Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén. Foto: Sören Andersson
Det svenska skattetrycket

Helldén: Höj maxtaket på felparkeringsavgifterna

Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén vill att regeringen ska höja maxtaket på felparkeringsavgifter till 1 450 kronor från dagens nivå på 1 300. Han berättar för fPlus att kommunen trycker på regeringen för att avgiften ska höjas.

Egenföretagaren och trafikutbildaren Jan Söderström, som fick Stockholms stad att omvärdera 289 parkeringsavgifter i stadsdelen Bromma, kritiserar nu kommunen för dess felparkeringsavgifter som kommer att höjas under våren.

Avgifterna – som består av tre olika kategorier beroende på hur allvarlig överträdelsen är – ligger i dagsläget i Stockholm på 750, 850 och 1 200 kronor. Dessa ska i april höjas till 900, 1 100 och 1 300 kronor. Maxtaket, som regeringen har bestämt för hela landet, ligger på 1 300 kronor, vilket är nivån Stockholm ska lägga sig på. Kommunerna får själva välja vad avgifterna ska ligga på men får inte ta ut högre avgifter än 1 300 eller lägre än 75 kronor.

Enligt Jan Söderström har Stockholms stad sedan länge tryckt på regeringen för att den ska höja avgiftstaket. Detta har kommunen tidigare lyckats med eftersom maxtaket för tio år sedan låg på 700 kronor. Han säger även att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skulle vilja höja maxbeloppet ytterligare.

Daniel Helldén bekräftar detta.

Är det sant att Stockholms stad har tryckt på regeringen för att höja maxtaket?

– Ja, det har vi gjort och vi tycker att det ska vara ännu högre.

Daniel Helldén säger att han ligger på regeringen för att den ska ändra hela den nuvarande parkeringslagstiftningen som han menar är gammaldags.

– Vi får i dag till exempel inte differentiera för olika typer av bilar. Det kan komma jättelika SUV:ar som tar dubbelt så mycket plats som en liten mini så det är helt absurt att man ska betala samma avgift. Vi får inte heller differentiera vad gäller olika miljöklassning på bilarna eller reservera platser åt bilpooler, säger Daniel Helldén.

Jan Söderström kritiserar Stockholms stads parkerings- och felparkeringsavgifter.  Foto:  Anders Wiklund/TT

En av de saker som Jan Söderström har kritiserat med de kommande avgifterna är att det är för små skillnader i böter mellan vissa milda överträdelser och de allra grövsta. Det kommer att exempelvis kosta 1 100 kronor att glömma p-skivan medan det kostar 1 300 kronor att till exempel parkera på gång- eller cykelbana.

Hur överträdelserna kategoriseras kan dock inte kommunen göra något åt. Det bestäms av staten. Daniel Helldén säger att han skulle vilja höja maxtaket för att det ska finnas en större skillnad mellan kategorierna.

– Det finns just nu bara hundra kronors skillnad mellan den lägsta och mellersta kategorin vilka är 750 och 850 kronor, men vi ska höja den lägsta med 150 kronor och mellanklassen med 250 så att det ska bli en större diskrepans. Den högsta kan vi bara höja med hundra kronor – från 1 200 till 1 300 – eftersom taket ligger på 1 300 kronor.

– Jag hade gärna velat höja den översta med 250 kronor också så att den skulle ha hamnat på 1 450 kronor.

Är 1 450 kronor det optimala maxtaket?

– Ja, jag tycker att det skulle vara optimalt.

Skulle du kunna tänka dig att höja det mer är 1 450 kronor?

– Nej, nej.

Om regeringen höjer maxtaket för felparkeringsavgifterna till 1 450 kronor skulle alla de kommuner i hela Sverige som vill lägga sig på den nivån kunna göra det. Det betyder att Stockholms stad öppnar för att fler kommuner följer efter med avgiftshöjningarna. Den följden varnar Jan Söderström för då han känner till fall där kommuner har höjt sina avgifter bara för att grannkommunerna har gjort det.

De nya höjda felparkeringsavgifterna skulle ha införts den 1 mars men återremitterades av oppositionen i Stockholms stad. Vid nästa fullmäktige tas ett beslut och avgifterna väntas gälla från och med 1 april.

Daniel Helldén. Foto: Sören Andersson

Toppnyheter

Theresa May. Sky News
Brexit - förhandlingarna

Theresa May: Kommer inte lämna EU senare än 30 juni

Storbritannien har bett EU om att få skjuta upp brexit till 30 juni – men Theresa May är inte beredd att skjuta upp utträdet längre än så. Det sa hon i ett anförande vid 10 Downing Street i London i kväll.

– Jag kommer att fortsätta jobba natt och dag, sa hon under pressträffen.

Hon förstår att många britter är trötta på alla de politiska turerna kring EU-utträdet. Hon uppmanar nu landets parlamentariker att bestämma sig.

24 min
Donald Tusk. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Donald Tusk villkorar Mays begäran om förlängning

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gjorde ett kort uttalande på en presskonferens på onsdagseftermiddagen, efter att ha bekräftat att han tagit emot Mays begäran om att förlänga brexit till 30 juni.

– Jag tror att en kort förlängning kan vara möjlig, men den kommer att vara villkorad av att parlamentet antar Mays avtal, säger han.

Donald Tusk baserade sin bedömning på konsultationer med de 27 EU-ledarna. Detta betyder att EU-toppmötet på torsdag-fredag bör kunna godkänna Mays begäran.

Men enligt ett läckt dokument till Financial Times väntas EU göra hårt motstånd mot en förlängning. Enligt Bloomberg kan EU:s besked dröja till nästa vecka.

EU-kommissionen säger enligt BBC att Storbritannien måste delta i valet till EU-parlamentet den 23 maj, om de skjuter på utträdet till den 30 juni.

Frankrikes utrikesminister vill ha garantier för att Mays strategi är trovärdig.

5 tim
Premiärminister Theresa May. Tim Ireland/AP/TT
Brexit - förhandlingarna

May till EU: Jag begär att brexit skjuts upp till 30 juni

Storbritannien har i dag ansökt om att tiden till utträdet ur EU förlängs från 29 mars till den 30 juni. Det säger premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet, enligt AFP.

May säger att hon har lämnat sin begäran i ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Storbritannien begär rent tekniskt en förlängning av den så kallade Artikel 50, som är mekanismen för hur ett land frivilligt kan lämna unionen.

May uppger också att hon tänker begära en tredje omröstning om hennes brexitavtal med EU. Vid de två tidigare tillfällena har avtalet röstats ner.

Idag 12:14
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Viktor Orbán när han i dag anlände till EPP-mötet i Bryssel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Orbáns Ungern

Ungerska Fidesz stängs av från M- och KD-gruppen

Ungerns regeringsparti Fidesz stängs av från EPP-gruppen i EU-parlamentet, rapporterar NTB. Röstsiffrorna för en avstängning blev förkrossande 190 mot 3 bland EPP-medlemmarna.

Fidesz förlorar därmed rätten att delta i möten, att rösta och att föreslå kandidater till olika positioner. Om partiet framöver inte följer EPP:s grundläggande värderingar kommer partiet också att uteslutas, skriver DN.

– Det accepterar vi inte, sa Orbán under dagens möte enligt en källa till tidningen, som skriver att den ungerska ledaren nu själv väntas ta Fidesz ur partigruppen.

I EU-parlamentets konservativa grupp EPP återfinns de två svenska partierna KD och M. Båda partierna har drivit på för att Fidesz ska uteslutas ur gruppen. EPP är EU-parlamentets största partigrupp och sitter just nu på 217 av de 751 mandaten i parlamentet. Tolv av ledamöterna kommer från Fidesz.

2 tim
Ebba Busch Thor, Gunnar Hökmark och Sara Skyttedal. TT
Orbáns Ungern

M- och KD-glädje efter avstängning: ”Viktigt steg”

Flera moderata och kristdemokratiska politiker gläds över att det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från den konservativa EPP-gruppen med två månader till EU-valet. Både M och KD ingår själva i gruppen.

”Viktigt steg”, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Twitter.

”Stark enad markering”, tycker Sara Skyttedal, KD:s toppnamn inför valet.

Hon får medhåll av sin partiledare Ebba Busch Thor.

– Jag är glad över att EPP har enats om beslut om tillfällig avstängning, även om Kristdemokraterna sedan vi initierade denna process hade velat gå längre, säger hon i ett pressmeddelande.

Moderaternas Tomas Tobé, som är ett av partiets toppnamn till parlamentet, konstaterar att EPP valde att stänga av Fidesz ”med stor majoritet”.

3 tim
Ulf Kristersson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

Fidesz kan uteslutas ur EPP – M och KD driver på

Den europeiska partigruppen EPP ska i dag avgöra om man ska utesluta det ungerska partiet Fidesz ur gruppen i EU-parlamentet.

Totalt tretton partier, bland dem de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, har ställt sig bakom ett krav på att partiet ska lämna EPP.

M-ledadren Ulf Kristersson kommenterade nyligen en invandrings- och EU-kritisk affischkampanj från Fidesz där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, sa M-ledaren då.

EPP-delegaterna möts för omröstning under eftermiddagen.

Idag 08:18
Läs mer om Orbáns Ungern
Pawel Flato/SCANPIX
Regelkrånglet

Branschen som tjänar storkovan på regelkrånglet

Det senaste decenniet har det regnat in nya lagar och regler. Först i spåren av finanskrisen och nu på grund av digitaliseringens framfart. Ur all röra växer en ny marknad fram, och det går i raketfart.

Branschen kallas regtech och företagen i den nischen tar fram teknik för att automatisera alla regulatoriska krav. Regtech växer med 25 procent varje år och nya aktörer strömmar in från alla håll, skriver Computer Sweden.

Ett exempel i Sverige är CE Check, som lanserades förra året och nu tar in drygt två miljoner kronor i riskkapital för att växa i den takten som krävs. Grundaren Tobias Rydell förklarar varför regtech lockar till sig så många investerare.

– Det är en väldigt gammalmodig bransch där det inte hänt så mycket och där digitaliseringen kom in sent. Därför är behovet stort. Men det är också så att det här är ett område som många tycker är jobbigt, och därför finns stor efterfrågan på teknik som kan förenkla, säger han till Computer Sweden.

Idag 14:57
Linn Ålund Thorgren
Regelkrånglet

Företagare snuvad på markköp – trots kommunens löfte

Robert Svensson, som driver Jourlås AB i Västerås sedan 24 år, såg möjligheten att bygga ut sin verksamhet på ett grönområde. Han fick ett positivt remissvar från kommunen och ägnade mycket tid och resurser för att planera bygget. När byggstarten närmade sig började kommunen tveka, skriver Svenskt Näringsliv.

Till sist kom beskedet – enligt nya politiska direktiv ville kommunalpolitikerna inte längre att marken skulle brukas.

– Jag lade ner massor av arbete på att förbereda bygget. Det som är frustrerande är att det blev tyst från kommunen, det var jag som fick jaga dem på ett svar om mark och detaljplan, säger Robert Svensson.

Magnus Karlsson, projektledaren på Västerås kommun, menar dock att han inte har gett något bygglov. Snarare att marken var ”bokad” och att ingen annan skulle kunna få rätt att köpa marken innan hans ärende fått gå till prövning, skriver Svenskt Näringsliv.

14 mar
Läs mer om Regelkrånglet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer