under 18 års tid kan nå miljonbelopp, skriver Dagens Industri.

Om barnbidraget på 1 250 kronor i månaden ska växa till en miljon krävs en avkastning på lite mer än 12 procent per år. Den avkastningen är hög – men inte omöjlig att lyckas med, menar sparekonomen Joakim Bornold.

– Det går att hitta personer som har haft den avkastningen över tid, säger han.

Den som vill investera i aktier för sina barn bör satsa på både stabila bolag och spännande och lönsamma småbolag, anser Avanzas content manager Nicklas Andersson.

9 nov
Läs mer om Privatekonomi
Fredrik Lennartsson. HANS ALM
De ensamkommande flyktingarna

SKL: Får konsekvenser för individer och kommuner

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är mycket kritiskt till att 750 unga ensamkommande inte längre får bo på Migrationsverkets boenden. Ungdomarna kan nu bli tvungna att vända sig till socialtjänsten om de inte lyckas hitta en egen bostad.

– Vi menar att det här är ett beslut som får stora konsekvenser för individer och för kommuner, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg hos SKL till Ekot.

Beslutet är en konsekvens av hur Migrationsverket tolkat en dom från i somras. Lennartsson tycker att verket borde ha vänt sig till regeringen och begärt en lagändring i stället för att tolka lagen på egen hand.

7 min
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

750 unga ensamkommande kan bli utan bostad nästa år

750 ensamkommande ungdomar kommer att bli tvungna att lämna Migrationsverkets boenden i februari nästa år, rapporterar Ekot. Detta sedan verket tolkat en kammarrättsdom från i somras som att ungdomarna, som fått stanna i Sverige tack vare gymnasielagen, inte har rätt att bo på boendena.

– Vi förstår att det här är ett tungt besked att få, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för nationella samordningsavdelningen på Migrationsverket.

Enligt lagtolkningen har personerna själva ansvar för att ordna sitt boende. Om de inte hittar bostad kan de tvingas vända sig till kommunernas socialtjänst.

16 min
Läs mer om De ensamkommande flyktingarna
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Säkerheten på nätet

WSJ: Google har samlat tiotals miljoners hälsodata i USA

Google har i hemlighet samlat in detaljerad hälsodata från tiotals miljoner amerikaner i 21 delstater till ett nytt projekt, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till dokument och källor.

De som ingår i ”Projekt Nightingale” har inte informerats om datainsamlingen, skriver tidningen.

I datainsamlingen ingår patienters hela sjukvårdshistorik med uppgifter som labb-resultat, diagnoser och dokumentation av inläggningar på sjukhus. Google uppges ha inlett samarbetet förra året med St. Louis-baserade företaget Ascension, som har USA:s näst största sjukvårdssystem, skriver tidningen.

Projektet verkar vara det största hittills i sitt slag även om också Amazon, Apple och Microsoft agerat aggressivt inom hälsoområdet, skriver WSJ.

Datan ska användas till en app som följer individers hälsa och ger förslag på behandling.

29 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pensionsmyndigheten utsatt för FB-bedrägeri

Bedragare utnyttjar Pensionsmyndighetens namn i sponsrade inlägg på Facebook för att komma åt och länsa pensionssparares bankkonton, skriver DN.

– Det har pågått ett tag nu och de byter skepnad med jämna mellanrum, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till DN.

Bedragarna lockar med högre pensioner och lurar sina offer att knappa in sina personuppgifter. I nästa steg blir den utsatte uppringd och uppmanad att identifiera sig via sin bankdosa. I själva verket passar bedragen då på att länsa offrets konto.

1 tim
Läs mer om Säkerheten på nätet
Voxkandidaten Santiago Abascal under valnatten.  OSCAR DEL POZO / AFP
Valet i Spanien

Analyser: Högerextrema Vox gynnas av Katalonien

Det råder ett dödläge inom spansk politik efter att inget av partierna fått majoritet i söndagens val, menar flera skribenter i analyser om det spanska nyvalet.

Att högerextrem Vox vuxit från 24 till 52 mandat i parlamentet är en imponerande bedrift och partiet är lika stora som Partido Popular i La Mancha, Andalusien, norra Kastilien och Madrid, skriver DN:s Nathan Shachar.

Independents Graham Keeley menar att Vox resultat till stor del beror på partiets hårda linje mot den katalanska separatiströrelsen.

”En växande nationalism, inspirerad av att stoppa separatister från att splittra Spanien har gett Voxrevolutionen bränsle som inget annat”, skriver Keeley.

Att mittenpartiet Ciudadanos förlorade fyra femtedelar i väljarstöd förklarar Astrid Barrio, en av åtta experter som El País intervjuar om partiets fall, med att partiledaren Albert Rivera förorat i relevans.

”Den här typen av partier överlever sällan sin ledare, bilden av partiet är byggd kring Rivera som visat sig vara värdelös på att forma en regering”, menar Barrio.

24 min
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
undefined

Spaniens val: Stark frammarsch för extremhögern

Efter söndagens nyval i Spanien nosar inget parti på egen majoritet. Därmed har den politiska krisen i Spanien om möjligt förvärrats, skriver TT.

Socialistpartiet PSOE är fortsatt största parti, med 120 mandat. Dock är det långt ifrån de 176 mandat som behövs för att bilda majoritet.

Det blev inte heller något succé för de andra etablerade partierna.

Konservativa PP fick ett viss uppsving med 88 mandat, 22 mer än i valet i april. Men det är långt ifrån den återhämtning de hade hoppas på. Mycket av de tidigare mandaten har förlorats till det högerpopulistiska Vox som har stigit med fem procentenheter till 52 mandat, tagit , skriver The Economist.

Vox har även slukat stöd från Vänsteralliansen Unidas Podemos som tappade sju mandat medan det roderlösa centerpartiet Ciudadanos nästintill kollapsade från 57 till 10 mandat.

Även om PSOE har förtur att bilda regering riskerar de fortsatta politiska låsningarna att bidra till ett nytt dödläge.

Enligt Niklas Bremberg, är motsättningarna mellan de olika blocken är för stora för att det ska bli tal om någon samlingsregering, skriver TT.

– Insatserna är så pass höga för partierna nu att de måste söka kreativa vägar framåt. Ett alternativ för Sánchez är att försöka förmå Partido popular att släppa fram en PSOE-budget genom att avstå från att rösta. Men söker han sig vänsterut för ett bredare stöd måste han få med sig katalanska partier, säger han.

3 tim
Läs mer om Valet i Spanien
Polis och ambulans på plats. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Vittnen hörde flera skott: ”Det bara smattrade”

Flera personer blev vittnen till skottlossningen i stadsdelen Eriksfält i Malmö på måndagskvällen. Enligt TV4 befann sig bland annat flera ungdomar på en fest i närheten.

För DN berättar vittnen hur en bil kom körande i hög fart, och tycktes vara på jakt efter en annan bil.

– Vi hörde en massa skott, man tror ju inte att det är sant. Det bara smattrade, säger en person.

En stor polisinsats pågår.

– Vi har helikopter i luften, vi har gott om resurser, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral till Kvällsposten.

1 tim
Brottsplatsen i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Även detta mord i Malmö blev snabbt politik

Precis som när Karolin Hakim sköts ihjäl tidigare i år blev mordet på en 15-åring i Malmö snabbt politik, konstaterar Sydsvenskans Olle Lönnaeus i en analys. Även denna gång är partierna också snabba på att skylla på varandra eller dra igång en misstroendeomröstning som sannolikt inte kommer att leda till något.

”Sanningen är att både S och M bär skuld”, skriver Lönnaeus och påpekar att regeringen på båda sidor om blockgränsen misslyckats med att komma tillrätta med brottsligheten.

Även Aftonbladets Oisín Cantwell skriver att det ”plågsamma politiska bakgrundsbruset” snabbt kom igång i samband med dagens presskonferens där polisens arbetet presenterades.

Operationen har fått namnet ”Rimfrost”.

”Kort, slagkraftigt, rubrikvänligt, som gjort för vår tids stressade journalistik”, konstaterar Cantwell lakoniskt.

3 tim
Stefan Löfven.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Har fullt förtroende för Morgan Johansson

Statsminister Stefan Löfven (S) har fortsatt förtroende för justitieminister Morgan Johansson. Det meddelar han sedan SD sagt att de tänker väcka misstroende mot Johansson.

– Jag har fullt förtroende för justitieministern, ja, säger han till Studio Ett.

Löfven pekar på att hans regering initierat flera straffskärpningar och skjutit stora resurser till polisen, men säger att problemet med våld och skjutningar kommer att ta tid att lösa.

– Den organiserade brottsligheten kommer inte att vinna. Men det går inte att lösa ett långsiktigt problem kortsiktigt, säger Löfven.

S gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson kallar misstroendet ”politiskt spel”.

"Nu skramlar de igen. M och SD verkar på allvar vilja utnyttja mord på barn och oskyldiga för att ta billiga politiska poänger”, skriver hon till TT.

5 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Det svenska skattetrycket

”Alla argument talar emot en ny arvsskatt”

Om det är någon avskaffad skatt som har liten risk att komma tillbaka så är det arvsskatten, skriver Tobias Wikström i en ledare i Di.

Det är många organisationer som förbereder sig för en kommande skattereform, en sådan som utlovas i januariöverenskommelsen. Men risken med en stor skattereform är att det inte är säkert att slutresultatet blir bättre än utgångsläget. När man kastar upp alla bollar i luften kommer kanske en del dåliga skatter att införas.

SNS varnade nyligen för att arvsskatten kan återinföras men Tobias Wikström anser att risken är liten. Skatten röstades bort av en enig riksdag, från V till M. Dessutom vill 65 procent av svenskarna enligt en undersökning inte ha tillbaka arvsskatten.,

”Men det viktigaste argumentet mot arvsskatt är att den var förödande för generationsskiften i familjeföretag”, skriver Tobias Wikström i Di.

21 min
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sista chansen att betala in restskatt – många pensionärer drabbas

I morgon den 12 november är det sista chansen att betala in årets restskatt till Skatteverket.

Det är särskilt pensionärer som drabbas. Det beror på att de får pensionen från flera håll vilket ökar risken för att utbetalarna betalar in för lite skatt, förklarar Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket för TT.

– Den enkla förklaringen är systemet med skattetabeller. När flera utbetalare drar skatt efter tabell så kan de bara referera till vad de själva betalar ut. De vet inte hur det ser ut totalt, säger han.

Exakt hur många pensionärer som får kvarskatt har Skatteverket inte koll på, men det handlar om tiotusentals personer.

För att råda bot på det har reglerna ändrats, så att de som betalar ut lön eller pension framöver ska redovisa sina skatteavdrag månad för månad i stället för en gång per år i efterhand.

Under 2020 kommer även Skatteverket att införa tekniska lösningar som gör det möjligt att med ett knapptryck se om skattebetalningarna räcker.

Men detta gäller bara framåt i tiden. För restskatten som ska in nu på tisdag finns ingen återvändo. Annars väntar en saftig påminnelseavgift.

– Då blir det en extra avgift på 600 kronor. Det blir mycket för en liten skuld på säg 1 200 kronor, säger Schauman.

5 tim
Läs mer om Det svenska skattetrycket