Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén. Foto: Sören Andersson
Det svenska skattetrycket

Helldén: Höj maxtaket på felparkeringsavgifterna

Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén vill att regeringen ska höja maxtaket på felparkeringsavgifter till 1 450 kronor från dagens nivå på 1 300. Han berättar för fPlus att kommunen trycker på regeringen för att avgiften ska höjas.

Egenföretagaren och trafikutbildaren Jan Söderström, som fick Stockholms stad att omvärdera 289 parkeringsavgifter i stadsdelen Bromma, kritiserar nu kommunen för dess felparkeringsavgifter som kommer att höjas under våren.

Avgifterna – som består av tre olika kategorier beroende på hur allvarlig överträdelsen är – ligger i dagsläget i Stockholm på 750, 850 och 1 200 kronor. Dessa ska i april höjas till 900, 1 100 och 1 300 kronor. Maxtaket, som regeringen har bestämt för hela landet, ligger på 1 300 kronor, vilket är nivån Stockholm ska lägga sig på. Kommunerna får själva välja vad avgifterna ska ligga på men får inte ta ut högre avgifter än 1 300 eller lägre än 75 kronor.

Enligt Jan Söderström har Stockholms stad sedan länge tryckt på regeringen för att den ska höja avgiftstaket. Detta har kommunen tidigare lyckats med eftersom maxtaket för tio år sedan låg på 700 kronor. Han säger även att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skulle vilja höja maxbeloppet ytterligare.

Daniel Helldén bekräftar detta.

Är det sant att Stockholms stad har tryckt på regeringen för att höja maxtaket?

– Ja, det har vi gjort och vi tycker att det ska vara ännu högre.

Daniel Helldén säger att han ligger på regeringen för att den ska ändra hela den nuvarande parkeringslagstiftningen som han menar är gammaldags.

– Vi får i dag till exempel inte differentiera för olika typer av bilar. Det kan komma jättelika SUV:ar som tar dubbelt så mycket plats som en liten mini så det är helt absurt att man ska betala samma avgift. Vi får inte heller differentiera vad gäller olika miljöklassning på bilarna eller reservera platser åt bilpooler, säger Daniel Helldén.

Jan Söderström kritiserar Stockholms stads parkerings- och felparkeringsavgifter.  Foto:  Anders Wiklund/TT

En av de saker som Jan Söderström har kritiserat med de kommande avgifterna är att det är för små skillnader i böter mellan vissa milda överträdelser och de allra grövsta. Det kommer att exempelvis kosta 1 100 kronor att glömma p-skivan medan det kostar 1 300 kronor att till exempel parkera på gång- eller cykelbana.

Hur överträdelserna kategoriseras kan dock inte kommunen göra något åt. Det bestäms av staten. Daniel Helldén säger att han skulle vilja höja maxtaket för att det ska finnas en större skillnad mellan kategorierna.

– Det finns just nu bara hundra kronors skillnad mellan den lägsta och mellersta kategorin vilka är 750 och 850 kronor, men vi ska höja den lägsta med 150 kronor och mellanklassen med 250 så att det ska bli en större diskrepans. Den högsta kan vi bara höja med hundra kronor – från 1 200 till 1 300 – eftersom taket ligger på 1 300 kronor.

– Jag hade gärna velat höja den översta med 250 kronor också så att den skulle ha hamnat på 1 450 kronor.

Är 1 450 kronor det optimala maxtaket?

– Ja, jag tycker att det skulle vara optimalt.

Skulle du kunna tänka dig att höja det mer är 1 450 kronor?

– Nej, nej.

Om regeringen höjer maxtaket för felparkeringsavgifterna till 1 450 kronor skulle alla de kommuner i hela Sverige som vill lägga sig på den nivån kunna göra det. Det betyder att Stockholms stad öppnar för att fler kommuner följer efter med avgiftshöjningarna. Den följden varnar Jan Söderström för då han känner till fall där kommuner har höjt sina avgifter bara för att grannkommunerna har gjort det.

De nya höjda felparkeringsavgifterna skulle ha införts den 1 mars men återremitterades av oppositionen i Stockholms stad. Vid nästa fullmäktige tas ett beslut och avgifterna väntas gälla från och med 1 april.

Daniel Helldén. Foto: Sören Andersson

Toppnyheter

Stefan Löfven (S) t.v. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) t.h. TT
Det svenska skattetrycket

Regeringen gör verklighet av slopad värnskatt

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och C och L ingick slopad värnskatt. Nu gör regeringen slag i saken och föreslår i en promemoria att den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt tas bort. Statsministern har beskrivit reformen som den mest smärtsamma i överenskommelsen.

– Jag hade inte valt att ta bort värnskatten eftersom det är en skattesänkning för de som har mest, sa han i förra veckan till SvD Perfect Guide.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

2 tim
undefined

Ullenhag: Gör upp med M och KD om skattereform

”Det är hög tid för en ny skattereform som slutar straffbeskatta arbete och utbildning, minskar miljöutsläpp och gör det lättare att bli rik genom hårt arbete”, skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna, och Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L), i ett debattinlägg i DI.

Deras utgångspunkt är att skattetrycket ska sänkas. Men de skriver också att för att möjliggöra en långsiktigt stabil skattereform måste stödet i riksdagen vara brett.

Erik Ullenhags och Joar Forssells förslag är att höja miljöskatterna. De menar att det är välbeprövad metod att när man vill minska ett visst beteende så beskattar man det. Dessutom anser de att det är för dyrt och krångligt att anställa eller starta företag.

Erik Ullenhag och Joar Forssell stöder också breda skattesänkningar bortom värnskatten.

”Januariavtalet innebär att skattereformen också ska se till att färre betalar statlig skatt. Det är nödvändigt och rätt – principen om hälften kvar ska återupprättas”, skriver de i DI.

För att förankra skattereformen vill Erik Ullenhag och Joar Forssell att Moderaterna och Kristdemokraterna bjuds in att vara med i budgetarbetet.

Igår 16:31
undefined

”Avskaffa den statliga inkomstskatten”

”Med en slopad statlig inkomstskatt kan Sverige få ett av världens bästa skattesystem, utan att hota välfärden. Och det blir åter möjligt att genom arbete göra klassresor”, skriver Patrick Krassén, Företagarna, och Hans Peter Larsson, skattejurist, i en debattartikel i SvD.

För en löntagare som betalar kommunalskatt, statlig inkomstskatt och värnskatt – om arbetsgivaravgifterna och momsen på konsumtion också beaktas – försvinner 75 kronor av en hundralapp i löneökning i skatt. Även utan att räkna med momsen ligger Sverige högst i OECD, med en marginalskatt på 70 procent, skriver debattörerna.

Patrick Krassén och Hans Peter Larsson menar att det inte räcker med att enbart ta bort värnskatten. Många skäl talar för att den statliga inkomstskatten bör avskaffas i sin helhet. Bland annat lönar det sig bättre för välutbildade personer att arbeta mer och det är viktigt med välutbildad arbetskraft.

Igår 18:57
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Lena Hallengren LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Vårdköerna ska kortas – 1,6 miljarder till ny satsning

Regeringen kommer att avvara 1,6 miljarder kronor för att korta vårdköerna, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens på onsdagen. Det rör sig om en uppdaterad version av den så kallade kömiljarden som är en del av regeringspartiernas uppgörelse med C och L.

Om regionerna lyckas korta väntetiden för operationer eller specialistvård ska de kunna ta del av pengarna. Jämförelsen kommer att göras med den egna regionen årsvis.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) och C-ledaren Annie Lööf (C) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen överens med C och L om ny kömiljard

Regeringen har nått en överenskommelse med C och L om en ny kömiljard, erfar Ekot. Regioner som visar att de har kortat köerna mellan hösten 2018 och hösten 2019 ska belönas ekonomiskt i slutet av detta år.

Kömiljarden infördes av alliansregeringen men avskaffades år 2014 efter kritik från bland annat Socialdemokraterna då den ansågs få effekten att vården började premiera lättare åkommor. Till skillnad från det tidigare systemet ska regionerna nu inte jämföras med varandra utan fokus ska ligga på om regionerna kortat sina egna köer jämfört med tidigare år.

I januariuppgörelsen mellan regeringspartierna och C och L ingick att partierna skulle införa en uppdaterad version av kömiljarden.

4 tim
Äldre kvinna. Arkivbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemtjänsten struntade i äldre och gick på fest

Fyra hemtjänstmedarbetare i Eslöv ville gå på fest, trots att de var i tjänst. För att lösa problemet kortade gänget ner och ställde in besök hos äldre – samt struntade i att svara på larm, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

En brukare fick därför bära samma inkontinensskydd i 12 timmar, trots att hans hustru slagit larm sju gånger under kvällen.

Enligt lex Sarah-anmälan drabbades en kvinna av panik när ingen svarade på hennes larm när maken fick andnöd.

De fyra medarbetarna är inte kvar på sina jobb.

17 jun
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer