Säkerheten på nätet

Hemmajobb ökar cyberattackerna

Hemmajobb under pandemin ökar riskerna för cyberattacker mot svenska företag.Sedan förra året har det skett en stor ökning – och Sverige håller på att halka efter omvärlden, rapporterar TT.

– Vi har varit för naiva, säger cybersäkerhetsexperten Jakob Bundgaard.

Förra året uppgav hälften av alla medelstora och stora svenska företag att de varit utsatta för cyberattacker. I år är siffran 63 procent, enligt en undersökning som revisions- och affärsrådgivningsföretaget PWC Sverige genomfört bland 100 företag.

Jakob Bundgaard, ansvarig för cybersäkerhet på PWC Sverige, tror att ökningen både har att göra med en faktisk ökning och en ökad öppenhet.

– Ökad öppenhet är bra, för då kan vi lära oss av de misstag som begåtts. Men det sker också fler och fler attacker, säger han.

Mer långsiktiga

Dessutom har coronakrisen försvårat situationen. Delvis eftersom många arbetar hemifrån eller från kaféer och liknande.

– Då har internetanslutningen inte samma säkerhet som på jobbet, speciellt om det är ett öppet nätverk. Många aktörer utnyttjar också att det är många beslut som ska fattas snabbt under krisen, då många snabba transaktioner behöver göras, säger Jakob Bundgaard.

Oaktat pandemin har olika typer av hotaktörer – från enskilda personer till kriminella nätverk och stater – blivit duktigare.

– De jobbar mer långsiktigt och har mer tålamod. De tar för sig och kommer åt information om exempelvis vem som skickar vilken information till vem och hur, och kopierar sedan mönstret, säger Jakob Bundgaard.

Varit naiva

Tre fjärdedelar av bolagen svarar att de tycker att det svenska samhället inte är tillräckligt rustat för att klara av de ökade cyberhoten. Hela 96 procent vill se undervisning i cybersäkerhet i grund- och gymnasieskolan. Att Sverige riskerar att halka efter i arbetet mot cyberattacker är tydligt, enligt Jakob Bundgaard.

– Vi har varit för naiva. Sverige är duktigt på teknisk innovation men säkerheten har inte hängt med. En faktor är samverkan mellan det offentliga och näringslivet i de här frågorna, som kan bli mycket bättre. En annan är att vi ligger efter i utbildningen, där även andra nordiska länder har undervisning i cybersäkerhet i skolan.

En annan siffra som oroar är att bara 14 procent av informationssäkerhetscheferna rapporterar direkt till vd eller styrelse.

– Det är lägre än vad vi ser i många andra länder. Risken är att frågorna försvinner på vägen eller prioriteras ner.

Fakta: Faror i molnet

Fler och fler företag använder sig av molntjänster, där sårbarheten kan vara stor. Här är PWC Sveriges tips för att hantera riskerna:

  • Sätt inte likhetstecken mellan en stor aktör och säkerhetsnivå. De flesta intrång har att göra med missförstånd i ansvarsfördelning eller felkonfigurering av tjänsten och dess användning.
  • Tänk på säkerhetsriskerna innan inköp görs. Säkerställ att säkerhet har en naturlig plats inom organisationens inköpsfunktion och att verksamhetschefer och anställda har relevant förståelse för deras ansvar vid inköp.
  • Analysera verksamhetens behov, information, beroenden och risker som hänger samman med avtalet.
  • Ställ tydliga säkerhetskrav på tjänsten och leverantören. Säkerställ även att de kan dokumentera uppfyllnad genom en granskning innan avtalet tecknas.
  • Sök igenom hela kedjan och ta reda på om en tredje part i sin tur kanske använder sig av ytterligare underleverantörer och hur dessa hanteras utifrån ett riskperspektiv.
  • Beroende på risk, se till att genomföra olika uppföljningsåtgärder som revisioner, tester, övningar och enkäter.
  • Planera för en situation då ni kan behöva avsluta ett samarbete och skifta leverantör eller kanske till och med ta över drift på egen hand. Planen bör till exempel beskriva hur störningar och intrång hanteras, samt hur ett samarbete avslutas.

Källa: PWC Sverige

Toppnyheter

Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

3 tim
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

1 tim
Anders Tegnell.  Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell raderade mejl från myndigheter och experter

Statsepidemilog Anders Tegnell har raderat ett flertal mejl från myndigheter och experter, rapporterar Aftonbladet – som i våras begärde ut drygt 200 mejl från Tegnells mejllogg.

Folkhälsomyndigheten förklarar mejlen som saknas med att mejlloggar ”inte reflekterar vilka mejl som finns sparade på myndigheten och vad som kan lämnas ut”.

Enligt Tegnell var de saknade mejlen ”arbetsmaterial” och inget som enligt offentlighetsprincipen behöver diarieföras.

– Jag raderar väldigt mycket mejl över huvud taget som jag inte bedömer är relevanta på ett sätt som behöver diarieföras, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Sverige sämst i Norden: ”Inte bara nedstängningar”

Sverige noteras för det djupaste BNP-fallet i Norden av de länder som hittills släppt siffror för andra kvartalet. Danmarks fall var historiskt stort men ändå något mindre än Sveriges. Och Finland ser ut att kanske ha klarat sig bäst i hela Europa.

– Det handlar om mer än olika strategier för nedstängningar, säger Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström till Financial Times.

I en tweet utvecklar han resonemanget. Förutom nedstängningsstrategin har den ekonomiska smällen också varit beroende av hur mycket coronaviruset spridit sig i landet samt strukturen på ekonomin – hur stor andel som är exempelvis turism eller handel, skriver Wallström.

Sverige har fem gånger mer döda per capita i covid-19 än Danmark och tio gånger mer än Finland. De som stödjer den svenska strategin menar att den ändå skyddat ekonomin och pekar på att Sverige har klarat sig bättre än Tyskland och EU-genomsnittet, skriver FT.

39 min
Läs mer om Den globala konjunkturen
Testning på Bergens flygplats. Eivind Senneset / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Bergen förbjuder folksamlingar med över 20 personer

Staden Bergen i Norge förbjuder privata sammankomster på över 20 personer. Det meddelade Bergens byrådsledare Roger Valhammer på en pressträff på fredagen, rapporterar norska medier.

– Vi hoppas att de här reglerna även blir på ett nationellt plan, säger Valhammer.

Senaste dygnet har tolv nya fall registrerats i staden, samtliga är så kallad importsmitta. Totalt har 633 personer smittats i staden.

Senare under dagen väntas norska regeringen komma med uppdaterade rekommendationer gällande munskydd. Det norska hälsodirektoratet har kommit med rekommendationer om att munskydd bör användas i särskilda situationer.

14 min
Leon Mutesa förklarar hur metoden fungerar. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera tester kan analyseras samtidigt genom ny metod

Den rwandiske forskaren Wilfred Ndifon har tagit fram en metod för att analysera flera covid-19-prover på samma gång, skriver Africa News. I praktiken innebär det att fler tester kan hanteras på en kortare tid.

Nyhetssajten beskriver det som en ”livräddare” för länder eller hälsoinstitutioner med mindre resurser. Professorn Leon Mutesa, som är en del av Rwandas särskilda grupp i arbetet mot viruset, säger att processen att granska testerna går mycket fortare i och med att provresultaten blandas.

– Vi ger feedback till patienterna på en dag. Detta tillvägagångssätt kan också tillämpas i höginkomstländer, inte bara i låginkomstländer, säger han.

WHO har tidigare hyllat Rwanda för dess hantering av pandemin.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Andrej Babiš. John Thys / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Tjeckiens premiärminister kräver omval i Belarus

Tjeckiens premiärminster Andrej Babiš kräver nu att presidentvalet i Belarus görs om, rapporterar Reuters. Babiš skriver på Twitter att valet måste genomföras med utländska observatörer på plats.

På torsdagsnatten släpptes runt 1 000 som gripits i samband med protesterna och belarusiska myndigheter har sagt att alla kommer att släppas senast på fredagen. Totalt har över 6 700 personer gripits och två har dött i protesterna efter att Aleksandr Lukasjenko utropats som segrare i det kritiserade valet.

Utrikesministrar för EU-länderna ska under fredagen ha ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet.

1 tim
Människor i Minsk viftade med ballonger och blommor när de samlades för att protestera mot presidentvalet Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demonstranter släppta: ”Vi behöver inget krig”

Protesterna efter helgens presidentval har fortsatt i Belarus under torsdagen. I Minsk och flera andra städer har demonstranter bildat mänskliga kedjor, skriver AFP med hänvisning till lokala medier.

Nu tycks också tonen från de styrandes håll ha mjuknat något. Senatens talman Natalja Kotjanova säger i ett tal att 1 000 gripna släppts, och president Aleksandr Lukasjenko ska ha beordrat en utredning kring massgripandena.

– Vi slåss inte, vi behöver inget krig, säger hon.

Reuters rapporterar att en av Lukasjenkos allierade, inrikesminister Jurij Karajev, offentligt bett om ursäkt för skador som demonstranter fått.

Igår 22:08
Arkivbild: Maria Zakharova YURI KADOBNOV / AFP
undefined

Kreml: Utländska krafter vill destabilisera Belarus

Efter protesterna i samband med presidentvalet i Belarus anklagar nu Ryssland utländska krafter för att försöka destabilisera landet. Det rapporterar internationella nyhetsbyråer.

– Vi kan se tydliga försök till påverkan utifrån i en suverän stats interna angelägenheter med målet att skapa en splittring i samhället och destabilisera läget, säger ryska UD:s talesperson Maria Zakharova.

Samtidigt säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas att EU måste öka trycket på president Aleksandr Lukasjenko, rapporterar tyska medier.

På torsdagen kom också rapporter från regeringskritiska demonstranter, som berättar att de blivit slagna efter att de gripits, att det var trångt i cellen och att de fick små matransoner. Det skriver Reuters, som talat med en person som identifierar sig som Sergei.

– De slog mig inte i cellen, de förde ut mig ur cellen och slog mig.

Reuters har inte på egen hand kunnat verifiera uppgifterna.

Igår 14:31
Läs mer om Valet i Belarus