Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén. Foto: Sören Andersson
Det svenska skattetrycket

Helldén: Höj maxtaket på felparkeringsavgifterna

Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén vill att regeringen ska höja maxtaket på felparkeringsavgifter till 1 450 kronor från dagens nivå på 1 300. Han berättar för fPlus att kommunen trycker på regeringen för att avgiften ska höjas.

Egenföretagaren och trafikutbildaren Jan Söderström, som fick Stockholms stad att omvärdera 289 parkeringsavgifter i stadsdelen Bromma, kritiserar nu kommunen för dess felparkeringsavgifter som kommer att höjas under våren.

Avgifterna – som består av tre olika kategorier beroende på hur allvarlig överträdelsen är – ligger i dagsläget i Stockholm på 750, 850 och 1 200 kronor. Dessa ska i april höjas till 900, 1 100 och 1 300 kronor. Maxtaket, som regeringen har bestämt för hela landet, ligger på 1 300 kronor, vilket är nivån Stockholm ska lägga sig på. Kommunerna får själva välja vad avgifterna ska ligga på men får inte ta ut högre avgifter än 1 300 eller lägre än 75 kronor.

Enligt Jan Söderström har Stockholms stad sedan länge tryckt på regeringen för att den ska höja avgiftstaket. Detta har kommunen tidigare lyckats med eftersom maxtaket för tio år sedan låg på 700 kronor. Han säger även att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skulle vilja höja maxbeloppet ytterligare.

Daniel Helldén bekräftar detta.

Är det sant att Stockholms stad har tryckt på regeringen för att höja maxtaket?

– Ja, det har vi gjort och vi tycker att det ska vara ännu högre.

Daniel Helldén säger att han ligger på regeringen för att den ska ändra hela den nuvarande parkeringslagstiftningen som han menar är gammaldags.

– Vi får i dag till exempel inte differentiera för olika typer av bilar. Det kan komma jättelika SUV:ar som tar dubbelt så mycket plats som en liten mini så det är helt absurt att man ska betala samma avgift. Vi får inte heller differentiera vad gäller olika miljöklassning på bilarna eller reservera platser åt bilpooler, säger Daniel Helldén.

Jan Söderström kritiserar Stockholms stads parkerings- och felparkeringsavgifter.  Foto:  Anders Wiklund/TT

En av de saker som Jan Söderström har kritiserat med de kommande avgifterna är att det är för små skillnader i böter mellan vissa milda överträdelser och de allra grövsta. Det kommer att exempelvis kosta 1 100 kronor att glömma p-skivan medan det kostar 1 300 kronor att till exempel parkera på gång- eller cykelbana.

Hur överträdelserna kategoriseras kan dock inte kommunen göra något åt. Det bestäms av staten. Daniel Helldén säger att han skulle vilja höja maxtaket för att det ska finnas en större skillnad mellan kategorierna.

– Det finns just nu bara hundra kronors skillnad mellan den lägsta och mellersta kategorin vilka är 750 och 850 kronor, men vi ska höja den lägsta med 150 kronor och mellanklassen med 250 så att det ska bli en större diskrepans. Den högsta kan vi bara höja med hundra kronor – från 1 200 till 1 300 – eftersom taket ligger på 1 300 kronor.

– Jag hade gärna velat höja den översta med 250 kronor också så att den skulle ha hamnat på 1 450 kronor.

Är 1 450 kronor det optimala maxtaket?

– Ja, jag tycker att det skulle vara optimalt.

Skulle du kunna tänka dig att höja det mer är 1 450 kronor?

– Nej, nej.

Om regeringen höjer maxtaket för felparkeringsavgifterna till 1 450 kronor skulle alla de kommuner i hela Sverige som vill lägga sig på den nivån kunna göra det. Det betyder att Stockholms stad öppnar för att fler kommuner följer efter med avgiftshöjningarna. Den följden varnar Jan Söderström för då han känner till fall där kommuner har höjt sina avgifter bara för att grannkommunerna har gjort det.

De nya höjda felparkeringsavgifterna skulle ha införts den 1 mars men återremitterades av oppositionen i Stockholms stad. Vid nästa fullmäktige tas ett beslut och avgifterna väntas gälla från och med 1 april.

Daniel Helldén. Foto: Sören Andersson

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen: ”En högtidsdag för demokratin”

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

16 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders då och nu. TT
Helgläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

5 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten.  Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helgläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helgläsning
undefined